«Απόλυτη η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κληθείσα να σχολιάσει τις καταστροφές του καλοκαιριού, αλλά και της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Παράλληλα έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην πρόληψη, ενώ είπε πως δεν έγιναν έργα.

Επίσης, ανέφερε πως η κλιματική κρίση δεν είναι δικαιολογία ούτε άλλοθι.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, απάντησε: «Κυριακή κοντή γιορτή…».

Για την εσωκομματική διαδικασία, είπε πως θα είναι ανοιχτή και αυτός που κατεβαίνει υποψήφιος καταθέτει την πολιτική του διαδρομή και τα έργα που έχει στο πολιτικό πεδίο.

Επιπλέον δήλωσε πως η δικαστική λειτουργία έχει πληγώσει συχνά τους πολίτες και το περί δικαίου αίσθημα.

Τόνισε, ακόμη, για την υποψηφιότητά της πως εάν εκλεγεί, θα είναι μια ενωτική προεδρία, σημειώνοντας πως «μπορούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Τέλος, ανέφερε πως είναι σημαντικό να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή.



Αναλυτικά η συνέντευξη της Ε. Αχτσιόγλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείσα πως αξιολογεί τη διαχείριση της κυβέρνησης στη Θεσσαλία

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Αυτό που βιώσαμε το καλοκαίρι και ιδίως τις τελευταίες μέρες με τις πλημμύρες της Θεσσαλίας είναι η απόλυτη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού. Θυμίσω ότι η κυβερνηση της ΝΔ έχει το πέμπτο καλοκαίρι στη σειρά το οποίο διαχειρίζεται τον κρατικό μηχανισμό άρα δεν μπορούν να υπάρχουν δικαιολογίες ως προς την οργάνωσή του ή την ετοιμότητά του.

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Έπεσαν 700 εκατομμύρια στην περιοχή για τον Ιανό θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης αντί να προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών να πάει στην περιοχή , να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους εξηγήσει τι έγιναν τα χρήματα αυτά γιατί δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα, γιατί δεν έγιναν έργα πρόληψης και προστασίας και θωράκισης της περιοχής. Κανείς δεν λεει ότι το φαινόμενο δεν ήταν έντονο όμως ήταν ένα φαινόμενο απολύτως προδιαγεγραμμένο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχε πει ότι θα συμβεί αυτό το ακραίο φαινόμενο. Η περιοχή ήταν απολύτως ενδεδειγμένη και υπογραμμισμένη ως μια περιοχή η οποία θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Υπήρχαν χάρτες διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας αναρτημένοι από το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που καταδείκνυαν την περιοχή ως απολύτως προβληματική στην οποία πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένα έργα για να θωρακιστεί. Αυτοί οι χάρτες δεν επικαιροποιήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν έργα παρότι είχε συμβεί και η τραγωδία του Ιανού άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού.

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Δεν έχουν γίνει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα άρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά την προετοιμασία.

ΔΗΜ: Άρα λεει ψέματα και ο κ. Αγοραστός

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ο κ. Αγοραστός θα έπρεπε να έχει κατεβάσει το βλέμμα του απέναντι στους πολίτες. Είναι 12 χρόνια περιφερειάρχης δεν νοείται να λεει δικαιολογίες για πράγματα τα οποία είναι προφανή δια γυμνού οφθαλμού. Όταν πηγαίνεις στην περιοχή βλέπεις ότι το μόνο το οποίο έχει συμβεί ήταν κάποια έργα βιτρίνας για κόψιμο κορδέλας και καμία ουσιαστική οχύρωση της περιοχής.

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε ούτε τη στιγμή του προβλήματος. Οι κάτοικοι στον Παλαμά μου κατήγγειλαν ότι ενημερώθηκαν την ώρα που το νερό είχε μπει μέσα στα σπίτια τους άρα δεν υπήρξε ούτε η πολιτική προστασία για να μπορέσει να προστατεύσει στοιχειωδώς εκείνη την ώρα. Βρισκόμαστε σήμερα τόσες μέρες μετά ακόμη δεν έχει γίνει αποστράγγιση του νερού, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, δεν υπάρχει πόσιμο νερό στην περιοχή, δεν υπάρχει τροφοδοσία... Εδώ έχουμε μια τεράστια αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στην επούλωση πληγών διότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης οι κάτοικοι εκεί.

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης την ευθύνη; Εγώ δεν είδα να αναλαμβάνει την ευθύνη, εγώ είδα να λεει δικαιολογίες και να επικαλείται την κλιματική κρίση ως δικαιολογία. Η κλιματική κρίση δεν ειναι δικαιολογία ούτε είναι άλλοθι. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και η προσαρμογή των κοινωνιών και η θωράκιση των κοινωνιών και η επένδυση στις υποδομές είναι υποχρέωση της πολιτείας. Εδώ έχουμε μια πολιτική αντίληψη η οποία δεν βλέπει το κράτος ως στρατηγό που θα επενδύει στις δημόσιες υποδομές, βλέπει το κράτος ως διαχειριστή και ως διαμεσολαβητή συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων τα οποία επιδοτεί κιόλας. Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά στρατηγικής αντίληψης.

