Στην κομβική συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναφέρονται εκτενώς τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στη γειτονική χώρα.

Η Hurriyet μάλιστα, για την επικείμενη συνάντηση, έχει τίτλο «Γεραπετρίτης - Φιντάν κάνουν το πρώτο βήμα».



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός Τύπος συντηρεί το καλό κλίμα που χτίστηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν. Τα δημοσιεύματα μάλιστα δίνουν και πιθανές ημερομηνίες για το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουγού με τον Τούρκο πρόεδρο.


Η μάχη του Ματζικέρτ

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν υπενθυμίζει τη μάχη του Ματζικέρτ θέλοντας να τονώσει το ηθικό των Τούρκων που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες: «Φτάσαμε στις πύλες της Βιέννης και κατακτήσαμε τα Βαλκάνια και την Κωνσταντινούπολη» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Θεε μου, φέρε μας τη νίκη καθώς αυτός είναι ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ».

Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.