Στις 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει, επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Χακάν Φιντάν.

Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, που δημοσιεύθηκε χθες, η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν πρόκειται για μια εφ’ όλης της ύλης, «ανοιχτή» συζήτηση, που θα λειτουργήσει προπαρασκευαστικά για τις συνομιλίες Μητσοτάκη και Ερντογάν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών

του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

____________2023-08-27__11_16_26___
Περισσότερο δομική ως προς το περιεχόμενο αλλά και εμβληματική μιας πιο δημιουργικής ατμόσφαιρας αναμένεται να είναι τελικά η συνάντηση που θα έχουν στις 16 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Συνάντηση η οποία θεωρείται πλέον «κλεισμένη». Οπως αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά», της συνάντησης των δύο ηγετών θα προηγηθεί επί τουρκικού εδάφους τετ-α- τετ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, θα πρόκειται για μια εφ’ όλης της ύλης, «ανοιχτή» συζήτηση, που θα λειτουργήσει προπαρασκευαστικά για τις συνομιλίες Μητσοτάκη και Ερντογάν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. «Πάγια στόχευση της ελληνικής πλευράς είναι να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα στη βάση της εξεύρεσης κοινών κωδίκων, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη γεωστρατηγική συγκυρία, όπου οι δύο γειτονικές χώρες εκ φύσεως και γεωγραφικής θέσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ολα αυτά, βέβαια, πάντα εντός του πλαισίου διαφύλαξης των αδιαπραγμάτευτων εθνικών κεκτημένων και δικαιωμάτων και του ∆ιεθνούς ∆ικαίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δίνοντας το στίγμα του κλίματος που θα ακολουθήσει ο Ελληνας υπουργός στη συνάντηση με τον ομόλογό του. Σε κάθε περίπτωση, το επικείμενο ταξίδι του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν από τη Νέα Υόρκη καταδεικνύει πως αμφότερες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη άμεσης και διαρκούς επαφής εν μέσω της παρούσας συγκυρίας στην ευρύτερη περιοχή και των χειρισμών των εμπλεκόμενων μερών (στη βάση, βεβαίως, της κοινής ατζέντας ως μελών του ΝΑΤΟ), η οποία ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποτελέσει και μια ευκαιρία για περαιτέρω προσέγγιση στα θέματα των χρονιζουσών διμερών διαφορών.

Εξάλλου, το γεγονός ότι στις κομβικές θέσεις των υπουργών Εξωτερικών βρίσκονται δύο πρόσωπα με άμεση αναφορά στους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και η εμφανής βελτίωση της συμπεριφοράς της Αγκυρας σε σχέση με το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν (με την εγκατάλειψη της συστηματικά σκληρής απειλητικής ρητορικής) θα μπορούσαν να αποτελούν βάση για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και το «κλείσιμο» του ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν, που, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο, έχουν αναπτύξει ήδη από τις πρώτες επαφές μεταξύ τους ένα ύφος αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης, προαπαιτούμενο για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τις συχνές επαφές, εκ του σύνεγγυς ή μη, που θα προκύψουν.

Οι συνθήκες

Κομβικοί, άλλωστε, παράγοντες σε αυτή την περίοδο -πέραν των γενικότερων διεθνών συσχετισμών- σε ό,τι αφορά το νέο πεδίο γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται η προσπάθεια διαλόγου στη διμερή ατζέντα Αθήνας και Αγκυρας είναι αφενός η νωπή λαϊκή και ισχυρή εντολή που έλαβαν οι δύο κυβερνήσεις στις πρόσφατες εθνικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις δύο πλευρές του Αιγαίου, η οποία, όπως γίνεται αντιληπτό, παρέχει στους επικεφαλής τους μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων μεσοπρόθεσμα, αφετέρου η ανάγκη της Τουρκίας για πρόσβαση στα δυτικά κεφάλαια λόγω τόσο της διαχείρισης του Μεταναστευτικού όσο και της επείγουσας επιχείρησης ανοικοδόμησης της τεράστιας ζώνης που ισοπεδώθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς των προηγούμενων μηνών. Επίσης, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η σαφής πλέον πρόθεση των Τούρκων να αποσυνδέσουν τον τομέα των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα από το πλάνο των κινήσεών τους στην Κύπρο, έχοντας ήδη τοποθετηθεί επίσημα στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επίσης νεοεκλεγέντα Κύπριο Πρόεδρο, κ. Χριστοδουλίδη.

«Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την ενίσχυση της χώρας πολιτικά και διπλωματικά, εν μέσω της πλήρους αποδοχής των εταίρων της άποψης ότι είμαστε ο πλέον σημαντικός και αξιόπιστος σύμμαχος της ∆ύσης κοντά στην περιοχή της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, αλλά και αμυντικά, με τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία να έχουν υπογραφεί εδώ και καιρό και με την τριμερή με Ισραήλ και Αίγυπτο να διευρύνεται συνεχώς, καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να προσέρχεται στις όποιες επαφές με την Τουρκία από μια θέση πολύ μεγαλύτερης ισχύος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να αξιολογούμε σε βάθος χρόνου και να εκμεταλλευτούμε επαρκώς», διαμηνύουν συνομιλητές της ηγεσίας της ελληνικής διπλωματίας.