Αναφορικά με το κονδύλια από την ΕΕ

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Είναι τρομακτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί αυτή τη στιγμή να κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια. Τα 2,2 δις δεν είναι νέο χρήμα που πέφτει στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία ήταν αδιάθετα κονδύλια. Κονδύλια τα οποία ήδη είχε η χώρα και τα οποία ήταν παντελώς αναξιοποίητα λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης να τα αξιοποιήσει. 0% απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για αντιπλημμυρικά έργα. 0,5% απορρόφηση για έργα δασοπροστασίας αυτά είναι τα τετελεσμένα αυτής της κυβέρνησης άρα εδώ χρειάζεται μια συνολική αλλαγή στρατηγικής, αποδοχή των ευθυνών, αναγνώριση του προβλήματος όχι επικοινωνιακή διαχείριση και ολιστική διαφορετική στρατηγική για μια πολιτική θωράκισης, επένδυσης σε δημόσιες υποδομές και χρήση των κονδυλίων που έρχονται από την Ευρώπη για να μπορεί να προστατευτεί η κοινωνία.

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron analysis

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Κυριακή κοντή γιορτή.

Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Δεν θα σχολιάσω τους άλλους συνυποψήφιους μου. Αποφασίσαμε συλλογικά ότι θα έχουμε μια ανοιχτή διαδικασία πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όποιος εκτιμά ότι έχει το πολιτικό σχέδιο και την πρόταση για την αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατέλθει υποψήφιος. Αυτός που κατεβαίνει υποψήφιος καταθέτει και την προσωπική του διαδρομή, την πολιτική του διαδρομή ή μη, τα έργα ή μη που έχει στο πολιτικό πεδίο, το περιεχόμενό του και θα εκτιμηθεί από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κασσειλάκη ότι θα ξεδοντιάσει δικαστές και δημοσιογράφους

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Θα επιμείνω να μην σχολιάζω τις δηλώσεις συνυποψήφιων. Η άποψη μου είναι ότι η δικαστική εξουσία έχει πληγώσει πολύ συχνά τους πολίτες και έχει πληγώσει συχνά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες ζορίζονται πάρα πολύ για παράδειγμα από την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και βλέπουν για παράδειγμα να λαμβάνονται αποφάσεις υπέρ των Funds για τους πλειστηριασμούς των πρώτων κατοικιών μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτός είναι ένας τρόπος που κινείται κι έχει κινηθεί κατά περίπτωση η δικαστική λειτουργία που προσβάλει και ενοχλεί και ταλαιπωρεί τους πολίτες...

Κληθείσα να σχολιάσει τα περί διάσπασης

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Η δικιά μου υποψηφιότητα και εφόσον μπορέσω να εκλεγώ εγώ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ενωτική προεδρία. Αυτό σημαίνει ότι με το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο που καταθέτω, τις προτεραιότητες που νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά για το κράτος, την οικονομία, την εργασία, τα δικαιώματα, για τον τρόπο αντιπολίτευσης που εισηγούμαι, που να είναι δομική και μαχητική συγχρόνως όμως να ειναι και δημιουργική δηλαδή να καταθέτει προτάσεις. Για την αναδιοργάνωση του κόμματος με τον τρόπο που το εισηγούμαι ως ένα κόμμα με αυστηρούς κανόνες και ένα κόμμα των δομών που θα λειτουργεί για να είναι χρήσιμο στην κοινωνία, αυτό είναι όλο το πλαίσιο που κατεβάζω μαζί με την υποψηφιότητά μου, δεν κατέρχομαι μόνο με το πρόσωπό μου. Εφόσον λοιπόν ευοδωθεί η υποψηφιότητα μου θα σημαίνει ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει σε αυτό το πλαίσιο και άρα περπατάμε έτσι την επόμενη μέρα επομένως δεν βλέπω εγώ κίνδυνο τέτοιο στη δικιά μου εκλογή. Βλέπω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι και το κυριότερο δεν είναι απλά να είμαστε όσοι είμαστε αλλά να μπορούμε να πείθουμε και να κερδίζουμε κάθε μέρα και έναν ή μια περισσότερους.

Αναφερόμενη στην πολυφωνία στο κόμμα

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ήταν στιγμές οι οποίες πλήγωναν πάρα πολύ και το ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του κόμματος τα οποία παλεύουν, προσπαθούν, επιχειρούν να πείσουν τους συμπολίτες μας και μετά μπορεί να νιώθουν ότι ο κόπος τους πηγαίνει στράφι αλλά ακόμη και τους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να μας ακούσουν και βλέπουν να εκπέμπεται μια αναξιοπιστία αν υπάρχουν ένθεν και ένθεν δηλώσεις αυτό πρέπει να σταματήσει. Κατά τη γνώμη μου εδώ χρειάζεται μια αυστηρότητα, δεν είναι ότι έχω κάποιο φετίχ με την αυστηρότητα αλλά νομίζω ότι είναι ζήτημα σεβασμού της προσπάθειας όλων.

ΔΗΜ: Ακόμα και διαγραφές χρειάζονται;

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Δεν ξεκινώ με αυτή τη λογική. Νομίζω ότι αν κάτι έχει ακούσει κανείς από μένα αυτό το δίμηνο είναι το ζήτημα των κανόνων και το ζήτημα των δομών άρα η δικιά του εκλογή θα σημαίνει ότι πλειοψηφικά τα μέλη του κόμματος αποφάσισαν και στηρίζουν έναν τέτοιο βηματισμό για την επόμενη μέρα.

Ερωτηθείσα αν θα παραμείνει στο κόμμα στην περίπτωση που δεν εκλέγει

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Ναι, νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι είναι στρατιώτης αυτού του κόμματος όχι αυτοαναφορικά αλλά με όρους προσφοράς στην κοινωνία.

Ερωτηθείσα ποιο θα ήταν ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ

Ε.ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Δεν θα κάνω αριθμητική πρόβλεψη, είναι σημαντικό να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Καλώ τους πολίτες να έρθουν να βάλουν αυτό το λιθαράκι στην καινούργια διαδρομή που ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφωθεί μια προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο.