«Προχωράμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συσκέψεις και συνομιλίες με τους συνεργάτες του, έχοντας πια αφήσει πίσω –προς το παρόν τουλάχιστον– τα σενάρια του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

«Αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε έναν μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κλείνοντας κι εκείνος από την πλευρά του το θέμα αυτό.

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για περίπου μία ώρα με τον Βασίλη Κικίλια και συζήτησαν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Οι αλλαγές στην οργάνωση και δομή της Πολιτικής Προστασίας θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, όπου θα γίνει η εξ αναβολής παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι. 

Ένα άλλο κομμάτι της ομιλίας θα αφορά τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και για τις πληγείσες περιοχές. Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν οι τέσσερις προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι πόροι που θα απαιτηθούν για όλα αυτά θα είναι μεγάλοι κι ένα τμήμα τους θα καλυφθεί από τα 2,25 δισ. ευρώ που δέσμευσε προς την κατεύθυνση αυτή η Κομισιόν, ενώ το υπόλοιπο θα προκύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξαγγελίες ΔΕΘ

Για τον σκοπό αυτόν την τελευταία εβδομάδα γίνεται ένας πλήρης ανασχεδιασμός των οικονομικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αφού πλέον είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει πρέπει να αξιοποιηθεί για τη Θεσσαλία. Εντός των επόμενων ημερών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία, ύψους περίπου 600.000.000 ευρώ, με τα 450 εκατ. να δαπανώνται για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. για την κάλυψη αγροτών.

Η επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα προχωρήσει, όπως και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, που αναμένεται να παραμείνει στα περσινά επίπεδα. Το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους θα δοθεί, αλλά με τη νέα χρονιά, και θα προχωρήσει κανονικά η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.