Πλήθος ερωτημάτων για το μέλλον του κόμματος των Σπαρτιατών εγείρουν τα όσα πρωτοφανή κοινοβουλευτικά φαινόμενα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες μετά και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που διενεργεί προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του επικεφαλής των «Σπαρτιατών» ότι βουλευτές του κόμματός του είναι καθοδηγούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα, που λειτουργούν με μεθόδους που παραπέμπουν σε «Greek Mafia» και «Δον Κορλεόνε».

Ο έγκριτος συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μιλά στα «Π» για τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο κόμμα των Σπαρτιατών μετά τις δηλώσεις του Β. Στίγκα και των βουλευτών του κόμματος, για τα σενάρια ανακατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών, σε περίπτωση που αποδειχθεί σχέση με τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, ενώ εξηγεί σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να ανασταλεί η κρατική χρηματοδότηση προς το εν λόγω κοινοβουλευτικό κόμμα.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ του κόμματος Σπαρτιάτες με τον καταδικασμένο Ηλ. Κασιδιάρη, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το συγκεκριμένο κόμμα;

Δεν αρκεί αιτιώδης σχέση. Θα πρέπει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), ενεργούν ως «Εκλογοδικείο» κατ’ Αρθρο 100, στοιχ. α, του Συντάγματος, να πειστεί ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες», συμμετέχοντας όπως συμμετείχε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, παραβίασε το «κύρος των εκλογών», λειτουργώντας ως προκάλυμμα άλλου κόμματος και αποπροσανατολίζοντας τους ψηφοφόρους. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, με στοιχεία που συμπληρώνονται και από τα πρόσφατα γεγονότα, το ΑΕΔ έχει, κατά την άποψή μου, τρεις επιλογές: είτε να αποφασίσει ότι πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές σε όλη την επικράτεια είτε εκλογές στις 12 περιφέρειες στις οποίες εξελέγησαν «Σπαρτιάτες» είτε να αντικαταστήσει, εφόσον οι αντικαταστάτες προκύπτουν με σαφήνεια, τους εκλεγμένους με τους «Σπαρτιάτες» βουλευτές με βουλευτές από άλλα κόμματα, κατά τη σειρά εκλογής τους.

Σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα «Σπαρτιάτες» ή και ακόμα η βουλευτική αποζημίωση στα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος;

Κάτι τέτοιο είναι δυνατό με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής, ως συνέπεια αναστολής της χρηματοδότησης του κόμματος, κατ’ Αρθρο 7Α του Ν. 3023/2002 και 83Α του Κανονισμού της Βουλής, ως συνέπεια καταδίκης του εμφανιζόμενου ως αρχηγού ή του «πραγματικού αρχηγού» του. Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει και ως παρεπόμενη ποινή σε περίπτωση διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, όχι μόνο οικονομικής διαχείρισης. Στέρηση της βουλευτικής αποζημίωσης από εν ενεργεία βουλευτή δεν προβλέπεται, μόνο μείωσή της, για μη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, κατ’ Αρθρο 63, παρ. 3 του Συντάγματος.

Στο σενάριο όπου υπάρχει σύνδεση του συγκεκριμένου κόμματος με μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ποιες θα είναι οι εξελίξεις ως προς τις 12 κοινοβουλευτικές έδρες των Σπαρτιατών;

Μόνο το ΑΕΔ μπορεί να τους «στερήσει» τις έδρες, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εκτός αν οι 12 βουλευτές των «Σπαρτιατών» παραιτηθούν, οπότε, ελλείψει αναπληρωματικών -οι Σπαρτιάτες κατέβασαν έναν υποψήφιο ανά περιφέρεια- θα διεξαχθούν αναγκαστικά εκλογές σε αυτές τις περιφέρειες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9