Στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, που απέχουν λιγότερο από 40 μέρες, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ΝΔ επιδιώκουν να επαναβεβαιώσουν την απόλυτη κυριαρχία τους στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στις τοπικές εκλογές ο χάρτης της Ελλάδας βάφεται γαλάζιος και η ΝΔ έχει θέσει σε δεύτερο ρόλο κόμματα με ισχυρούς δεσμούς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το ΠΑΣΟΚ, που επί των ημερών του έγιναν όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, από τα Συμβούλια Περιοχής και τις Ανοιχτές Πόλεις έως το πρόγραμμα «Καποδίστριας» και το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίχνος του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα μικρό, αλλά από το 2019 έχει γίνει αδιόρατο. Το ΚΚΕ διατηρεί σταθερά τις θέσεις του, εκεί που έχει δυνάμεις τού επιτρέπουν να έχει παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στα ποσοστά περίπου που συγκεντρώνει στις εθνικές εκλογές.

Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία, την Περιφέρεια με τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα στην επικράτεια, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Από τον ίδιο πολιτικό χώρο κατεβαίνει «αντάρτης» υποψήφιος για την Περιφέρεια ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης, τον οποίο διέγραψε από μέλος της η ΝΔ όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου είναι κοινή υποψήφια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, με στόχο μια αξιοπρεπή εμφάνιση σε μια Περιφέρεια όπου η ΝΔ κυριαρχεί στα εκλογικά ποσοστά. Το ΚΚΕ έχει υποψήφιο περιφερειάρχη τον Νώντα Στολτίδη.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ, διεκδικεί την επανεκλογή του με θετικό πρόσημο στο έργο του. Σε όλη την περιοχή το έργο που έχει παραχθεί είναι ορατό σε όλα τα επίπεδα. Στον κεντροδεξιό χώρο ανήκει και ο επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη Χριστόδουλος Τοψίδης που θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά την Περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει για υποψήφιο περιφερειάρχη τον Στέργιο Ηλιόπουλο, ελπίζοντας να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να ανασυνταχθεί. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατεβάζει υποψήφιο τον οδοντίατρο Δαμιανό Καγκελίδη από τη Δράμα και το ΚΚΕ στηρίζει τον υποψήφιο Δαμιανό Κλάδη που είναι εκπαιδευτικός.

Ιόνια Νησιά

Στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα θα είναι υποψήφια εκ νέου με τη στήριξη της ΝΔ, έχοντας ισχυρό προβάδισμα επανεκλογής. Στο ψηφοδέλτιό της συμπεριέλαβε νέες ισχυρές υποψηφιότητες από την Κεφαλονιά, το νησί του βασικού αντιπάλου της Θόδωρου Γαλιατσάτου. Τα Ιόνια Νησιά, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο τουριστικός κλάδος λόγω της COVID-19, με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πήρε η Περιφέρεια μπόρεσαν γρήγορα να ανακάμψουν. Η κυρία Κράτσα θα έχει αντίπαλο και από τον κεντροδεξιό χώρο τον πρώην δήμαρχο Κερκυραίων Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος θα διεκδικήσει την Περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποψήφιο τον πρώην περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη Μαρία Δρυ, ενώ το ΚΚΕ κατεβάζει την τραπεζοϋπάλληλο Αλεξάνδρα Μπαλού.

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο στις διπλές κάλπες του Οκτωβρίου κύριοι διεκδικητές της Περιφέρειας θα είναι ο Δημήτρης Πτωχός (φωτό), ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ, και ο Πέτρος Τατούλης, πρώην περιφερειάρχης, ο οποίος δηλώνει ανεξάρτητος. Ο κ. Πτωχός είναι αποδεκτός από το ευρύτερο εκλογικό σώμα της κεντροδεξιάς παράταξης και όχι μόνο και δεν αποκλείεται να εκλεγεί από τις 8 Οκτωβρίου, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη Κυριακή. Ο κ. Τατούλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο γιατρός καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια με στόχο μια αξιοπρεπή παρουσία. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Δημήτρη Κουτσούλη, αλλά μέχρι σήμερα η υποψηφιότητά του παρουσιάζει «στασιμότητα». Τέλος, υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΚΕ είναι ο Νίκος Κουτουμάνος.

Βόρειο Αιγαίο

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης θα έχει να αντιμετωπίσει έναν καθόλου εύκολο αντίπαλο, τον στρατηγό εν αποστρατεία και πρώην υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Η υποψηφιότητα του στρατηγού συσπειρώνει όχι μόνο την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος αλλά και πολίτες από άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως νέους επιστήμονες και ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν και να ζήσουν στα νησιά τους. Ο νυν περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης δεν έχει τη δυναμική που εμφάνιζε το 2019, ενώ στηρίζεται και από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία υπέγραψαν κοινή επιστολή προς την ηγεσία του κόμματός τους. Την υποψηφιότητα της Βάσως Χόχλακα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ από το ΚΚΕ υποψήφια είναι η Αγλαΐα Κυρίτση με στόχο την κομματική καταγραφή.

Δυτική Ελλάδα

Ο νυν περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης διεκδικεί την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, κάτι που αν συμβεί δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που ξεκίνησαν και, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί επί θητείας του είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου, που σήμερα αποτελεί εφιάλτη για τους διερχόμενους οδηγούς και κατέχει θλιβερό ρεκόρ στα θανατηφόρα δυστυχήματα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Σπύρο Σκιαδαρέση, σε μια Περιφέρεια όπου διατηρεί αξιόλογες δυνάμεις και επανέκαμψε σημαντικά στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τον Κώστα Καρπέτα, που δηλώνει ανεξάρτητος, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει τον υποψήφιο Σωτήρη Παρίση.

Νότιο Αιγαίο

Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του να επανεκλεγεί στη διοίκηση της Περιφέρειας. Ο κ. Χατζημάρκος διεκδικεί μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα την ολοκλήρωση της τουριστικής υποδομής των νησιών, όχι μόνο των μεγάλων, όπως η Ρόδος και η Κως, αλλά και των μικρών νησιών του Αρχιπελάγους. O συνδυασμός που κατέθεσε ηλεκτρονικά στην πύλη του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει μόνιμους κατοίκους από ένδεκα μικρά νησιά, κάτω των 2.000 κατοίκων (Ανάφη, Κουφονήσι, Νίσυρος, Κάσος, Φολέγανδρος, Λειψοί, Αστυπάλαια, Σέριφος, Κύθνος, Σχοινούσα, Αμοργός), ώστε να αποκτήσουν φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη Χρύσα Καραγιάννη, πρώτη σε σταυρούς υποψήφια βουλευτή στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, η οποία αποδέχθηκε την υποψηφιότητά της με αρκετές ενστάσεις. Ο Νικηφόρος Παπανικόλας έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιάννη Αγγέλου, απόστρατο αξιωματικό.

Ήπειρος

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είναι αδιαμφισβήτητα πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών της Ηπείρου και διεκδικεί με πολλές αξιώσεις την επανεκλογή του με τη στήριξη της ΝΔ. Κυριότερος αντίπαλός του, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, είναι ο Σπύρος Ριζόπουλος που δηλώνει ανεξάρτητος και ανήκει και αυτός στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Στέφανο Ζούμπα και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον Γιάννη Στέφο, που και οι δύο παλεύουν για μια αξιοπρεπή παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου που στηρίζει το ΚΚΕ είναι ο Γιώργος Πρέντζας.

Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Τα αναπτυξιακά έργα που έγιναν επί θητείας Αγοραστού στην Περιφέρεια άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλίας, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στις τουριστικές δυνατότητες που έχει η περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν τον ανεξάρτητο Δημήτρη Κουρέτα για μια αξιοπρεπή εκλογική παρουσία. Το ΚΚΕ υποστηρίζει για υποψήφιο περιφερειάρχη τον Τάσο Τσιαπλέ.

Στερεά Ελλάδα

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο σε μια Περιφέρεια με μεγάλους ορεινούς όγκους, από την οποία λείπουν σημαντικές υποδομές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται τα οκτώ τελευταία χρόνια από την περιφερειακή Αρχή. Υποψήφιος για την Περιφέρεια θα είναι και ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος που ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του ηθοποιού και πρώην δήμαρχου Στυλίδας, Απόστολου Γκλέτσου, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον πρώην υπουργό και βουλευτή Λουκά Αποστολίδη. Τον Κώστα Μπασδέκη υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Κρήτη

Στην Κρήτη ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είναι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια, ανεξάρτητος με την υποστήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή θεωρείται βέβαιη και μόνο η διακύμανση του ποσοστού μένει να καθοριστεί με την ψήφο των πολιτών στις 8 Οκτωβρίου. Η επιτυχημένη πορεία του κ. Αρναουτάκη αναγνωρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Μεγαλονήσου, καθώς είναι ορατά τα έργα ανάπτυξης που σχεδιάζει και εκτελεί η Περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει τον Σπύρο Δανέλλη, πρώην δήμαρχο Χερσονήσου, ενώ το ΚΚΕ τον Αλέκο Μαρινάκη.

Αττική

Στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς (φωτό) είναι αδιαμφισβήτητο φαβορί για την εκλογή του στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, στην οποία κατοικούν 3.789.469 άνθρωποι με βάση την τελευταία απογραφή του 2021. Ο πρώην υφυπουργός και δήμαρχος Βύρωνα θα αντιμετωπίσει έμπειρους αντιπάλους, όπως τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στελέχη του συνδυασμού της Ρένας Δούρου, καθώς και τον Γιώργο Ιωακειμίδη με μακρά θητεία στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας. Το ΚΚΕ στηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Πρωτούλη.

Κεντρική Μακεδονία

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ, συγκεντρώνοντας πολλές πιθανότητες να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιό του πολλές προσωπικότητες της πόλης, από τον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού. Την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, με στόχο την αύξηση των ποσοστών που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Σωτήρη Αβραμόπουλο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή