Έναν «μηδενισμό» του κοντέρ και μια νέα αφετηρία με πρόγραμμα 100 ημερών περιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τόσο είναι το διάστημα που χωρίζει την παρουσία και τις εξαγγελίες του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τα Χριστούγεννα και το κλείσιμο ουσιαστικά της φετινής χρονιάς.

Μετά από μια πρώτη περίοδο της δεύτερης θητείας στη διακυβέρνηση που σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες μια «βαριά» ατζέντα, με την οποία φιλοδοξεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και να υπογραμμίσει την αξιοπιστία της στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Πλημμυροπαθείς

Τι σχεδιάζεται να γίνει, λοιπόν, μέσα σε αυτό το διάστημα; Πρώτη προτεραιότητα είναι να βοηθήσει η κυβέρνηση τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, τους επιχειρηματίες να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους και να δώσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους «τα εφόδια για να μπορέσουν να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, να μην εγκαταλείψουν τη γη τους».

Το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παραμείνει εκεί, στη Λάρισα, για όσο καιρό χρειαστεί και η Task Force Ελλάδας και Κομισιόν θα φροντίσει για την έγκαιρη εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, όπως επίσης επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «δρόμοι, γέφυρες, τρένα, γραμμές, σιδηροδρομικές γραμμές που παραδόθηκαν στο έλεος του νερού, πρέπει να ξαναφτιαχτούν και θα ξαναφτιαχτούν, με πολύ γρήγορες διαδικασίες».

Ταυτόχρονα, το προσεχές διάστημα θα συγκροτηθεί ένας νέος φορέας, ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, υπαγόμενος στα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, λαμβάνοντας τεχνική υποστήριξη από την Ολλανδία και από άλλες χώρες του εξωτερικού. Μια ακόμα σημαντική οργανωτική αλλαγή θα είναι  η μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, «έτσι ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».

Ακρίβεια

Στο κομμάτι της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες κιόλας ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει μία σειρά από νέα μέτρα με στόχο οι τιμές σε βασικά προϊόντα να διατηρούνται σταθερές και όπου είναι δυνατόν μειωμένες, ως ένα πρόσθετο ανάχωμα στις διεθνείς αυξήσεις.

Σε επίπεδο ενίσχυσης του εισοδήματος, με έμφαση στη στήριξη όσων έχουν περισσότερη ανάγκη, μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες επίσης θα υλοποιηθούν τα εξής: Το «Market Pass» θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ειδικά για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, θα δοθούν 150 ευρώ «Youth Pass» σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες, θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για νέους από 25 έως 39 ετών, θα αυξηθεί κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θα καταβληθεί εκ νέου «έκτακτη βοήθεια σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους».

Μέσα στο ίδιο διάστημα, παράλληλα, θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο, θα εκταμιευθεί το επίδομα θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους, ειδικά με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά, και θα υπάρξει, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

Μεταρρυθμίσεις

Η ατζέντα των επόμενων εκατό ημερών δεν περιλαμβάνει μόνο μέτρα οικονομικά και παρεμβάσεις στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα ενισχυθεί με σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, αλλά και με έμψυχο δυναμικό. Περιλαμβάνει και παρεμβάσεις για την ασφάλεια των πολιτών, όπως για παράδειγμα την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη των δημοσίων προσώπων, με πρώτη κίνηση τη μείωση κατά 50% των αστυνομικών που υπηρετούν στην ασφάλεια του πρωθυπουργού.

Περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, με αιχμή το νέο ΕΚΑΒ. «Μετά από 40 χρόνια προχωράει πια σε μια ριζική ανασυγκρότηση, 800 νέες προσλήψεις, καινούργια ασθενοφόρα, ενιαίο κέντρο συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Ένας "Πύργος Ελέγχου", ώστε στα υπερεπείγοντα περιστατικά να μπορεί να φτάνει σε δέκα λεπτά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στα νομοσχέδια των εκατό προσεχών ημερών περιλαμβάνονται επίσης οι ακόλουθες δέκα ρυθμίσεις:

  • Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που καθιερώνει δείκτες απόδοσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • «Ξεπάγωμα» από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις «τριετίες» και για κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012
  • Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή.
  • Αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από ένα έως έξι ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία, ώστε να ενισχυθεί με 300.000.000 ευρώ επιπλέον το 2024 το ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές.
  • Κατάργηση για όσους συνταξιούχους εργάζονται της μηνιαίας μείωσης αποδοχών κατά 30% και θεσμοθέτηση εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους, με πλαφόν το οποίο θα καθοριστεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
  • Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων όρων προστασίας των δανειοληπτών και σωστής ενημέρωσής τους από τους servicers, με ξεκάθαρο κανόνα δεοντολογίας.
  • Νέες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στην Ποινική Δικονομία: Παραβάτες αδικημάτων που θεωρούνται μικρά αλλά κοστίζουν ζωές και περιουσίες μπορούν να φυλακίζονται και με την πρωτόδικη απόφαση, εφαρμογή των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια, καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες, ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων
  • Μείωση στο μισό του φόρου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
  • Νομοθετική παρέμβαση ώστε από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, να υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και για ενοικιαζόμενα δωμάτια.