Θετικά είναι τα µηνύµατα µετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, µε τον Τούρκο οµόλογό του, Χακάν Φιντάν, τόσο από διπλωµατικούς κύκλους στην Αγκυρα όσο και από τον τουρκικό Τύπο, κυρίως τον φιλοκυβερνητικό, γεγονός ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης.

Στην παρούσα φάση και υπό τη συγκεκριµένη οικονοµική και διεθνή συγκυρία, η αίσθηση που υπάρχει στην Άγκυρα είναι ότι η τουρκική πλευρά θέλει τη νηνεµία στα Ελληνοτουρκικά και να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το κυρίαρχο µήνυµα των τίτλων στα τουρκικά Μέσα Ενηµέρωσης, πολλά εκ των οποίων φιλοξενούσαν επί σειρά ετών το προηγούµενο διάστηµα «εµπρηστικά» δηµοσιεύµατα. Τώρα κάνουν λόγο για κλίµα ειλικρινούς διάθεσης και αποδοχής περαιτέρω βηµάτων, αποφεύγοντας, ωστόσο, να παραβιάσουν «κόκκινες γραµµές», ακολουθώντας την εθνική γραµµή της Άγκυρας, η οποία εµφανώς περιορίζεται µέχρι στιγµής σε µια θετική ρητορική και κινήσεις σε τακτικό επίπεδο, υπενθυµίζοντας παράλληλα, έστω και µε πιο διπλωµατική γλώσσα πλέον, τα όρια της στρατηγικής της στόχευσης, όπως έπραξε, άλλωστε, και ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. στην από κοινού συνέντευξη µε τον κ. Γεραπετρίτη µετά τη συνάντησή τους.

Στην παρουσίαση του θέµατος στα δηµοσιεύµατα του τουρκικού Τύπου επισηµαίνεται η υιοθέτηση συγκεκριµένου οδικού χάρτη µε τρεις πυλώνες (πολιτικές διαβουλεύσεις, ΜΟΕ, θετική ατζέντα), καθώς και η εµπέδωση κλίµατος εµπιστοσύνης, µε στόχο την επίλυση των προβληµάτων στη βάση αµοιβαίου σεβασµού δικαιωµάτων και συµφερόντων. Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Χακάν Φιντάν για δίκαιη κατανοµή του φυσικού πλούτου σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, για την αντιµετώπιση της τροµοκρατίας, ενώ καταγράφεται και η αναφορά του για τους «οµογενείς» και την προστασία των οθωµανικών µνηµείων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, τα τουρκικά δηµοσιεύµατα ξεχωρίζουν τη δήλωσή του για στήριξη ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο γνώµης του Τούρκου διεθνολόγου καθηγητή Ταρίκ Όγοζλου, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu: «Αυτές τις ηµέρες που η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στη ∆ύση, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το ενδεχόµενο να δούµε µια άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ο ίδιος εκτιµά πως πιθανή βελτίωση των σχέσεων µεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας µπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαδικασία για τα µαχητικά F-16 που η Τουρκία ελπίζει να αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Η «παραφωνία» στο θετικό κλίµα προέρχεται από συνήθεις υπόπτους, δύο εµπνευστές της «γαλάζιας πατρίδας»: τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Αµυνας, απόστρατο υποναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, που ζητεί να µη συναλλάσσεται η Τουρκία µε τις απαιτήσεις της Ελλάδας στο όνοµα της καλής γειτονίας, αφού «τη στιγµή που καθόµαστε στο τραπέζι είναι η στιγµή που χάνουµε, γιατί αυτό σηµαίνει ότι συζητάµε για το πόσα θα δώσουµε». Όπως και τον έτερο απόστρατο υποναύαρχο Τζεµ Γκιουρντενίζ, που έγραψε στο Twitter/X: «Γερµανικό Μέσο Ενηµέρωσης µεταδίδει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ενδέχεται να προσφύγουν στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο για το Αιγαίο. Η είδηση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη σε µια συγκυρία που η σοβαρή οικονοµική κρίση της Τουρκίας έχει µετατραπεί σε υποταγή στις ξένες πιέσεις».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9