Την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν και τη λήψη μέτρων για να σταματήσει η κλιματική κρίση ζητεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Ειδικότερα ο κ. Κώστας Αρβανίτης μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη και ανέφερε πως «αξίζει τον κόπο να υπάρξει μια ουσιαστική παρέμβαση από την Κομισιόν, γιατί δεν θα υπάρχουμε αύριο ούτε τα κόμματα ούτε οι πολιτικοί ούτε οι πολίτες όταν δεν θα έχουμε να αναπνεύσουμε ή να πιούμε νερό».

 Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Καταθέτω σήμερα ερώτηση για το θέμα του Έβρου. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική ευρωπαϊκή και εθνική καταστροφή. Είχαμε κάνει παρέμβαση και τον Μάρτη για τα μέτρα της Ευρώπης στο θέμα αυτό με την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς βλέπουμε ότι ο λεγόμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι πολύ αδύναμος και στα χαρτιά για να αντιμετωπίσουμε  μια νέα κατάσταση, οπότε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να υπάρξει μια ουσιαστική παρέμβαση από την Κομισιόν, γιατί δεν θα υπάρχουμε αύριο ούτε τα κόμματα ούτε οι πολιτικοί ούτε οι πολίτες όταν δεν θα έχουμε να αναπνεύσουμε ή να πιούμε νερό». 

Ερωτηθείς αν το Ταμείο για την αντιμετώπιση των καταστροφών λειτουργεί  μετά την καταστροφή ή οι χώρες μπορούν να αντλήσουν πόρους για να ενισχύσουν το κομμάτι της πρόληψης, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε: «Εδώ είναι και η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση ότι σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ υπήρχαν 187 εκατομμύρια, η απορρόφηση ήταν μόνο 0,5, δηλαδή υπήρχαν χρήματα τα οποία η ελληνική πολιτεία δεν τα πήρε γι' αυτό που λέμε πολιτική προστασία. Άποψή μου είναι ότι η πολιτική προστασία δεν μπορεί να είναι με εξάμηνες συμβάσεις, πρέπει να είναι σταθερή για όλο τον χρόνο, διότι το καλοκαίρι καιγόμαστε, το φθινόπωρο πνιγόμαστε και τον βαρύ χειμώνα αποκλειόμαστε ακόμα και στην Αττική Οδό. Γι' αυτό είπαμε ότι πρέπει να έχουμε μηχανισμούς σταθερούς, απόλυτα εξοπλισμένους για την ασφάλεια των ανθρώπων που είναι στη μάχη αυτή, καλά αμειβόμενους, αφού έχουμε στα χέρια μας και τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ο οποίος δεν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ακόμα και φυσικά η εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών, η οποία θα πρέπει να είναι συνεχής.

«Η φύση έχει χτυπήσει πολλές φορές τις καμπάνες και νομίζω ότι τα κόμματα αναλόγως τη θέση τους προσπαθούν να αξιοποιήσουν  επί του συγκεκριμένου για πολιτικά οφέλη. Υπήρχε το στάνταρτ "δεν υπάρχει κράτος, θα έρθουμε εμείς και θα σας φτιάξουμε κράτος", σας θυμίζω από τον κ. Καραμανλή την επανίδρυση του κράτους, φτάνοντας σήμερα στο επιτελικό κράτος, δεν έχει γίνει καμία επί της ουσίας αλλαγή και θεσμικά και ουσιαστικά. Η λύση είναι να πάμε ευρωπαϊκά, δηλαδή να πάμε να ενταχθούμε στο ευρωπαϊκό σχέδιο και να το κάνουμε πράξη τουλάχιστον αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε στην Ευρώπη και δεν μένουμε στην Ευρώπη και σε αυτό απέχουμε.

 Υποψηφιότητα Κασσελάκη

Για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ο κ. Αρβανίτης τόνισε: «Εγώ δεν παίρνω θέση για τις υποψηφιότητες, όμως μπορούμε να συζητήσουμε για τις πλατφόρμες, πάνω σε ποια βάση τα κόμματα υπάρχουν και σε ποια βάση πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία, αυτό μπορεί  να συζητηθεί. Επιμένω εγώ στο δεξιά–αριστερά και δεν πιστεύω καθόλου στη λεγόμενη "σοσιαλδημοκρατική σούπα". Αυτό το κομμάτι του κέντρου που όλοι παίζουμε στο κέντρο γιατί όποιος ξέρει ποδόσφαιρο όταν η μπάλα παίζεται στο κέντρο δεν υπάρχει θέαμα, οπότε πρέπει να απλώνεται το παιχνίδι. Εγώ δεν πιστεύω στην ιστορία της κεντροαριστεράς ούτε και της κεντροδεξιάς, τουλάχιστον και από την εμπειρία μου στο ευρωκοινοβούλιο, νομίζω ότι μάλλον δικαιώνεται η αρχική μου σκέψη ότι εδώ οι πολιτικές ομάδες είναι με ακρίβεια στοχευμένες»...

