Tα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα από την Αττική μέχρι και τον Εβρο, οι απώλειες και η καταστροφή που άφησαν πίσω τους έγιναν η αιτία για να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το δικό του αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ετοιμάζεται για μια πολύ έντονη κριτική, που θα στοχεύει στο μοντέλο διακυβέρνησης του επιτελικού κράτους, αλλά και για μια μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο τόνος της αντιπολίτευσης έχει αποφασιστεί.

«Σκληρά μεν, ουσιαστικά, τεκμηριωμένα και με διάθεση συνεννόησης δε», λένε χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη για τη στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή. Και σε αυτό το πεδίο, άλλωστε, επιθυμούν να δώσουν την εικόνα της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, που θα προβάρει ειδικά στη ΔΕΘ, με ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα, το «κοστούμι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να βγει σταδιακά από το κάδρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, προετοιμάζοντας παράλληλα τον Νίκο Ανδρουλάκη για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ αλλά και για να μπουν οι στόχοι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι πλέον αρκετά κοντά.

Ανταπόκριση

Στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που είναι ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα δεν εξελίσσονται και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, χτύπησε δυνατά το καμπανάκι, όχι για την Ολομέλειά της όμως, αλλά για να ακουστεί στην ηγεσία του κόμματός του. Αιτία, οι συνεχείς διαρροές στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς αντίπαλους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς από αυτούς που στηρίζει επίσημα η Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας μάλιστα δώσει χρίσματα. «Οσοι συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια που δεν έχουν τη στήριξη της παράταξης να διαγράφονται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ», τονίζει σε μια εκ των προτάσεων που εμπεριέχει η επιστολή του προς την ηγεσία του κόμματός του.

Η θετική ανταπόκριση από τα μέλη και η συζήτηση που άνοιξε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η πρόταση Κωνσταντινόπουλου, η οποία ήρθε εξαιτίας των «πράσινων» στελεχών που, αντί να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Δημήτρη Κουτσούλη, τον οποίο στηρίζει επίσημα το κόμμα τους, εντάχθηκαν σε αυτά του συνδυασμού Τατούλη, επιβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα των «μεταγραφών» είναι πανελλαδικό. Η Αττική, άλλωστε, με τις συμμετοχές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια Πατούλη, πριν βγει εκτός «κούρσας», και αργότερα σε αυτά του Νίκου Χαρδαλιά, αντί σε αυτά του Γιάννη Σγουρού, που έχει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνει περιθώρια να συγκαλυφθεί το ζήτημα.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει την Τζένη Δημητρακοπούλου, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, που εντάχθηκε στον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη και όχι στον συνδυασμό του Μανώλη Μάκαρη, τον οποίο στήριξε με χρίσμα για την Πελοπόννησο η Κουμουνδούρου, έκανε ακόμα περισσότερους στο ΠΑΣΟΚ να μιλούν για αδράνεια από τη δική τους πλευρά για αντίστοιχες κινήσεις και για αδυναμία λήψης αποφάσεων από την ηγεσία.

Αντίστροφα

Παρά τους κλυδωνισμούς, η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και η έτσι κι αλλιώς ισχυρή επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δήμους και περιφέρειες θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να υπερισχύσει, όπως όλα δείχνουν, των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει μια πρώτη μάχη. Η μεγαλύτερη όμως, που είναι αυτή των ευρωεκλογών και θα δείξει αν υπάρχουν προοπτικές για να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει κριθεί σε καμία περίπτωση.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και με τις περισσότερες πιθανότητες με βάση τις σχετικές μετρήσεις που έχουν διαρρεύσει να δείχνουν την Εφη Αχτσιόγλου στην προεδρία του κόμματος, οι περισσότεροι δημοσκόποι τονίζουν ότι, έστω και προσωρινά, ο «λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ» θα ανακτήσει ξανά ένα μέρος των δυνάμεών του, καθώς τα «φώτα» θα πέφτουν σε αυτόν. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να ροκανίζει τη διαφορά και παίρνοντας ένα πραγματικά ισχυρό διψήφιο, ο αέρας για να κερδίσει το μπρα-ντε-φερ της Κεντροαριστεράς θα είναι στα πανιά του. Στο αντίθετο, ωστόσο, σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος θα κυλήσει υπέρ της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια θα αλλάξει στρατόπεδο.

Δύο κάλπες μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι θα κρίνουν την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά...

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8