Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για τη θέση της Ελλάδας στην επικείμενη διαπραγμάτευση έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα πως ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα συναινέσουν σε μια κατάσταση που θα υποβαθμίζει την εθνική γραμμή και συμφέροντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Είναι σαφές, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι η όποια υποχώρηση, η σχετικότητα δηλαδή των επιχειρημάτων, έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές μας θέσεις συζήτησης.

Όταν ξεκινούμε μια συζήτηση έχουμε θέσεις. Από αυτές τις αρχικές θέσεις, όταν θα προχωρήσει η συζήτηση αυτή, θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες παραχωρήσεις για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με όριο τη βασική γραμμή της υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων», είπε χαρακτηριστικά και  σε άλλο σημείο επισήμανε: «Σε μια συζήτηση που θα ανοίξει με τη γείτονα και δεν μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας θέση που δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά θέματα ούτε να αφορά θέματα κυριαρχίας».

Μάλιστα, ο Γ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, και σημείωσε πως «δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση σε σχέση με όσα απονέμει το Διεθνές Δίκαιο στη χώρα και θα στηριχθούμε σε αυτό».

Ενώ με νόημα τόνισε πως «η εθνική κυριαρχία είναι αναφαίρετη και δεν επιδέχεται παραχώρησης ή συρρίκνωσης». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «ουδέποτε ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε θέση που θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Στο θέμα που αφορά την αγορά των F-16 από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η εμπλοκή της χώρας μας είναι έμμεση και εξήγησε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ισορροπία.

«Το κρίσιμο είναι ο όποιος εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι σύμμαχοι με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Έθεσα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ το θέμα, ήμουν κατηγορηματικός ότι οποιοδήποτε οπλικό σύστημα δίνεται σε χώρα είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται εις βάρος συμμάχου χώρας».