Η προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -μετά την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη- έχει φουντώσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρα δηλαδή από το ποιος ή ποια θα είναι ο νέος ένοικος της Κουμουνδούρου, οι πολίτες αναζητούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «Π» μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις επιχειρούν να φωτίσουν τις παραμέτρους της εκλογικής διαδικασίας και της επόμενης ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποιους συμφέρει;

Αρχικά -πριν δηλαδή εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Στέφανος Κασσελάκηςη Εφη Αχτσιόγλου ήταν αυτή που είχε ζητήσει να ψηφίσουν ακόμα και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούσε ότι το αφήγημά της αφορούσε πολύ περισσότερο κόσμο από τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός της. Η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί, ωστόσο, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και είχε απορριφθεί. Ακόμα και σήμερα όμως η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να καλεί τους πολίτες να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Παράλληλα, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι πρόεδροι έγιναν πέντε, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισαν να ζητούν την όλο και πιο μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εσωκομματική διαδικασία. Οπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης έχει κάθε λόγο να απευθύνεται στους πολίτες ζητώντας τους να πάνε να ψηφίσουν, καθώς η απήχηση που έχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εντυπωσιακή. Αλλά και ο Νίκος Παππάς θεωρεί ότι μπορεί να έχει κέρδη από τη μεγάλη συμμετοχή, καθώς ένα κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχει αδικηθεί πολιτικά, θεωρώντας ότι καταδικάστηκε άδικα.

2. Ποιοι μπορεί να περάσουν στον δεύτερο γύρο;

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μπορεί να μη χρειαζόταν να γίνει δεύτερος γύρος, καθώς η Εφη Αχτσιόγλου εμφανιζόταν να είναι πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Αλλά και οι μετρήσεις που έδειχναν ότι η εκλογή του νέου προέδρου θα πάει στη δεύτερη Κυριακή την εμφάνιζαν πρώτη, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθούσε ο Νίκος Παππάς. Σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις και οι στοιχηματικές εταιρείες δείχνουν και πάλι την Εφη Αχτσιόγλου να προηγείται, μόνο που έχει αλλάξει η σειρά που την ακολουθεί. Δεύτερος εμφανίζεται να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

3. Εάν στον δεύτερο γύρο περάσουν Αχτσιόγλου - Κασσελάκης, ποιος από τους δύο έχει πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος;

Τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει την αρχηγία του κόμματος τις έχει η Εφη Αχτσιόγλου, παρά το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν πως και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα βγει εύκολα εκτός παιχνιδιού. Οπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν στον δεύτερο γύρο περάσουν αυτοί οι δύο υποψήφιοι, τότε το μεγαλύτερο κομμάτι των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες που μπορεί να έχει με την Εφη Αχτσιόγλου, θα στραφεί προς τη μεριά της, προκειμένου το κόμμα να μην περάσει στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη. Θεωρούν δηλαδή ότι είναι καλύτερα να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόσωπο που ξέρουν -ακόμα και αν διαφωνούν μαζί του- παρά ένα πρόσωπο που για τους περισσότερους είναι ο άγνωστος «Χ». Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι ψηφοφόροι του Νίκου Παππά μπορούν να στραφούν προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση απέναντι στο πρόσωπο του πέμπτου υποψηφίου από ένα κομμάτι της κοινωνίας.

4. Γιατί επιμένει η Αχτσιόγλου ότι θα βγει από τον πρώτο γύρο, ενώ παράλληλα αφήνει να εννοηθεί ότι θα απομακρύνει άσους δεν θα ακλουθούν τους κανόνες, δείχνοντας τον Παύλο Πολάκη;

Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται καθημερινά να δηλώνει ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, γιατί θέλει να δείξει ότι δεν φοβάται τον αντίπαλό της Στέφανο Κασσελάκη, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τούς εμφανίζουν πολύ κοντά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αίσθηση έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία είναι γνωστή για τον ήπιο χαρακτήρα της, εμφανίζεται να μιλά για «τοξική αρρενωπότητα», επιμένοντας ότι, εάν είναι αυτή πρόεδρος, τότε στο κόμμα θα υπάρχουν κανόνες. Οι «μπηχτές» αυτές, λένε οι περισσότεροι, απευθύνονται προς τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μέσα από την υποψηφιότητα Κασσελάκη -είναι ο μέντοράς του- έχει ανεβάσει πολύ τις μετοχές του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

5. Γιατί ο Κασσελάκης αφήνει ανοιχτά τα σενάρια περί δυαρχίας;

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τον Στ. Κασσελάκη και γνωρίζουν πολύ καλά τις εσωκομματικές ισορροπίες θεωρούν ότι ο πέμπτος κατά σειρά υποψήφιος θα πρέπει να καθησυχάσει και τον οργανωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πολλά ερωτήματα για την επόμενη ημέρα του κόμματος, καθώς ο Στ. Κασσελάκης δεν θα βρίσκεται στη Βουλή. Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι, εάν εκλεγεί ο Κασσελάκης, θα συνεργαστεί στη Βουλή με την Εφη Αχτσιόγλου, με την οποία, όπως λένε, έχει πολύ καλή χημεία και την εμπιστεύεται. Ακόμα, θεωρούν βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει τον Νίκο Παππά, καθώς πιστεύουν ότι οι δύο άνδρες συμφωνούν σε πολλά θέματα. Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν γνωρίζεται καλά και πολύ δύσκολα θα συνεργαστεί. Αλλωστε, τα στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν επικρίνει με σφοδρότητα την πέμπτη κατά σειρά υποβολής υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Καμία επαφή προφανώς δεν θα έχει με τον Στέφανο Τζουμάκα. Πάντως, αυτό που θέλουν να αποφύγουν τα κομματικά στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ… «Σπαρτιάτες».

6. Θα αξιοποιήσει η Έφη Αχτσιόγλου, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη και τι σκέφτεται να κάνει ο ίδιος;

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η Εφη Αχτσιόγλου έχει κάθε λόγο να αξιοποιήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς μπορεί να προσεγγίσει ένα κομμάτι της νεολαίας που είναι μαζί του και στο πρόσφατο παρελθόν είχε απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι θα του προτείνει να πάει στην Ευρωβουλή, ώστε και να μην τον έχει στα πόδια της και χρήσιμος να είναι. Αλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εκλεγεί και το κόμμα εμφανιστεί να μη θέλει να τον αφομοιώσει, τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικού του πολιτικού φορέα, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές.

7. Ποιο θα είναι το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου εάν χάσει αυτή τη μάχη;

Αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την εποχή του Αλέξη Τσίπρα είχε αρνηθεί να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μια ενδεχόμενη ήττα προφανώς θα τον βγάλει ολοκληρωτικά από το παιχνίδι. Δηλαδή, θα παραμείνει ένα πολύ σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα ασκεί κριτική για όσα συμβαίνουν μέσα στο κόμμα του, δεν θα έχει ωστόσο άλλη ευκαιρία να κερδίσει το εσωκομματικό παιχνίδι.

8. Με ποιον θα συστρατευθούν οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τον Στέφανο Κασσσελάκη. Θεωρήθηκε, ωστόσο, σωστό τη συγκεκριμένη στιγμή να μη συστρατευθούν μαζί του, κόντρα στην Εφη Αχτσιόγλου. Πέρα δηλαδή από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του, λέγοντας ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, γιατί διαφωνεί με την όλη διαδικασία, τα περισσότερα στελέχη -ιδιαίτερα της επαρχίας- λένε ότι θα πρέπει να στηριχτεί ο Στέφανος Κασσελάκης, γιατί μπορεί να κάνει την ανατροπή μέσα στο κόμμα.

9. Τι έχουν κερδίσει ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας από αυτή τη διαδικασία;

Ο Νίκος Παππάς μόνο κερδισμένος βγαίνει από αυτή τη διαδικασία, καθώς πλέον γίνεται πόλος μέσα στο κόμμα του. Με δεδομένη τη δικαστική καταδίκη του με 13-0 για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση όλη την περίοδο των εκλογών. Η απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματός του τον έφερε πολύ κοντά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσε τη δυνατότητα να πει τη δική του άποψη για το θέμα. Δεν έκανε πίσω ούτε όταν οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη τού ζήτησαν να αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης της αρχηγίας, στηρίζοντας μάλιστα την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο είναι στην ίδια τάση και διατηρούσαν ισχυρούς δεσμούς, έχουν διαταραχθεί μετά την απόφαση του βουλευτή Χανίων να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη.

10. Κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπαστεί;

Ολα είναι ανοιχτά. Κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανέφελη. Φυσικά, το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με τον ποιον θα έχει αρχηγό μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Εάν η Εφη Αχτσιόγλου είναι αρχηγός του κόμματος, τότε οι πιθανότητες να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει ότι στελέχη που διαφωνούν μαζί της δεν θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν μάλιστα συνεχιστεί η διαφαινόμενη κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, τότε όλα είναι πιθανά. Από την άλλη, εάν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, προφανώς μιλάμε για μεγάλη έκπληξη - τότε όλα είναι ανοιχτά. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» πολύ δύσκολα θα ανεχτούν για πρόεδρο του κόμματός τους τον αμερικανοτραφή επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα αναμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο κόμμα. Και σε αυτή την περίπτωση, όλα είναι ανοικτά, αν και τα στελέχη της «Ομπρέλας» λένε ότι δεν έχουν διάθεση να εγκαταλείψουν το κόμμα τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9