Με τρεις αποκλίνουσες στρατηγικές και συνάµα ανταγωνιστικές γραµµές µπαίνουν στην αφετηρία του εκλογικού στίβου η κυβέρνηση, η αξιωµατική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ-Κίνηµα Αλλαγής.

Πρώτος σταθµός της µακράς προεκλογικής περιόδου, που προβλέπεται να κρατήσει έως και δέκα µήνες, είναι η κοινοβουλευτική µάχη της προσεχούς εβοµάδας (σ.σ.: πιθανότατα την Τετάρτη), όταν και θα πραγµατοποιηθεί η προ ηµερησίας συζήτηση στο Κοινοβούλιο µε αντικείµενο τη «νόµιµη» παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Το σχετικό αίτηµα υπεβλήθη από τον Αλέξη Τσίπρα και έγινε άµεσα αποδεκτό από τον πρωθυπουργό. Δεδοµένου ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής και θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Μιχάλη Κατρίνη, το πολιτικό θερµόµετρο θα ανέβει στα ύψη από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιθυµεί µε κάθε τρόπο να διατηρήσει το ζήτηµα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην κορυφή της ατζέντας της επικαιρότητας. Με τελικό στόχο να καταδείξει τον κ. Μητσοτάκη ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις και αυτό ανεξάρτητα από τις παραιτήσεις του κ. ∆ηµητριάδη και του κ. Κοντολέοντος.

Το μήνυμα 

Ο «σκόπελος» για την κυβέρνηση είναι υπαρκτός, ωστόσο τις τελευταίες ηµέρες το Μέγαρο Μαξίµου επιθυµεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, στέλνοντας το µήνυµα πως δεν έχει να φοβηθεί κάτι παραπάνω από τη συγκεκριµένη υπόθεση, καθώς όλα έγιναν στο πλαίσιο των διατάξεων του νόµου. Γι’ αυτό και το µήνυµα θα είναι «όλα στα φως», αναφέροντας ότι η έρευνα δεν µπορεί να εξαντληθεί στην τριετία Μητσοτάκη, αλλά να εξεταστούν όσα έγιναν και επί των ηµερών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη στιγµή που υπάρχουν δηµόσιες καταγγελίες δύο πρώην κορυφαίων υπουργών του κ. Τσίπρα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη, πως τους παρακολουθούσαν.

Ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί τα άµεσα ανακλαστικά που επέδειξε σχετικά και µάλιστα, όπως δηλώνουν συνεργάτες του, όχι υπό την πίεση της αντιπολίτευσης ή των ΜΜΕ, καθώς έκανε δεκτή την παραίτηση τόσο του επικεφαλής της ΕΥΠ όσο και του γενικού γραµµατέα του µε το που ενηµερώθηκε επισήµως για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Επιπροσθέτως, σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο πνεύµα των δηλώσεων που έκανε προς τον ελληνικό λαό στις 8 Αυγούστου, όταν και δήλωσε πως ήταν πολιτικά λανθασµένη η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, όµως αυτό δεν αναιρεί τη νόµιµη οδό που ακολούθησαν οι αρµόδιες υπηρεσίες. Θα επιδιώξει µάλιστα, να µην ξεφύγει η συζήτηση, καθώς, όπως είπε µε έµφαση και τις προάλλες, το θέµα είναι λεπτό, αφορά τον συνολικότερο ρόλο των υπηρεσιών και βεβαίως τα ζητήµατα της εθνικής ασφάλειας. Χωρίς σε καµία περίπτωση να ακυρώνει τον ρόλο και τη σηµασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θα επαναλάβει τις αλλαγές που προωθεί στο πλαίσιο της επιπλέον θωράκισης της θεσµικής λειτουργίας της, ζητώντας και πάλι από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις δικές του  προτάσεις.

Η ανασύνταξη

Αν, όµως, η Βουλή αποτελεί «σκόπελο», στο Μαξίµου υποστηρίζουν πως η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το «σάλπισµα» για την κυβερνητική ανασύνταξη. ∆εδοµένου ότι αυτή θα είναι η τελευταία παρουσία σε έκθεση Θεσσαλονίκης του κ. Μητσοτάκη πριν από τις εθνικές εκλογές, κάνει τους συνεργάτες του να προϊδεάζουν για την πιο ουσιαστική επίσκεψή του σε εγκαίνια ∆ΕΘ. «Η παρουσία του θα έχει έντονο πολιτικό χρώµα», λέει στα «Π» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως «θα περιγράψει τι θέλει για τη νέα τετραετία που θα διεκδικήσει στις εκλογές».

Στο πλαίσιο αυτό αφήνουν να εννοηθεί πως το πακέτο των ανακοινώσεων που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης θα συµβάλει καταλυτικά στη συνολική αλλαγή του πολιτικού κλίµατος. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιµούν, «η καθηµερινότητα είναι αυτή που απασχολεί τους πολίτες και καθορίζει τις επιλογές τους». Μάλιστα, κορυφαίος υπουργός υπογράµµιζε στα «Π» πως «ο χρόνος έως τις εκλογές θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν σηµαντικές οικονοµικές δυνατότητες για περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας και ενίσχυση του µεταρρυθµιστικού προφίλ του πρωθυπουργού». Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο εν λόγω υπουργός, που αποτελεί και προνοµιακό συνοµιλητή του κ. Μητσοτάκη, απέκλειε κατηγορηµατικά τα όποια σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο.

Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως τις ηµέρες του εκαπενταύγουστου έγινε στο Μέγαρο Μαξίµου µια σηµαντική σύσκεψη µε τη συµµετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα, του Θόδωρου Σκυλακάκη, καθώς και στελεχών του οικονοµικού επιτελείου του πρωθυπουργού, µε αποκλειστικό αντικείµενο την προετοιµασία της παρωδίας στη ΔΕΘ. Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα του δημοσιονομικού χώρου, με βάση τον οποίο θα κινηθεί αναλόγως ο κ. Μητσοτάκης.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στη «φαρέτρα» του πρωθυπουργού θα υπάρχουν ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους, τον κατώτατο μισθό, τα ενεργειακά, τα καύσιμα, τη στεγαστική πολιτική κ.ά. Το τελευταίο λέγεται πως ίσως είναι και το πιο σημαντικό «χαρτί» που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης και θα αφορά κυρίως τους νέους, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα και πέραν της ΔΕΘ, ο στόχος είναι να αναδειχθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στην Παιδεία, με την εφαρμογή του νόμου στα πανεπιστήμια και την είσοδο της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ή στην Υγεία, με έμφαση στο θέμα του προσωπικού γιατρού.

Η ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου, όπου βρίσκεται το «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, αντιμετωπίζουν το θέμα των παρακολουθήσεων ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να πάρουν τη «ρεβάνς» από τον κ. Μητσοτάκη. Εμφανώς ο στόχος του κ. Τσίπρα δεν είναι ο εκδημοκρατισμός ή η πιο θεσμική λειτουργία της ΕΥΠ, αλλά αποκλειστικά να πληγεί προσωπικά ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στη διαδικασία των προτάσεων για την ΕΥΠ, αλλά επιμένει στην εξάντληση της υπόθεσης γύρω από τον κ. Ανδρουλάκη και των όσων έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Εκτιμώντας πως έτσι εξυπηρετεί τον διττό του στόχο, που είναι αφενός να χτυπήσει στην «καρδιά» το πολιτικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη και αφετέρου να σπάσει οριστικά το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και να έρθει πιο κοντά με τον κ. Ανδρουλάκη. Να αποκτήσει, δηλαδή, διείσδυση στον πιο κεντροαριστερό και κεντρώο χώρο, αλλά και να έχει κυβερνητικό αφήγημα.

Από την άλλη, είναι εμφανές πως στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να επεκταθεί η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις πριν από το 2019, γι’ αυτό και με κάθε τρόπο σπεύδουν να απαξιώσουν σε προσωπικό επίπεδο τον κ. Λαφαζάνη, που είναι αυτός που έχει κάνει τις πιο σοβαρές καταγγελίες για τα όσα συνέβαιναν επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Τα προαναφερθέντα έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα οτιδήποτε σχετίζεται με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως, ελλείψει άλλων προτάσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στο πλαίσιο στρατηγικής που κατέθεσε πέρυσι.

Ικανοποίηση

Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, σε καμία περίπτωση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη στάση του. Με όλους τους τρόπους ζητεί να ενημερωθεί θεσμικά και «όχι στο αυτί», όπως λέει, για τους λόγους που αποφασίστηκε η παρακολούθησή του. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες θεωρούν πως οι δηλώσεις που έχουν κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και τα περισσότερα στελέχη του κόμματος έχουν συμβάλει στην πλήρη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις επόμενες δημοκοπήσεις. Συν τοις άλλοις, ο κ. Ανδρουλάκης, πέραν της νομικής διάστασης, έχει πλέον πολιτικοποιήσει το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, θέτοντας και θέμα κυβερνητικής αλλαγής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει επίσης μεγάλη ικανοποίηση για την παρέμβαση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ύστερα από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να πάρει επίσημη θέση. Παραλλήλως, στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται πυρετωδώς για τους επόμενους δύο κρίσιμους σταθμούς, τις εκδηλώσεις στις 3 Σεπτεμβρίου για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ, όπου έπειτα από πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματισθεί να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αφήνουν καμία προοπτική συνεννόησης και μάλιστα είναι ενδεικτικό πως τα στελέχη του κόμματος στις παρεμβάσεις τους θέτουν και το θέμα των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έγιναν επί πρωθυπουργίας Τσίπρα στα θέματα της ΕΥΠ, της Δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων Αρχών κ.λπ.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 20/8