Με πρώτο βασικό ορόσημο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μαξίμου εννοούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων ύστερα από έναν δύσκολο ομολογουμένως Αύγουστο, που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στα ευρείας έκτασης επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την ανεμπόδιστη, οργανωμένη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, και φαίνεται ότι ολοκληρώνεται με τις megafires σε Έβρο και Πάρνηθα, που κατέδειξαν εν πολλοίς και τα όρια αντίδρασης και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Κυβερνητική πηγή με άμεση γνώση του στρατηγικού σχεδιασμού, που εκπονούν ο πρωθυπουργός και οι εξ απορρήτων συνεργάτες του, επισημαίνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι, μολονότι ο βασικός προγραμματισμός ενόψει του ετήσιου καθιερωμένου ραντεβού στα εγκαίνια της έκθεσης της Θεσσαλονίκης δεν μεταβάλλεται, είναι σαφές ότι το φαινόμενο των μεγάλων και δύσκολα αντιμετωπίσιμων πυρκαγιών αναμένεται να αποτυπωθεί στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σας ενημέρωσε από την προηγούμενη εβδομάδα η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι η επικαιροποίηση του μεταρρυθμιστικού Οδικού Χάρτη για την τρέχουσα τετραετία, ήτοι ένα μεταρρυθμιστικό «καλάθι» παρά ένα οικονομικό, όπως είναι εξάλλου και το σύνηθες.

Η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, η ανάγκη εκσυγχρονισμού συγκεκριμένων τομέων στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας μεταξύ άλλων, αλλά και η σύγκλιση των ελληνικών με τα ευρωπαϊκά στάνταρ δεν είναι κάτι νέο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το αντίθετο. Αποτέλεσε σήμα κατατεθέν και εμβληματική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις back to back προεκλογικές περιόδους του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς ο πρωθυπουργός ιεράρχησε ψηλά στις προτεραιότητές του την ευθεία σύγκρουση με διαχρονικές παθογένειες και εστίες αναχρονισμού, που απαντώνται σε θυλάκους του Δημοσίου.

Προτεραιότητα

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη για ταχεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων γενικώς και στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας ειδικότερα τέμνει το κεφάλαιο «καθημερινότητα του πολίτη» και ως εκ τούτου καθίσταται κομβικό σε επίπεδο υψηλής κυβερνητικής στρατηγικής, αλλά και προτεραιότητα ενόψει της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος μεταφέρει τη βεβαιότητα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» πως η απόφαση για μία ριζική τομή στη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου των megafires είναι ειλημμένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο πρόσωπο επιμένει ότι ο πρωθυπουργός είναι πλήρως κατατοπισμένος για το τι επείγει αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα, κατανοεί, όπως λέγεται, ότι η Μεσόγειος έχει πλέον μετατραπεί σε hot spot τής ραγδαία εξελισσόμενης αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, ωστόσο τόσο στην περίπτωση της Ρόδου όσο και σε αυτές του Έβρου και της Πάρνηθας αναδεικνύονται κενά, πιθανόν και αρρυθμίες, που οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προϊδεάζουν πως η παρέμβασή του στη ΔΕΘ θα έχει και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στη γενικότερη ενότητα των αλλαγών στο κράτος. Άλλωστε σαφή νύξη ως προς τις δρομολογούμενες ανακοινώσεις έκανε την προηγούμενη Τετάρτη και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις «αυτοκριτική» και «αναθεώρηση» της ακολουθούμενης στρατηγικής, προδίδοντας και το στίγμα των κυοφορούμενων αλλαγών.

Ακραία φαινόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του επεξεργάζονται συγκεκριμένη δέσμη μέτρων-παρεμβάσεων, προκειμένου να αναβαθμιστεί έτι περαιτέρω η ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταπολέμησης ακραίων φαινομένων, όπως οι megafires, οι γενικές κατευθύνσεις της οποίας αναμένεται να διαφανούν κατά την επικείμενη -ίσως και την εβδομάδα που ξεκινά- προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές και την Πολιτική Προστασία.

Και μολονότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές προορίζεται να ανακοινωθούν εν πλήρει εκτάσει κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε γνώση της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» έχουν περιέλθει οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες. Πρώτον, το Μέγαρο Μαξίμου εννοεί να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα «Αιγίς» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, με συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, επιταχύνοντας την υλοποίησή του. Αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης, κάτι που περιλαμβάνει αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, την προμήθεια νέων αεροσκαφών τύπου Canadair DHC 515, τα οποία και αναμένονται στη χώρα μας το νωρίτερο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2026, αλλά και την ενσωμάτωση στη μάχη της πρόληψης και των νέων τεχνολογιών, όπως τα drones.

Μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Δημόσιο, Δικαιοσύνη, Μεταφορές, Αστυνομία

Παράλληλα με την τιτάνια μάχη να τεθούν υπό έλεγχο τα πολλά, ταυτόχρονα και ορισμένα εξ αυτών άκρως επικίνδυνα πύρινα μέτωπα, που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανά την επικράτεια, στην κυβέρνηση δεν παραγνωρίζουν τις προτεραιότητες του αμέσως προσεχούς διαστήματος, ήτοι την προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και τα ορόσημα, σχετιζόμενα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το χρονικό περιθώριο έως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, που είχε δώσει εξαρχής το Μέγαρο Μαξίμου στα υπουργεία για την επεξεργασία των προτάσεών τους σε πεδία που θα αποτελέσουν αντικείμενο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν άλλαξε. Συνεπώς τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού επισημαίνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι στις συσκέψεις των επόμενων 24ώρων υπό τον πρωθυπουργό θα «κλειδώνουν» σταδιακά τα διαφορετικά κομμάτια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Όπως εξάλλου έχουμε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα, η οικονομία, το κράτος και η καθημερινότητα θα είναι οι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους αναμένεται να περιστραφεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικά στελέχη δίνουν έμφαση στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η λειτουργία του Δημοσίου, η Υγεία, η Δικαιοσύνη, οι Μεταφορές, η Αστυνομία και η Πολιτική Προστασία, ως συστατικά στοιχεία του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» που επικαλέστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί λόγω ότι το κομμάτι της οικονομίας δεν είναι σημαντικό, με την πιθανότητα κάποιας έκπληξης να μην μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως αφ’ ης στιγμής τα νέα από το σκέλος των εσόδων είναι ενθαρρυντικά και πάντα υπό τον όρο ότι δεν απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία.

Υπουργικό συμβούλιο

Για τις κατευθύνσεις της κυοφορούμενης παρέμβασής του αναμένεται να προϊδεάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο και την εισαγωγή της κυβέρνησης στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της νέας πολιτικής σεζόν. Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού, θα έχει εξάλλου προηγηθεί η καθιερωμένη άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχει συναντήσεις και επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να επικαιροποιήσει το περιεχόμενο της ομιλίας του.

Παράλληλα, τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού, Θανάση Κοντογεώργη, για την πορεία υλοποίησης των ορόσημων, αλλά και τη διαδικασία αναθεώρησης των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη, διαπιστώθηκε πως η πορεία εκταμίευσης πηγαίνει καλά σε γενικές γραμμές, ενώ κουβέντα έγινε και για την εν εξελίξει συζήτηση αναθεώρησης στόχων και προγραμμάτων του Ταμείου, με την Αθήνα να προτάσσει τις προτεραιότητες της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης των δασών, ήτοι την προετοιμασία για την προστασία και την άμυνά τους, τη χάραξη των αντιπυρικών ζωνών και την προστασία του περιβάλλοντος. Συζήτηση γίνεται κατά πληροφορίες και για την ανακατεύθυνση πόρων και προς τον κοινωνικό πυλώνα.

Αλλάζουν όλα σε Εθνικό Σxέδιο Διαxείρισης Κινδύνων και Συντονιστικό

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβερνητικά στελέχη ομονοούν ότι αυτό που χρειάζεται εκ των ων ουκ άνευ είναι η αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά ο συντονισμός ανάμεσα στους διάφορους εμπλεκόμενους. Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας επιμένουν ότι χρειάζεται να τονωθεί η λεγόμενη διαλειτουργικότητα, ήτοι να μπορούν οι διάφορες υπηρεσίες, δηλαδή η Πυροσβεστική, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία, το Λιμενικό και η Ελληνική Αστυνομία να επικοινωνούν μεταξύ τους ακόμη και επί του πεδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και πιο μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, όπως η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά και η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Επιπλέον, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως η νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να συνοδευτεί και από μία νέα κουλτούρα, όχι μόνο του κράτους αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει ότι και οι πολίτες οφείλουν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις που τους αναλογούν, όπως είναι ο καθαρισμός των χώρων γύρω από σπίτια. Το ίδιο πρόσωπο τονίζει δε ότι το πρόγραμμα «Αιγίς» περιλαμβάνει και τη λειτουργία Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα μπορούν να εκπαιδεύονται εθελοντές αλλά και προσωπικό των δήμων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή