Παρεμβάσεις ουσίας πρώτα και κύρια στη λειτουργία του κράτους και δευτερευόντως στην οικονομία, με ορίζοντα την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το τριήμερο 8-10 Σεπτεμβρίου, σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου στο φόντο της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη την προηγούμενη Δευτέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια και των επιχειρησιακών δυσλειτουργιών που έφερε στην επιφάνεια... η ανενόχλητη κάθοδος πάνω από 100 σκληροπυρηνικών Κροατών χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, αλλά και των κενών στην ασφάλεια και την προστασία κρίσιμων υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα τελευταία, συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τέλη Ιουλίου στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στην Αγχίαλο.

Το μόνο βέβαιο, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μεταβάλλει τις προτεραιότητές του. Το αντίθετο, η σύγκρουση με τις παθογένειες στη λειτουργία του κράτους σε όλο το μήκος και πλάτος του αλλά και ο ύψιστος στόχος της τρέχουσας τετραετίας, αυτός του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, όπως τον διατύπωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κάτι περισσότερο από έναν μήνα πριν, εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Είναι, πάντως, κάτι παραπάνω από σαφές πως αποκτούν με τρόπο αδιαμφισβήτητα δυσάρεστο τον χαρακτήρα του επείγοντος, καθώς τόσο οι αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους όσο και οι παραφωνίες κυβερνητικών στελεχών και προσώπων φίλα προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα τείνουν να καλλιεργήσουν μια εικόνα... παράδοσης της κυβερνητικής μηχανής στην αυγουστιάτικη ραστώνη, κάτι που δεν επιθυμεί επ’ ουδενί ο κ. Μητσοτάκης. Και μπορεί δικαιολογίες να υπάρχουν, καθώς υπουργοί σε νέα πόστα και μάλιστα εν μέσω θέρους είναι φυσιολογικό να αναζητούν τον βηματισμό τους, ωστόσο, τα πρόσφατα φάλτσα απέδειξαν πως η αναμέτρηση με τις εστίες του αναχρονισμού είναι αδυσώπητη και θα πρέπει να είναι διαρκής.

Σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση της κυβερνητικής συνέχειας αλλά και η απουσία στιβαρής εγχώριας αντιπολίτευσης δεν συνιστούν λόγο εφησυχασμού αλλά επαγρύπνησης.

Το νομοσχέδιο

Άλλωστε, η δυσάρεστη υπόμνηση πως σε συγκεκριμένους τομείς το κράτος υπολειτουργεί προσδίδει ξεχωριστή σημασία και στο νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, την τελική εκδοχή του οποίου δουλεύουν τόσο η επισπεύδουσα υπουργός, Νίκη Κεραμέως, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να κατατεθεί αρχές φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉΣ», περίοπτη θέση σε αυτό θα έχουν νέα αυστηρά στάνταρ για την αξιολόγηση δομών και προσώπων με ιδιαίτερη μέριμνα στην τοποθέτηση προϊσταμένων, αλλά και η καθιέρωση ενός ελκυστικού συστήματος επιβράβευσης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Το μέτωπο της ακρίβειας

Μολονότι ο κύριος όγκος των οικονομικών δεσμεύσεων της τρέχουσας τετραετίας προεξοφλήθηκε κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο και επικυρώθηκε κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών τις προηγούμενες εβδομάδες, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το ζήτημα της ακρίβειας απαιτεί εγρήγορση και συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και στις πρώτες αναγνωριστικού χαρακτήρα συσκέψεις, που είχαν γίνει στα τέλη Ιουλίου, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκουν, εκτός της ήδη γνωστής «συνταγής» της εντατικοποίησης των ελέγχων και της αυστηροποίησης των προστίμων, και την ενεργοποίηση εργαλείων όπως η επέκταση του Παρατηρητηρίου Τιμών και για τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/8