Σαφές στίγμα της διακυβέρνησής του όχι μόνο για την τρέχουσα πολιτική σεζόν αλλά και για ολόκληρη την τετραετία φιλοδοξεί να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της παρέμβασής του το ερχόμενο Σάββατο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως σας έχει ενημερώσει εγκαίρως εδώ και εβδομάδες η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», η καθιερωμένη ετήσια παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα σημαδευτεί από την οριοθέτηση ενός Οδικού Χάρτη για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων σε κάθε τομέα του κυβερνητικού έργου, που στόχο έχουν να μικρύνουν την απόσταση ανάμεσα στη χώρα μας και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

«Δεν θα υπάρχει οικονομικό αλλά μεταρρυθμιστικό καλάθι», είναι εδώ και περισσότερο από 15 ημέρες η μόνιμη επωδός προσώπων που λαμβάνουν ενεργά μέρος στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου γύρω από την προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε και προχθές συνεργασίες με στενούς συνεργάτες του, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ώστε να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της βαρυσήμαντης, όπως αναμένεται, παρέμβασής του την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

«Κλειδώνουν»

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Λευκωσία, όπου σήμερα θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο της τριμερούς ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αναμένεται να «κλειδώσουν» τόσο το περιεχόμενο των εξαγγελιών του το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου όσο και τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει με νόημα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» πως οι μεταρρυθμίσεις που θα περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα δεν είναι κενές περιεχομένου, αντιθέτως αποσκοπούν να μεταμορφώσουν τη λειτουργία του κράτους, να ξεριζώσουν εστίες διαχρονικής παθογένειας και αναχρονισμού, αλλά και αυτή της οικονομίας, διασφαλίζοντας πως η χώρα μας θα κατακτήσει μία μόνιμη θέση μεταξύ των πρωτοπόρων κρατών της Ευρωζώνης. Έτερος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παραπέμπει στη θεματολογία της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, επιμένοντας πως η ημερήσια διάταξή του αποτελεί κατ’ ουσίαν μία μικρογραφία όσων θα περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης το ερχόμενο Σάββατο.

Ισχυρό αίτημα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικαιροποιήσει τη βούλησή του για την ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η Υγεία, η λειτουργία του δημόσιου τομέα, η Δικαιοσύνη, οι Μεταφορές, η Εκπαίδευση, αλλά και η Πολιτική Προστασία. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κατά τον καθιερωμένο πλέον κυριακάτικο απολογισμό του στο Facebook. «Αν επέλεγα δυο λέξεις για να σηματοδοτήσω τη δεύτερη τετραετία μας είναι “μεταρρυθμιστική επιτάχυνση”. Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως εξάλλου προκύπτει, στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν μεγάλο βάρος και στα προβλήματα της καθημερινότητας, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει χθες ότι «αντίπαλός μας σήμερα είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου. Και είναι δύσκολος αντίπαλος, με τον οποίο παλεύουμε κάθε μέρα. Βλέπουμε τα προβλήματα, ακούμε τον κόσμο και πάντα προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Οι μάχες που δώσαμε με τις ουρές στο Κτηματολόγιο και η κατάληψη των αιγιαλών είναι δύο μόνο παραδείγματα του πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική: ως υπηρεσία προς τον πολίτη και την πατρίδα. Και έτσι θα συνεχίσουμε».

Οικονομία

Στον τομέα της Οικονομίας η ψήφιση ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο εμπεριέχεται σχεδόν το 50% των κυβερνητικών οικονομικών δεσμεύσεων όλης της τετραετίας, μαρτυρά τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να προσανατολίζεται εφεξής σε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και να περιορίσει αισθητά τα διάφορα… pass και τις έκτακτες ενισχύσεις. Εν καιρώ πάντως επίμονης εισαγόμενης ακρίβειας η κυβερνητική στήριξη έναντι των πλέον αδυνάμων δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όπως επανέλαβε εκ νέου ο πρωθυπουργός: «Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας για να στηρίξουμε την κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επέκταση του «Market pass» έως τον Δεκέμβριο, η επιταγή ακρίβειας στο τέλος του χρόνου, το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα προς τους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται ακόμη από την προσωπική διαφορά, καθώς και η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, μαζί με τους αυστηρότατους και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας, θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κυβερνητική «φαρέτρα».

Τρία επίπεδα αντιμετώπισης

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, διέκρινε τρία επίπεδα αντιμετώπισης της ακρίβειας: «Το πρώτο είναι όλα αυτά που συζητάμε, τα μόνιμα μέτρα. Αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, χωρίς καμία αύξηση φόρου. Την προηγούμενη τετραετία μειώσαμε πάνω από 50 φόρους, εκκρεμεί, όπως έχουμε υποσχεθεί, και το τέλος επιτηδεύματος. Ουσιαστικά τώρα ερχόμαστε και εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Το δεύτερο επίπεδο είναι όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα, τα οποία στήριξαν τους πολίτες και κράτησαν την οικονομία όρθια. Το τρίτο, που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, και θέλω να το κρατήσετε αυτό, και σε πολλά άλλα επίπεδα, είναι ο έλεγχος της αγοράς από τις αρμόδιες Αρχές. Τα αδικαιολόγητα κέρδη δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.