Η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλία, θεωρήθηκε απ’ όλους τους υποψήφιους και από τα μέλη και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Το βλέμμα όλων άλλωστε είναι στραμμένο στον Βόλο και τα γύρω χωριά, αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, όπου δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές των πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας -πέρα από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο- στην περιοχή βρέθηκαν οι υποψήφιοι πρόεδροι, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής. Η παράταση που πήραν πάντως οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να αλλάξουν και πολύ τα πράγματα, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την κοινωνία.

Χαμηλοί τόνοι

Έχοντας μάλιστα ακυρώσει κάθε πολιτική δραστηριότητα, οι υποψήφιοι πρόεδροι αναμένεται να κινηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, καθώς δεν θέλουν να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα.

Έτσι θα συνεχίσουν τις επαφές τους με μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας το βάρος τους στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την ανεπάρκεια του κράτους.

Πάντα ωστόσο παραμένει επάνω στο τραπέζι το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Εξαρχής η Έφη Αχτσιόγλου είχε ταχθεί υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας, ακόμα και του δικαιώματος να ψηφίζουν οι φίλοι. Η πρόταση αυτή πέρασε ωστόσο από την ΚΕ του κόμματος και απορρίφθηκε. Πάντως ακόμα και σήμερα η υποψήφια πρόεδρος ποντάρει την εκλογή της στη μεγάλη συμμετοχή.

Το ίδιο θέλουν και ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και οι δύο θεωρούν ότι όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες τόσο περισσότερα οφέλη θα έχουν. Ο μεν Νίκος Παππάς γιατί θεωρεί ότι θα εισπράξει από το κοινό που προσήλθε στις κάλπες το 2022 και είχε ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο δε Στέφανος Κασσελάκης γιατί πιστεύει ότι οι νέοι ψηφοφόροι προέρχονται από αυτούς που τον στηρίζουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στηρίζει τη δύναμή του στα οργανωμένα μέλη και στελέχη και άρα θεωρεί ότι δεν έχει να περιμένει κάτι περισσότερο από τους νέους ψηφοφόρους. Το ίδιο ισχύει και για τον Στέφανο Τζουμάκα.

Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι έχουν προσέλθει να γραφτούν στους καταλόγους του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα περισσότεροι από 1.500 πολίτες. Φυσικά το μεγάλο στοίχημα είναι πόσοι από τους ψηφοφόρους του 2022, που πήγαν για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, θα φτάσουν και τώρα στις κάλπες. Τότε είχαν πάει 150.000 πολίτες, ενώ τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα είναι ευχαριστημένα και με 50.000.

Όπως είναι αυτονόητο, στις κάλπες δεν θα προσέλθουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές Μαγνησίας, Λάρισας και Καρδίτσας. Εν τω μεταξύ τα εσωκομματικά στρατόπεδα έχουν πάρει θέσεις μάχης, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι η μονομαχία θα αφορά την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Στ. Κασσελάκης

Η αλήθεια είναι ότι πριν από την εμφάνιση του πέμπτου υποψηφίου όλες οι μετρήσεις έδειχναν ότι το επικρατέστερο δίδυμο είναι η υποψήφια πρόεδρος και ο επικεφαλής της Ομπρέλας. Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη έφερε ανατροπή και τον έβαλε δυναμικά στο παιχνίδι της προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απήχηση που έχουν οι θέσεις και οι απόψεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν θορυβήσει τους επιτελείς των άλλων στρατοπέδων, οι οποίοι φοβούνται ότι το κόμμα θα περάσει σε «ξένα χέρια».

Γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται σίγουρο ότι εάν περάσει ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου στη δεύτερη Κυριακή, τότε οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν ανάμεσα στην Ομπρέλα και την υποψήφια πρόεδρο θα καμφθούν. Οι «53» και γενικότερα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν την Έφη Αχτσιόγλου προκειμένου το κόμμα να μην περάσει στα χέρια κάποιου που δεν τον γνωρίζουν, ενώ αμφισβητούν και τις προθέσεις του.

Όσο για τους ΠΑΣΟΚογενείς, λέγεται ότι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσουν δημόσια τις προθέσεις τους. Από αυτή τη διαδικασία απουσιάζει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, καθώς διαφωνεί με την όλη διαδικασία.

Οι πληροφορίες λένε ότι έχει σκοπό να επανεμφανιστεί μετά την εκλογή του νέου προέδρου διεκδικώντας ρόλο. Κάποιοι τον θέλουν να βάζει υποψηφιότητα και για τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Πάντως το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογή του νέου γραμματέα και ο τρόπος που θα εκλεγεί. Ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέθεσε πρόταση ο νέος γραμματέας να εκλεγεί από την ΚΕ. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε δημόσια ο Νίκος Παππάς. Εάν πάντως ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, τότε στην πραγματικότητα θα μιλάμε για δυαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού και ο πρόεδρος και ο γραμματέας θα είναι εκλεγμένα πρόσωπα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή