Με μια ανάρτηση-μανιφέστο ο Διονύσης Τεμπονέρας ταράζει περισσότερο τα ήδη ταραγμένα νερά στην Κουμουνδούρου με σαφείς αιχμές κατά του κομματικού μηχανισμού, τασσόμενος υπέρ της επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ το κόμμα βυθίζεται στο κενό ηγετικής αντιπροσώπευσης.

Κάπως έτσι εξηγείται η αναβολή (!) της επίσκεψης κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου στη μαρτυρική Πάρνηθα, που προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά αρνητικά σχόλια σε μια συγκυρία κατά την οποία ολόκληρη η Αττική θρηνεί τη νέα «γενοκτονία» σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Τεμπονέρας δηλώνει ευθαρσώς και επωνύμως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τον ιστορικό κύκλο» του και πως χρειάζεται μια «Νέα Αρχή» - φράση την οποία βάζει σε εισαγωγικά, παραπέμποντας συνειρμικά στην ονομασία ενός νέου πολιτικού φορέα προσεχώς. Εξηγεί, επίσης, τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν πρόκειται να βάλει υποψηφιότητα, με το σκεπτικό πως συζήτηση για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν έχει νόημα μόνο όταν το όραμα, οι προοπτικές και η στρατηγική που θα παρουσιάσουν οι υποψήφιοι εντάσσονται στη ευρύτερη ανάγκη για την επανίδρυση του φορέα και τη συγκρότηση της νέας Αριστεράς.

Οι εθνομηδενιστές

Ο Αχαιός φέρελπις πολιτικός στο κείμενό του στρέφεται ευθέως κατά του άξονα της ΣΥΡΙΖΑϊκής πολιτικής κουλτούρας αναφερόμενος στην ανάγκη «μιας μεγάλης, πατριωτικής Αριστεράς» και κατακεραυνώνοντας έτσι τον δικαιωματικό και διεθνιστικό χαρακτήρα ενός κόμματος, μεγάλα τμήματα του οποίου ακροβατούν στον εθνομηδενισμό. «Πρέπει να μιλήσουμε για μια νέα, μεγάλη, πατριωτική Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, γενικότερα ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, δεν μπορεί παρά να έχει ισχυρά, πατριωτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να ενώσει οργανικά το “κοινωνικό” με το “εθνικό” ζήτημα. Το υπηρέτησε άλλωστε διαχρονικά σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες», σημειώνει και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα έχει προκαλέσει κρούσματα αναφυλαξίας σε πάρα πολλούς στην πλατεία Κουμουνδούρου, οι οποίοι διαχρονικά βγάζουν «σπυράκια» στο άκουσμα των λέξεων «έθνος» και «πατρίδα».

Αναδεικνύει, δε, τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στον ρόλο του γραμματέα του κόμματος και επί της ουσίας ο νεαρός πολιτικός, ο οποίος διαθέτει έρεισμα σε πολύ κόσμο, όχι όμως εντός των κλειστών κομματικών κύκλων, δηλώνει «παρών» για τον ρόλο αυτό.

Όπως το Die Linke

Ουσιαστικά, περιγράφει σχήμα δυαρχίας κατά τα πρότυπα του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, στη λογική ότι ο γραμματέας θα πρέπει να έχει ευρύτατη δυνατή νομιμοποίηση και γι’ αυτό προτείνει την εκλογή του από το συνέδριο - μέχρι σήμερα εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή. Απευθύνει, επίσης, κάλεσμα για τη συμμετοχή στις προσεχείς εσωκομματικές διαδικασίες, αφήνοντας, όμως, να εννοηθεί ότι η χαμηλή προσέλευση του κόσμου θα βάλει αυτόματα ζήτημα νομιμοποίησης του/ της νέου/ας προέδρου.

Σημειώνεται ότι και ο Παύλος Πολάκης προ ημερών, σε μία από τις πολλές αναρτήσεις, είχε θέσει θέμα νομιμοποίησης του/της νέου/ας προέδρου. Κι ενώ η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για το Διαρκές Συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα. Η Έφη Αχτσιόγλου, το μεγάλο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής, σε άρθρο της στο News 247 επιμένει να μην τοποθετείται η ίδια όσον αφορά την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας σταθερή στην άποψή της πως οφείλει πρωτίστως να είναι το κόμμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Αντιθέτως με την κυρία Αχτσιόγλου, οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνουν στίγμα, ο πρώτος τοποθετώντας το ιδεολογικό πρόσημο στο Κέντρο και την κεντροαριστερά, ο δεύτερος ενισχύοντας την αριστερή ταυτότητα του κόμματος. «Η στήριξη και η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, του κόσμου που παράγει και δημιουργεί, αποτελεί τη βασική προγραμματική μας διαφορά από τους αντιπάλους μας. Εκεί που η ΝΔ βλέπει 16ωρα και δουλειά όποτε, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης, χωρίς σταθερούς κανόνες και με αμοιβή που δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, εμείς αντιτάσσουμε τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με ουσιαστικές αυξήσεις, με εκτεταμένους ελέγχους και καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας, με ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων προς όφελος των εργαζομένων», σημειώνει στο άρθρο της η πρώην υπουργός.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισκέπτεται την Κοζάνη το Σάββατο και τα Ιωάννινα τη Δευτέρα στο πλαίσιο των επαφών της στην περιφέρεια. Ο Νίκος Παππάς περιόδευσε χθες στην Πάτρα και σήμερα πηγαίνει στον Βόλο και τη Λάρισα. Το Σάββατο μεταβαίνει σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, την Κυριακή σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Βέροια ενώ τη Δευτέρα θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέφθηκε χθες τα Τρίκαλα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/8