Η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Θεσσαλίας είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς στην Κουμουνδούρου υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις.

Αυτή που θεωρεί ότι  θα πρέπει να ακολουθηθεί μία επιθετική τακτική προκειμένου να αναδειχθούν οι παραλήψεις, οι αβλεψίες και τα λάθη της κυβέρνησης, μετά το τέλος της φονικής βροχής και η δεύτερη - η πιο μετριοπαθείς - που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επικριθεί η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας παράλληλα τις διαχρονικές αδυναμίες του κράτους. 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η  Έφη Αχτσιόγλου σε τοποθέτηση της αφού έκανε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρθηκε στα  «διαχρονικά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό». Εμμέσως της απάντησε  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διαφώνησε με τις διαχρονικές ευθύνες και με την άποψη ότι όλα τα κόμματα, όταν είναι στην εξουσία, λένε και κάνουν τα ίδια. «Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα, που οδηγούν σε δεδομένες ευθύνες. Οι οποίες θα αποδοθούν. Γιατί αυτά τα ερωτήματα όχι μόνο θα τεθούν αλλά θα υποχρεώσουμε εμείς να απαντηθούν. Για τα κονδύλια που διατέθηκαν σε αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν, για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, για το ότι αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων –γνωστές ήδη εδώ και πέντε χρόνια– αλλά και για το ότι παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το «επιτελικό» κράτος κατέρρευσε» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Πάππας από την πλευρά του, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ‘θα τα πούμε μετά’, θα μιλήσουμε για τις ευθύνες ταυτόχρονα με τις διασώσεις», ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή που πήγε στην περιοχή έκανε σκληρές αναρτήσεις στα social media για τις ευθύνες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό και στην πρόληψη.

Ο φόβος που υπάρχει σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως παγιωθεί η αντίληψη που υπάρχει σε πολύ κόσμο ότι η κυβέρνηση κινείται όπως αυτή θεωρεί σωστό, καθώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση η οποία θα την εγκαλέσει ή θα της υποδείξει τα λάθη της.

Γι’ αυτό άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν την επόμενη και την μεθεπόμενη Κυριακή και όχι αργότερα. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλουν να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα  ακέφαλο κόμμα ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι πρόεδροι βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Η Εφη Αχτσιόγλου στις δηλώσεις της ανέφερε ότι  «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες και δεν μπορούμε να μην μιλάμε γι’ αυτές. Τρία χρόνια πριν η ίδια περιοχή υπέστη τις φονικές πληγές από τον «Ιανό» και τότε υπήρξε δέσμευση από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα πράγματα θα στηθούν σωστά, θα υπάρξει σχέδιο, θα υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα».

Και πρόσθεσε: «Έπεσαν στην περιοχή πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει εδώ, να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους πει πού πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν. Γιατί δεν έγιναν τα έργα; Γιατί δεν έγιναν με τον σωστό σχεδιασμό; Γιατί βιώνει αυτή τη στιγμή η περιοχή χειρότερη καταστροφή απ’ ό,τι τρία χρόνια πριν;», δήλωσε κατά την επίσκεψη της στη Θεσσαλία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τα ρεπορτάζ για την πλημμύρα στην βάση των ελικοπτέρων που τα καθήλωσε στο έδαφος, επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση: «Προσωπικά δεν «αγόρασα» τη φτηνή δικαιολογία περί ανέμου. Σήμερα αποκαλύφθηκε γιατί δεν πέταξαν: Τα ελικόπτερα «πνίγηκαν» στη λάσπη! Ανάμεσά τους Χιούι, Kiowa, ελικόπτερα εκπαίδευσης και -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμα και Απάτσι, το πιο σύγχρονο και πιο ακριβό πολεμικό μέσο της Αεροπορίας Στρατού».

Αφού υπενθύμισε δε, τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο κατά τις πυρκαγιές του Ιουλίου, χαρακτήρισε «ξέφραγο αμπέλι» την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έμεινε κι αυτή ξέφραγο αμπέλι για να καταλήξει: «Ένα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν: θα λογοδοτήσουν. Είναι δέσμευση. Είναι πατριωτικό καθήκον».

Ο Νίκος Παππάς επικαλούμενος τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΕΜΥ τόνισε: «Είχαν, ακριβείς προγνώσεις. Όμως, η προστασία του πληθυσμού υπήρξε μηδενική. Και ήρθε να προστεθεί -στις περισσότερες περιπτώσεις- στην πολυετή αδράνεια της περιφερειακής αρχής Αγοραστού να θωρακίσει τη Θεσσαλία».

Και έθεσε τα ερωτήματα: «Ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας και πότε; Υπήρξε κέντρο συντονισμού; Τι αποφάσεις πήρε, τι συνέστησε και τι κατάφερε; Πότε ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού και γιατί καθυστέρησαν να σηκωθούν τα ελικόπτερα για τις διασώσεις; Γιατί αργεί η διανομή νερού και τροφίμων στους εγκλωβισμένους;».

Ο Στέφανος Τζουμάκας από την πλευρά του ανέφερε ότι: «Η Κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες ασυδοσίας και των καταχρηστικών πρακτικών των υπεύθυνων. Οι μεγάλες απώλειες στην Οικονομία: Η Θεσσαλία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με ποσοστό 5%. Φέτος το ΑΕΠ της Χώρας ήταν 215 δις ευρώ και η συμμετοχή της Θεσσαλίας ήταν 11 δις ευρώ. Η εκτιμώμενη απώλεια είναι 4 και πλέον δις ευρώ από την καταστροφή. Με πρωτοφανή απώλεια παραγωγής του τρέχοντος έτους στο πρωτογενή αγροτικό τομέα, στο δευτερογενή τομέα της μεταποίησης στις υπηρεσίες και  το τουρισμό. Το απόθεμα στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καθώς και  των ζωοτροφών της Θεσσαλίας ήταν φέτος πλέον των 20 δις ευρώ. Η εκτιμώμενη απώλεια για το παρόντα χρόνο είναι 5 δις ευρώ από τη καταστροφή».