Κυβερνητική αναβάθμιση μέσω… διορθωτικών κινήσεων κι όχι ανασχηματισμού, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ισραήλ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης δηλώνοντας «εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε με χιούμορ. Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Όπως είχε αναφέρει και σε χθεσινό ρεπορτάζ το parapolitika.gr, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει ένα «λίφτινγκ» στο υπουργικό συμβούλιο, μέσω διορθωτικών κινήσεων σύμφωνα και με τις εισηγήσεις που δέχεται. Στην κίνηση αυτή αναμένεται να περάσει ο πρωθυπουργός μέσω της αναβάθμισης ή ανταλλαγής χαρτοφυλακίων μεταξύ παρόντων υφυπουργών και υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα και  το σπάσιμο μεγάλων υπουργείων με αναβάθμιση των παρόντων υφυπουργών ή ένταξη νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.

Η σημερινή δήλωση-επιβεβαίωση του πρωθυπουργού των όσων είχε αναφέρει και χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης περί αλλαγών μετά την 1η Ιουλίου, έστω και ανεπίσημα, θέτει σε τροχιά ανασχηματισμού το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Το χρονοδιάγραμμα είχε προσεγγίσει τόσο ο κ. Γεραπετρίτης, όσο και σήμερα ο Πρωθυπουργός, όταν ανέφερε πως συνήθως τις αποφάσεις του ανασχηματισμού τις παίρνει όταν βρίσκεται στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι λίγο πριν το Σεπτέμβρη ίσως να έχουμε ανακοινώσεις.

Το άνοιγμα προς το κέντρο θα παραμένει ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλα τα σενάρια αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί με πρόσωπα που ήδη έχουν ακουστεί είτε για συνεργασία προεκλογικά, είτε και μετά τις εκλογές.

Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός  έχει ήδη ρίξει «κλεφτές» ματιές στο βαθμολόγιο των υπουργών του και έχει μια πρώτη εικόνα, όχι μόνο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αλλά και για να γνωρίζει την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Οι ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να καταστεί λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο θα είναι στοχευμένες και προς την κατεύθυνση βελτίωσης της παραγωγικότητας του κυβερνητικού έργου.

Είναι αλήθεια ότι τα πολιτικά δεδομένα και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει εν μέρει ανατραπεί λόγω της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που σε περίοδο κρίσης ένας πρωθυπουργός κερδίζει πόντους αντί να χάνει, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση και δη μια πανδημία που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πολιτικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά και να παραμείνει στην εξουσία της χώρας και μια δεύτερη τετραετία. Οι δυο συνεχόμενες  θητείες μιας κυβέρνησης για την χώρα μας τουλάχιστον αποτελεί μακρινό πολιτικό παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει κάθε πιθανότητα επιδεικνύοντας μια πολιτική στιβαρή, αυστηρή, συντονισμένη και αποτελεσματική.