Σε πολύ υψηλούς τόνους εξελίσσεται η συζήτηση στην Βουλή με τον Μάκη Βορίδη να επαναφέρει στην πραγματικότητα τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο. 

Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά του δεύτερου στα φαινόμενα έντονης βίας που παρατηρήθηκαν κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια και η συσχέτιση που προσπάθησε να κάνει με την συνέναιση των κομμάτων στο θέμα των Τουρκικών προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος ορμώμενος από την επιλογή της κυβέρνησης να μην σχολιάσει το βίντεο με τους αστυνομικούς που χτυπούν διαδηλωτή είπε ανοιχτά πως «πρόκειται για πολιτική επιλογή και εντολή και όχι για αυτονόμηση των σωμάτων ασφαλείας».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει συνεχώς διπλό πρόσωπο. Να εμφανίζεται ο Δένδιας στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής να ζητά συναίνεση και κοινό βηματισμό σε αντιμετώπιση πραγματικού προβλήματος και ο κ. Χρυσοχοΐδης να παριστάνει τον μετεμφυλιακό χωροφύλακα», είπε και κατέληξε: «είναι ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνηση να συνέλθει. Να επανέλθει στον αυτονόητο δρόμο του σεβασμού των νόμων του Συντάγματος και να καταδικάσει τα βασανιστήρια».

Τον λόγο έλαβε απο πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Τζανακόιπουλο το αυτονόητο. 

«Δεν μπορούμε να έχουμε πεδίο πολιτικής συνεννόησης για τα ελληνοτουρκικά γιατί ο κ. Τζανακόπουλος υιοθετεί θέσεις κατά της αστυνομίας. Να πάρω την δική σας θέση και να πω: άρα αυτό που έγινε μας εμποδίζει να συνεννοηθούμε στα ελληνοτουρκικά; Είστε σοβαροί στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είναι αυτά που λέτε;», απάντησε σε έντονο ύφος ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και πρόσθεσε: « Είναι δυνατόν να υπάρχει κόμμα του Κοινοβουλίου που να λέει ότι επειδή υπήρξαν έκνομα περιστατικά δεν προσέρχεστε για να οικοδομηθεί συναίνεση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές;».

Ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε ακόμα πως με τον τρόπο αυτό φανερώνονται οι προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε πως ο κ. Τζανακόπουλος ήταν αποκαλυπτικός για το «τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κάπου εκεί ωστόσο επικράτησε έστω και για λίγη ώρα ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς ο προεδρεύων, Θ. Μπούρας, αρχικά  δεν δέχθηκε να δώσει το λόγο στον ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά ο κ. Μπούρας έδωσε το λόγο στον συνάδελφό του με τον κ. Τζανακόπουλο να επιχειρεί να αναδιπλώσει την θέση του αναφέροντας: « Το προεδρείο με άθλιο τρόπο μου στερεί το λόγο για να εξηγήσω ότι ο κ. Βορίδης εσκεμμένα διαστρέβλωσε αυτό που είπα! Πρέπει να εξηγηθεί η διαστρέβλωση! Έχετε αποφασίσει να στερείτε το λόγο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για να μη λαμβάνουν οι υπουργοί απαντήσεις. Είπα ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τορπιλίζει το εσωτερικό πολιτικό κλίμα και να ζητά συναίνεση. Την συναίνεση στα ελληνοτουρκικά την επιδιώκουμε και το έχουμε αποδείξει. Η στάση Ιανού της κυβέρνησης διχάζει στο εσωτερικό και από την άλλη με υπουργούς όπως ο κ. Δένδιας επιλέγει να είναι συναινετικός δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή τη διπλή στρατηγική η κυβέρνηση».