Ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών για την πορεία των ελληνοτουρκικών επαφών έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση στους βουλευτές φέρεται να τόνισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι παραγωγικός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν σε συζήτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τα 3 στάδια του μηχανισμού διαλόγου (επαφές αρχηγών, συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών, συνομιλίες κλιμακίων), σημειώνοντας πως η λεγόμενη θετική ατζέντα περιλαμβάνει μέτρα ήπιας διπλωματίας. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία αφορά την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ενισχυθούν με τη συμμετοχή διπλωματών.

Για την προοπτική επίλυσης του θέματος της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας φέρεται να είπε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που θα μεσολαβήσει για τα θετικά μέτρα, καθώς και η αποδοχή που θα έχουν αυτά από την ελληνική και τουρκική κοινή γνώμη θα καθορίσει και την τύχη της βασικής διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως οι κ.κ. Μητσοτάκης - Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου θα επιχειρήσουν να θέσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων.

Επισήμανε πως τον προσεχή Οκτώβριο θα υπάρξει νέα συνάντηση με εκπροσώπους των δύο χωρών, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα της θετικής ατζέντας. Θα ακολουθήσει νέος γύρος συνομιλιών τον Νοέμβριο για τα ΜΟΕ, ενώ τον Δεκέμβριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη συνάντηση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών.