«Αν διαγράφαμε κάθε μέλος μας που στηρίζει συνδυασμό που δεν έχουμε δώσει χρίσμα, θα έπρεπε να κάνουμε διαγραφές σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες», λέει έμπειρο στην αυτοδιοίκηση στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή του για τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί διαγραφών όσων στελεχών του κόμματος συμμετέχουν σε συνδυασμούς αντίπαλους σε αυτούς που η Χαριλάου Τρικούπη έχει δώσει χρίσμα, εξηγεί και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί.

Καθώς δεν μπορούν να γίνουν σαρωτικές διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε μαζικές διαγραφές και μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη δικαιολογούν την πιο χαλαρή τους στάση βασιζόμενοι στο πιο χαλαρό και μη αυστηρά κομματικό πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, και ειδικά ύστερα από παρεμβάσεις όπως αυτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που ζήτησε διαγραφές για όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον συνδυασμό Τατούλη στην Πελοπόννησο, δεν μπορούν να μείνουν και με δεμένα τα χέρια. Οι κυρώσεις απαιτούνται για την εκτόνωση του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε πολλές Νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ.

Μέση λύση

Έτσι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προχωρεί με μια μέση λύση, έχοντας αποφασίσει να θέσουν εκτός των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος (Πολιτικό Συμβούλιο και Κεντρική Επιτροπή) όσα στελέχη δεν τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις και συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια άλλων συνδυασμών από αυτούς που έχει επιλέξει το κόμμα.

Παράλληλα είναι πιθανό να δούμε διαγραφές στις μεγάλες Περιφέρειες, με πρώτη και κύρια αυτή της Αττικής, όπου στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντί να στηρίζουν τον Γιάννη Σγουρό, αφού εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια Πατούλη, τώρα συνεχίζουν σε αυτά του Νίκου Χαρδαλιά.

Συνοπτικά η συνταγή περιέχει αποπομπή από τα κορυφαία όργανα του κόμματος όσων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις και διαγραφές με συμβολικά μηνύματα προς όλους γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που «παραστράτησαν» στη μεγάλη μάχη της Αττικής.

Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να αποφορτίσουν το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης και παράλληλα να κατευνάσουν και τις αντιδράσεις στην παράταξη Σγουρού, στην οποία αρκετοί έστρεψαν τα πυρά της κριτικής τους στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντάς της αδράνεια απέναντι στο φαινόμενο των διαρροών.