Γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Μαρούσι. Πήγε σχολείο στο Αρσάκειο-Τοσίτσειο και αν κάτι θυµάται από εκείνα τα χρόνια είναι η ανάµειξή του µε το µαθητικό κίνηµα. Ο λόγος για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, το όνοµα του οποίου ήταν πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και συνταγµατολόγο Παναγιώτη ∆ουδωνή

«Ηµουν πρόεδρος στο δεκαπενταµελές και πραγµατικά είχαµε κάνει απίθανα πράγµατα, εντός και εκτός σχολείου. Θέλω να σας πω ότι είχα από τότε ένα πάθος µε τις εκλογικές αναµετρήσεις. Ανυποµονούσα πότε θα έρθει ο Νοέµβριος για να εκλέξουµε τις µαθητικές κοινότητες και πρόσεχα πάντα να µην αφήσω κανένα τµήµα που να µην επισκεφτώ στα διαλείµµατα, είχα µοιράσει και τον χρόνο, κάτι σαν περιοδεία», εξηγεί ο ίδιος στο «S».

Σπουδές

Ο Π. ∆ουδωνής τελείωσε τη Νοµική Αθηνών και έκανε µεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Οξφόρδη. Το αντικείµενό του ήταν το Συνταγµατικό ∆ίκαιο, το οποίο, όπως λέει ο ίδιος, είναι άµεσα συνδεδεµένο µε την πολιτική, δίνοντας τους κανόνες της πολιτικής συνύπαρξης. 

«Από µικρός τώρα, µε τον έναν παππού τραυµατία ως φαντάρο στον Εµφύλιο και τον άλλον εξορισµένο στη Γυάρο, ένιωθα την ανάγκη της εθνικής συµφιλίωσης, που ήταν αυτό που συνέβαινε ήδη µέσα στο σπίτι µου. Και κάπου στα 6 µου πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλα όσα ακολούθησαν, η µεγάλη συγκίνηση του κόσµου, η αγάπη που έδειξε σε έναν άνθρωπο τη στιγµή που έφυγε από τη ζωή, µε συγκλόνισαν», εξοµολογείται ο Παναγιώτης ∆ουδωνής και συνεχίζει: «Ο Ανδρέας έλεγε ότι τα “οράµατα σπάνια βολεύονται στα ελάχιστα πράγµατα”. Nοµίζω, λοιπόν, ότι δεν µπορούµε να ζητούµε τίποτα λιγότερο από µια χώρα συµφιλιωµένη, ευρωπαϊκή, µε υψηλή ανοδική κοινωνική κινητικότητα και πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Μια χώρα µε αυτοπεποίθηση και ευκαιρίες».



Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι από τους νέους της Ελλάδας που έφυγαν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, όµως, παρά τις δυσκολίες που βίωνε η χώρα, επέστρεψε έτοιµος να προσφέρει. Για τον λόγο, όπως µας εξηγεί ο ίδιος, ότι ένιωσε τεράστια τιµή και συγκίνηση όταν, µόλις στα 33 του χρόνια, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον επέλεξε για την πρώτη θέση στο ψηφοδέτιο Επικρατείας στις πρόσφατες εκλογές.

Ελεύθερος χρόνος

Ο ίδιος δεν δηλώνει αθλητικός τύπος. Οµως, στον ελεύθερο χρόνο του επιλέγει το διάβασµα. «Διαβάζω πολύ, τα πάντα - λογοτεχνία, Ιστορία, δοκίµια. Μια µέρα που δεν έχω διαβάσει κάτι εκτός πολιτικής ή νοµικής, έστω για µισή ώρα, νιώθω ότι είναι µια µέρα ηµιτελής».

Το φετινό καλοκαίρι έκανε λίγες διακοπές, τις οποίες τις συνδύασε και µε δουλειά.  «Πήγα στη Μυτιλήνη για λίγες ηµέρες και στην Οξφόρδη, για τις εκεί ακαδηµαϊκές εκκρεµότητες. Εκανα και πολλά ταξίδια ανά την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας πολλούς νέους φίλους. Είναι από τα ωραία της πολιτικής», µας εξηγεί.



Δυσκολίες

Στη ζωή του, όπως όλοι, έχει κληθεί κι εκείνος να αντιµετωπίσει δύσκολες, αλλά και ευχάριστες στιγµές, όµως έχει τη δική του θεωρία. «Δεν έχω µια θεωρία προσωπικής ευτυχίας, αλλά οι στιγµές της ευτυχίας είναι πάντα πολύ γλυκές στο µυαλό µου. Το ωραίο µε την ευτυχία είναι ότι, ενώ κρατά λίγο, σου δίνει µια ψευδαίσθηση αιωνιότητας. Ας πούµε, θυµάµαι τώρα τη στιγµή την πιο πρόσφατη, φέτος, όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόµιο της Μυτιλήνης, τον τόπο του πατέρα µου, για να κάνω οµιλία την τελευταία Παρασκευή των εκλογών. Κατέβαινα από το αεροπλάνο και άκουγα στα ακουστικά το “Ναοί στο σχήµα του ουρανού” του Ελύτη, σε µελοποίηση του Μίκη. Καθώς ένιωσα τον ζεστό καλοκαιρινό αέρα στο πρόσωπό µου, ένιωσα ευτυχισµένος».



Ο Παναγιώτης ∆ουδωνής βλέπει την πολιτική ως αποστολή και όχι ως επάγγελµα. «Πιστεύω ότι η µεγάλη δύναµη της πολιτικής, όπως και της αγάπης, είναι η αξία τού να δίνεις χωρίς να περιµένεις ανταµοιβή».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.