ΔΗΜ: Εσείς θέλετε επομένως έναν ΣΥΡΙΖΑ με σαφές αριστερό πρόσημο... 

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το θέμα δεν είναι τι θέλω εγώ, στο κόμμα που συμμετέχω εγώ το λέει ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, είναι καθαρό.

ΔΗΜ: Φοβάστε ότι αυτό εκλογικά μπορεί να συντηρήσει μια συρρίκνωση;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πιθανόν, μπορεί να έχει και μια αναπτέρωση γιατί είναι πώς διαβάζεις το αποτέλεσμα. Εγώ διαβάζω το αποτέλεσμα όχι μόνο στη μεγάλη νίκη του κ. Μητσοτάκη, το 41%,  από τους ψηφισάντες όμως, γιατί υπήρχε μια αποχή του 50%, όπου πρέπει να αναλύσεις ποιος είναι αυτός ο κόσμος κι από ποιες πολιτικές δεξαμενές δεν πήγε να ψηφίσει επειδή είπε «δεν μ’ αρέσει». Γιατί η άνοδος των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πραγματικούς αριθμούς είναι μειοψηφική, έχασαν. Και το ΠΑΣΟΚ έχασε -σε αριθμό  ψηφοφόρων- και το ΚΚΕ έχασε και εμείς καταστραφήκαμε. Σημαίνει λοιπόν ότι υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος θέλει κάτι εντελώς διαφορετικό, που είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την τετραετία της αντιπολίτευσης δεν το έδωσε.

ΔΗΜ: Η διαδικασία στο εσωτερικό ενός μεγάλου κόμματος όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει και ανθρώπους που δεν έχουν πολιτική διαδρομή; Αν κάποιος που μπορεί να έχει τη δυναμική του, καλή πρόθεση, αλλά δεν έχει μια μακρά κομματική σταδιοδρομία, μπορεί να βγει μπροστά και να διεκδικήσει με αξιώσεις;  

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μπορεί και πρέπει και οφείλει, δηλαδή όταν λες ότι έχω ανοιχτές διαδικασίες, δεν έχεις ανοιχτές διαδικασίες κατά το δοκούν ή όπως σε συμφέρει ή το έχεις ή δεν το έχεις... Δεν με ενοχλεί εμένα αν ένας άνθρωπος που δεν έχει κομματικό παρελθόν μπαίνει στη διαδικασία να καταθέσει την πλατφόρμα του, να συζητήσουμε τις πλατφόρμες όμως, δηλαδή τι θες να κάνεις γιατί το «σπίτι» είναι συγκεκριμένο.

Ερωτηθείς αν τον ικανοποιεί το περιεχόμενο του εσωτερικού διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ και αν πιστεύει ότι είναι εγγυημένη η ενότητα την επόμενη μέρα

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η ενότητα ναι, είναι θέμα της σοβαρότητας του καθενός. Θεωρώ πως υπάρχει σοβαρότητα. 

Για το ταυτοτικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το ταυτοτικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει, είναι ψευτοδίλημμα, έχει κλειδώσει από το προηγούμενο συνέδριο. Δεν πάμε να κάνουμε συνέδριο ταυτοτικής στρατηγικής, αυτό είναι, από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τις τακτικές, το πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κυβέρνηση άμεσα.

ΔΗΜ: Θα είναι ίδια η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί ο Τσακαλώτος και ίδια αν εκλεγεί ο Παππάς ή η Αχτσιόγλου ή ο Κασσελάκης; Δεν θα είναι πιθανότατα, άρα δεν είναι λυμένο το ταυτοτικό επειδή αποφασίστηκε στο συνέδριο.  

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ενδεχομένως και ίσως να χρειαστεί και μάλλον θα χρειαστεί να ξαναγίνει συνέδριο, να επανακαθοριστούν τα ζητήματα που θα βάλει η συντρόφισσα ή ο σύντροφος που θα έρθουν ως ηγέτες πια του κόμματος να τα ξανασυζητήσουμε. Πάντως, προς το παρόν, το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λυμένο.