Το κράτος «θα βρεθεί δίπλα στους πολίτες και θα το κάνει γρήγορα, με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες από το Συντονιστικό στη Λάρισα, όπου προήδρευσε σύσκεψης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δεύτερη τις τελευταίες ώρες επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και εξακολουθούν να αγωνίζονται, προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι κινδυνεύουν, επέμεινε πως μία από τις κύριες προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς τα λιμνάζοντα και στάσιμα νερά στις πληγείσες περιοχές μπορούν να λειτουργήσουν ως υγειονομική βόμβα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι τα επόμενα 24ωρα θα οριστικοποιηθεί, τουλάχιστον στους κύριους άξονές του, το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και ανασυγκρότησης της οικονομικής δραστηριότητας στους 4 νομούς της Θεσσαλίας.

Με Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, προ της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση, να έχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το κονδύλι που μπορεί η χώρα μας να εξασφαλίσει από κοινοτικούς πόρους, στο πλαίσιο της τιτάνιας προσπάθειας ανάταξης των πληγεισών περιοχών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ομιλίας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ένωσης. Πριν από την εν λόγω ομιλία, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέχεια της επιστολής που της απέστειλε από τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πρωτόγνωρης κακοκαιρίας «Daniel».

Ειδική μνεία

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως η κ. Φον ντερ Λάιεν θα κάνει ειδική μνεία στη γενναία οικονομική στήριξη που αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη χώρα μας. Όπως τόνισε χθες στις δηλώσεις του από το Συντονιστικό της Λάρισας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να προκαλέσει μία ευρύτερη συζήτηση στην Ευρώπη, υπό το φως των νέων επειγουσών προκλήσεων που θέτει σε όλο τον κόσμο η κλιματική κρίση και εν προκειμένω στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επαναχαράξει τις προτεραιότητές της και να αναθεωρήσει τον μηχανισμό χορήγησης κονδυλίων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, κάτι που είναι προφανές ότι περιλαμβάνει και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκ των πραγμάτων, το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» έχει ανατρέψει όχι μόνον τον αρχικό κυβερνητικό προγραμματισμό γύρω από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και το καθαυτό περιεχόμενο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα γύρω από την πρωθυπουργική μετάβαση στη Θεσσαλονίκη.

Στη ΔΕΘ

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει την προοπτική να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο, ήτοι να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του το Σάββατο και να παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Εφόσον «κλειδώσει» το συγκεκριμένο σενάριο, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη από τη Θεσσαλονίκη, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολιτική Προστασία

Όπως είναι εύλογο, τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι ουσιωδώς διαφορετικό, αναπροσανατολισμένο στην επείγουσα προτεραιότητα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Θεωρείται βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της δίδυμης, όπως αναμένεται, παρέμβασής του στη ριζική αναδιοργάνωση της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να εμφανιστεί τους προσεχείς μήνες πολύ πιο έτοιμος για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Την ίδια ώρα, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αναμένεται τα επόμενα 24ωρα -έως την προσεχή Πέμπτη το αργότερο- να οριστικοποιήσουν το περιεχόμενο των δρομολογούμενων οικονομικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με επίκεντρο την οικονομική στήριξη για την ανάταξη των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την πιθανότητα να απαιτηθεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ενώ ήδη επανεξετάζονται μέχρι πρότινος «κλειδωμένες» παρεμβάσεις, καθώς είναι δεδομένο πως το μέγεθος της καταστροφής θα προκαλέσει διαχειρίσιμες, πάντως, ανατροπές στον αρχικό οικονομικό προγραμματισμό.

«Επαρκής στήριξη»

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση θα μεριμνήσει, ώστε η οικονομική στήριξη προς τους πληγέντες να είναι επαρκής, αλλά και να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η οικονομική στήριξη που απολαμβάνουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έναντι της ακρίβειας. Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στον Έβρο, σε μία επίσκεψη που εκκρεμούσε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τη megafire, που κατέκαιε για πολλές ημέρες δασικές εκτάσεις στο Δάσος της Δαδιάς, και εν συνεχεία θα προεδρεύσει σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Αλεξανδρούπολη. Τέλος, θα κάνει ανακοινώσεις για το σχέδιο ανάταξης της οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής κατά το πρότυπο της Εύβοιας και της Ρόδου.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 11 Σεπτεμβρίου 2023.