«Το Συντονιστικό Κέντρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτό που υπήρχε στην Πολιτική Προστασία 4 χρόνια πριν», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, καθώς του ζητήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις για «έλλειψη συντονισμού και κατάχρηση του112», την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία Daniel.

Μροστά στο μέγεθος των φαινομένων και στην ένταση των φαινομένων είναι προφανές ότι κάτι καλύτερο γίνεται, πρόσθεσε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

«Νομίζω ότι είναι σαφές ότι κατ’ αρχάς λειτούργησαν μία σειρά από μηχανισμοί, οι οποίοι μας επέτρεψαν να μην έχουμε προβλήματα πολύ μεγαλύτερα και πολύ περισσότερα. Αν διαβάζω καλά, μιλάμε για ένα φαινόμενο με 500 τόνους νερού το στρέμμα. Δηλαδή μιλάμε για πράγματα ασύλληπτα, τα οποία δεν τα έχουμε ξαναδεί. Με το να καθαρίσουμε τα φρεάτια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είχαν δοθεί σωστές οδηγίες, οι πολίτες ακολούθησαν τις σωστές οδηγίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να θυμίσουμε με πολύ λίγο μικρότερες βροχοπτώσεις, είχαμε θύματα», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Συμπλήρωσε ότι «άλλα μεγάλα ζητήματα υποδομών μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται. Τώρα θα υπάρχουν προφανώς θέματα με τις οικοσκευές θα μπούνε στη διαδικασία της αποζημίωσης, ενώ αναμένεται η αποτίμηση των ζημιών στην παραγωγή για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».


«Φαίνεται ότι το 112 πράγματι σώζει ζωές»

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν έχω ακούσει διαφωνία ως προς τη στρατηγική αυτή και φαίνεται ότι το 112 πράγματι σώζει ζωές. Γιατί αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση μας δίνει τη δυνατότητα να χειριστούμε πολύ αποτελεσματικότερα τα πράγματα. Στο Μάτι κάηκαν άνθρωποι. Άρα λοιπόν, αυτή, αν θέλετε η εμπειρία, η οδυνηρή αυτή εμπειρία, είναι εκείνη η οποία επέτρεψε να μπουν σωστά οι προτεραιότητες, να αναπτυχθεί το 112 και να έχουμε πολύ λιγότερα προβλήματα και να σώζουμε ζωές με τη διαδικασία του 112», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα του συντονισμού, τονίζοντας ότι γίνεται από ένα συντονιστικό κέντρο και δεν είναι ένα αφηρημένο πράγμα.

«Ο συντονισμός είναι να έχεις τη δυνατότητα διάφορες υπηρεσίες να τις τοποθετήσεις και να τις διατάσσει σωστά», είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα του συντονισμού έχει βελτιωθεί. Στο ερώτημα αν έχετε αναβαθμίσει τις διοικητικές δομές, αν έχετε περισσότερους πυροσβέστες, αν έχετε περισσότερα οχήματα, αν έχετε περισσότερα εναέρια μέσα, αν έχετε βελτιώσει τη διαδικασία και τη διασύνδεση των Δήμων στην Πολιτική προστασία με τις κεντρικές υπηρεσίες, εγώ θα πω ότι ο συντονισμός είναι καλύτερος, αλλά τα φαινόμενα είναι πολύ πολύ πιο έντονα, πιο ακραία που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη συχνότητα. Προφανώς δεν παραιτούμαστε και συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε», συμπλήρωσε.


«Ποσό 1,8 δισ. για την πολιτική προστασία είναι άνευ προηγουμένου»

«Ποτέ η χώρα δεν έχει δαπανήσει ανάλογο ποσό και αυτό νομίζω το καταλαβαίνουν και οι πολίτες. Να πάρεις ένα μηχανισμό που βρίσκεται στο σημείο Α και να το φτάσεις στο σημείο Ω μέσα σε πάρα πολύ λίγα χρόνια, ειδικά όταν οι χρηματοδοτήσεις είναι της τελευταίας διετίας. Άρα στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι σε εξέλιξη γιατί δεν πας στο κατάστημα και ψωνίζεις αεροπλάνα, θέλουν προκηρύξεις, θέλουν προδιαγραφές, θέλουν δημόσιους διαγωνισμούς, πρέπει να τα βρεις στην αγορά. Άρα λοιπόν, εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης, η οποία φέρνει αποτέλεσμα και προφανώς το αποτέλεσμα είναι οι καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες. Οι προτεραιότητες μας σε όλην αυτή την περίοδο ήταν πρώτον, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεύτερον η προστασία των υποδομών και των και της περιουσίας των ανθρώπων και βεβαίως και εν συνεχεία η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», υπογράμμισε.

«Είναι οδυνηρές εικόνες, είναι εικόνες δυσκολίας», είπε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε: «Παρά ταύτα, οφείλω να πω ότι μπροστά στο μέγεθος των φαινομένων και στην ένταση των φαινομένων είναι προφανές ότι κάτι καλύτερο γίνεται. Αντιμετωπίζονται δηλαδή με πολύ καλύτερο τρόπο».

Ο μηχανισμός ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι συγκεκριμένος και μάλιστα είναι και πολυεπίπεδος και ελέγχονται διάφορα οικονομικά τους οικονομικά τους κεντρικά από το Υπουργείο, είπε ο κ. Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει λογιστικός έλεγχος και εν συνεχεία υπάρχει ο επόπτης ΟΤΑ, ο επόπτης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν πρέπει ένας δήμαρχος λέω τώρα να κάνει αποψιλώσεις και δεν τις κάνει, δεν μπορεί να πάει ο επόπτης ΟΤΑ να κάνει την αποψίλωση γι αυτόν, πρόσθεσε για να τονίσει ότι «υπάρχει η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»,

Η χρηστή διάθεση των ποσών των σημαντικών ποσών κατά 30%, αυξημένων που δόθηκαν για την πρόσληψη, από την πλευρά του κράτους, ελέγχεται σε διάφορα επίπεδα. Ελέγχεται και από τον επόπτη ΟΤΑ, ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ελέγχεται σε διάφορα επίπεδα, πρόσθεσε.


«Θεωρώ ότι το Μάτι μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα»

Το Μάτι θεωρώ ότι είναι ένα παράδειγμα, ως περιοχή που είχε πολεοδομικά ζητήματα. Ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε ένα ειδικό ρυμοτομικό, το οποίο στην πραγματικότητα πολεοδομεί μια ήδη χτισμένη περιοχή. Αυτό λοιπόν είναι μια δύσκολη άσκηση, αλλά όμως ίσως είναι και ένας τρόπος με τον οποίο από εδώ και πέρα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα. Το να πάμε να βρούμε όσους έχουνε μέσα από μια διαδικασία διατήρησης του αυθαιρέτου τους και να πάμε να τους το γκρεμίσουμε όταν πια το αυθαίρετο νομιμοποιήθηκε, είναι μια επιλογή την οποία δεν έκανε ποτέ η πολιτεία, διότι εγώ θα πω πολύ κακώς, όταν έγινε ανεκτή η οικοδόμηση των αυθαιρέτων. Είναι μαζικό φαινόμενο. Είναι κάτι το οποίο πια δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε με το πάμε να τα γκρεμίσουμε, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι μπορούμε να φτιάξουμε χωροταξία, ώστε να ανοιχτούν οι δρόμοι έτσι όπως πρέπει να ανοιχτούν, να φτιαχτούν οι πλατείες, τα φρεάτια απορροής, τα ρέματα να είναι καθαρισμένα ή να έχουν αντιστηρίξεις και να έχουν γίνει τα έργα υποδομής. Αυτή είναι η δουλειά σαν ένα πρότυπο αυτή τη στιγμή την οποία κάνουμε στο Μάτι. Θεωρώ δηλαδή ότι το Μάτι, επειδή τελειώνει τώρα, μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.


«Υπάρχουν ορισμένα μεγέθη τα οποία αντικειμενικά σε ξεπερνούν»

«Καταλαβαίνω τη φιλοδοξία μας να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Σε ένα τέτοιο μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο, μετά πας στα παθητικά μέσα, όπως περιορισμός των μετακινήσεων. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτό. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τις δυνάμεις που έχουμε, οι οποίες, επαναλαμβάνω, είναι περίπου διπλάσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλάσιες από αυτές που είχαμε την προηγούμενη τετραετία. Αν όμως οι δυνάμεις αυτές είναι υπέρτερες, δεν αντιμετωπίζονται», είπε.


Για τα ελληνοτουρκικά

«Στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για ξεκίνημα αποκλιμάκωσης της έντασης ο Γεραπετρίτης βάζει το ζήτημα εκεί που πραγματικά είναι., στη λεγόμενη ήπια ατζέντα. Άρα επανέναρξη διαλόγου για μια σειρά από θέματα, όπως είναι το διμερές εμπόριο, όπως είναι ο τουρισμός, όπως είναι διάφορα πολιτιστικά, Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα κριθεί εάν θα πάει παρακάτω η συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης.

«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα από τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ. για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας», πρόσθεσε, εξηγώντας: «Αυτό απεικονίζει τη δική τους θέση. Από εκεί και πέρα, προφανώς η Ελλάδα έχει τη θεσμική θέση που είναι η θέση που προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες. Προφανώς δεν επηρεάζει τις ελληνικές θέσεις και προφανώς η ελληνική θέση δεν έχει μετακινηθεί, ειδικά στα θέματα της μειονότητας. Η ελληνική θέση είναι ταυτισμένη με το διεθνές δίκαιο, όπως και στα περισσότερα θέματα. Νομίζω ότι σταματάμε εκεί, είπε ο Μάκης Βορίδης και συμπλήρωσε: Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή στην περιοχή με πολύ κεντρικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Είχε αναπτύξει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλες κεντρικές και σημαντικές πρωτοβουλίες».


«Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά με την Τουρκία για το θέμα της μετανάστευσης»

«Έχουμε θέματα τα οποία μας απασχολούν και απασχολούν τελικά και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αυτό είναι η μεγάλη και κεντρική εικόνα. Με τους Τούρκους μιλάμε, μακάρι να είχαμε να μιλήσουμε με το Λουξεμβούργο, αλλά αυτούς έχουμε τώρα γείτονες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα έχει να κερδίσει, γιατί αυτή είναι ο κεντρικός παίκτης, ο κεντρικός πυλώνας σε αυτή την ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε στο να κάνουμε το μικρό πρώτο βήμα μετά από μακριά περίοδο πολύ σκληρών εντάσεων. Η Τουρκία επί τέσσερα χρόνια παίρνει τις απαντήσεις που πρέπει να πάρει σε όλα τα επίπεδα και αποφασίζει να ξαναρχίσει το διάλογο.

Δεν πρόκειται να υπάρχουν παραχωρήσεις για την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελλήνων.

Τι δεν έχουμε ακούσει αυτά τα 4 χρόνια από τους Τούρκους. Τέσσερα χρόνια κάνανε μνημόνια με τους Λίβυους, δεν φέρανε κανένα αποτέλεσμα. Τέσσερα χρόνια κάνανε στο Αιγαίο ότι μπορούσαν να κάνουνε και δεν ήρθε κανένα αποτέλεσμα. Βρέθηκαν απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα σε επίπεδο διεθνούς κριτικής. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τους φέρνει εκεί που θέλουμε να έρθουν, Αποκλιμάκωση, όχι ένταση. Διάλογος στη λεγόμενη ήπια ατζέντα. Εμείς δεχόμαστε για την ατζέντα συγκεκριμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα. Αυτά τα συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουμε πει όταν και αφού συμφωνηθούν και αν συμφωνηθούν και αν φτάσουμε στα βήματα αυτά, τα οποία σας ξαναλέω ξεκινάνε τώρα θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση χωρίς παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας ή κυριαρχικά δικαιώματα», σημείωσε.

Ο Μάκης Βορίδης στη συνέχεια ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να νιώσει αυτοπεποίθηση σε αυτή τη διαδικασία. «Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική χώρα πια. Είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, είναι σημαντική για την Ένωση, είναι σημαντική για τον γεωπολιτικό ρόλο που έχει στην περιοχή. Σημαίνει ισχυρό και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο. Αυτό πρέπει να το νιώσει ο ελληνικός λαός για να έχουμε αυτοπεποίθηση και να μην έχουμε αντανακλαστικά, τα οποία από ένα σημείο και πέρα δεν είναι παραγωγικά.


«Άμα είναι ευτυχισμένος ο Κασιδιάρης που κάθεται στη φυλακή και δεν έχει εκλεγεί, είμαι κι εγώ»

Αν είναι ευτυχισμένος ,όπως το περιγράφετε, να μοιραστούμε την ευτυχία μας, είπε στη συνέχεια ο κ. Βορίδης. Εγώ είμαι 16 χρόνια στη Βουλή, πρόσθεσε, σχολιάζοντας: Πολιτικό αρχηγό, ο οποίος από βήματος Βουλής καταγγέλλει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι είναι αποτέλεσμα της greek μαφία και του Κορλεόνε και διαγράφει τρεις. Εν συνεχεία αποχωρούν και ανεξαρτητοποιούνται άλλοι δύο, καταγγέλλοντας αυτόν τον αρχηγό. Την επόμενη μέρα ή τη μεθεπόμενη ξαναπαίρνει τους τρεις. Παίρνουν πίσω αυτή την ανεξαρτητοποίησή τους και ξαναμπαίνουν στην ομάδα. Και λέει ότι αυτά που είπε για τις εγκληματικές οργανώσεις που καθοδηγούν την κοινοβουλευτική του ομάδα αποτελούν διαστρέβλωση των σόσιαλ μίντια. Ενώ τα έχει πει από τη Βουλή, από το βήμα της Βουλής και μάλιστα ούτε εν τη ρύμη του λόγου διαβάζοντας κείμενο.


«Τέτοια γελοιότητα δεν έχω συναντήσει ποτέ στο πολιτικό σκηνικό»

«Bουλευτές που να διαφωνούν και να φεύγουν, αλλά την επόμενη μέρα να συμφωνούν και να μένουν. Aρχηγό που να διαγράφει, αλλά την επόμενη μέρα να ξε – διαγράφει. Βαρύτατες καταγγελίες οι οποίες ανακαλούνται. Και όλα αυτά για τη χρηματοδότηση αν και επικαλούνται τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο αυτών που θα μπουν στη Βουλή να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα που είναι κακό, διεφθαρμένο. Πρέπει να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα οι πολίτες. Το μείζον είναι πόσο ικανοποιημένοι είναι αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι καθώς τελικά αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η ιστορία του υπερ εθνικισμού και του πατριωτισμού καταλήγει να είναι για κάτι λεφτά», κατέληξε.

*Πηγή: ΕΡΤ