«Θα είμαστε η φωνή των πολιτών της Λάρισας, του Βόλου, της Καρδίτσας, καθενός που είδε δικούς του ανθρώπους να χάνονται, την περιουσία του να καταστρέφεται, το μέλλον του στις λάσπες και μια υγειονομική βόμβα να τον απειλεί», λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, παρότι δεν διαθέτει τους απαραίτητους 60 βουλευτές για να εξασφαλίσει τη διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, καταθέτει σχετικό αίτημα. Στόχος είναι να μεταφερθούν στη Βουλή τα ερωτήματα των πολιτών και παράλληλα να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις, αλλά και η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξει αυτό το αίτημα. Με τη στρατηγική αυτή επιδιώκεται από το ΠΑΣΟΚ να είναι η επισπεύδουσα δύναμη της αντιπολίτευσης που οδηγεί τις εξελίξεις και δεν τις ακολουθεί. Είναι σαφές ότι η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να εμπεδώσει συζητήσεις και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών της κυβέρνησης, στοιχείο το οποίο γνωρίζουν καλά στο ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι η σύγκρουση θα είναι μετωπική και σε πολύ υψηλούς τόνους.

Αντανακλαστικά από το ΠΑΣΟΚ

Ανάλογα υψηλές είναι οι στροφές με τις οποίες κινείται ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη, με ένα στοίχημα διπλό. Να καλύπτει από τη μια πλευρά τον ρόλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την κεντρική ατζέντα, αλλά παράλληλα να ικανοποιεί και τα καθήκοντα του βουλευτή, καθώς πλέον εκπροσωπεί την Α' Θεσσαλονίκης, ώστε να μη δίνεται εικόνα κενού εκπροσώπησης μετά την «έξοδο» Καστανίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε ψηλά στην ατζέντα του το περιβάλλον, τα εργασιακά, την οικονομία, την Υγεία, το κόστος ζωής και τους νέους, ενώ έδωσε έμφαση και στα τοπικά ζητήματα, όπως το κυκλοφοριακό στη συμπρωτεύουσα και η λειτουργία της ΕΡΤ3. Καθώς ήταν γνωστό στη Χαριλάου Τρικούπη ότι είχε προγραμματιστεί να μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια να υπάρξουν αντιδράσεις για το γεγονός ότι έτσι δεν θα δινόταν η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να σχολιάσει τις εξαγγελίες του, μεταφέρθηκε η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Τρίτη από την Αθήνα. Και αυτά τα αντανακλαστικά από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι δεν θα χαθεί καμία ευκαιρία για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που βρίσκεται στο στόχαστρό τους.

«Πυρά» για τη χρηματοδότηση

Τα πυρά δεν έλειψαν και για τη χρηματοδότηση που αφορά τις πληγείσες περιοχές και παρουσιάστηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Όπως αποδείχθηκε, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα ευρωπαϊκά χρήματα που δικαιούνταν η χώρα μας έτσι και αλλιώς», ανέφερε η πρώτη σχετική ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τα αντιπλημμυρικά έργα που αφαίρεσε από το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες. Στοιχεία ενδεικτικά για όσα θα ακουστούν στη Βουλή, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πιέζουν για Εξεταστική Επιτροπή. Με αυτή την έντονη κινητικότητα και τόνους πιο υψηλούς από ποτέ στο ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να καλύψουν και τυπικά το κενό του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να βυθίζεται στις εσωκομματικές του εξελίξεις για την ανάδειξη της νέας του ηγεσίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και στο ζήτημα της καθόδου Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας, όπως και με το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να προλάβουν κάθε πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά για να εμποδιστεί η κάθοδος Κασιδιάρη, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε νέα νομοθετική πρόταση και τροπολογία για την παύση της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών.

Οι μηχανές στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δουλεύουν στο φουλ, ενώ -όπως όλα δείχνουν, παρά τα περί του αντιθέτου- ενδιαφέρον έντονο υπάρχει και για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες σε όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δινόταν η εικόνα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να είναι πρώτος. Οι νέοι όροι στο «μπρα-ντε-φερ» της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης θα δώσουν τον τόνο…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 16/9