mpakogiannis
Πολιτική

Χειμάρρα - Κώστας Μπακογιάννης στη συγκέντρωση για τον Μπελέρη: «Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται, η εντολή του λαού δεν νοθεύεται»

«Είμαι δυνατός και αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί για να ορκιστώ δήμαρχος» λέει ο Φρέντι Μπελέρης

Με κεντρικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση και ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, Έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα μαχητική συγκέντρωση στην Χειμάρρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτισαν οι δήμαρχοι της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης και της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ προβλήθηκε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Σημειώνεται πως καθώς συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι αλβανικές δικαστικές αρχές εξακολουθούν να τον κρατούν προφυλακισμένο χωρίς να έχουν ορίσει δικάσιμο, ούτε καν να του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

Κατά τους μειονοτικούς και την ηγεσία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος.

Σε τέτοια περίπτωση ο ίδιος κώδικας προβλέπει, προκήρυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα νέων εκλογών στον Δήμο.

Έλληνες ομογενείς από πόλεις και χωριά της περιοχής κάποιοι και από την Ελλάδα, συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βορειοηπειρωτικών σωματείων, αλλά και της οργάνωσης «Ομόνοια», για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και της άμεσης ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη. Παρουσία είχαν με εκπροσώπους τους και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν στηρίξει τον Μπελέρη στις νικηφόρες εκλογές και είχαν καταγγείλει για μεθοδεύσεις στην συνέχεια τον πρωθυπουργό Έντι Ραμα.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους με μήνυμα και «με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», όπως, σημείωνε σε αυτό ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Καλώ για άλλη μια φορά τους γείτονες και φίλους Αλβανούς να μη συνεχίσουν σε μια τακτική που δεν είναι προς όφελος της χώρας τους, που δεν είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του αλβανικού λαού.

Έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά έστω και τώρα, αυτή την ύστατη ώρα, δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται στον Φρέντη Μπελέρη. Αυτό που συμβαίνει στον Φρέντη είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκό.

Είμαι βέβαιος ότι έστω και αυτή την τελευταία ώρα θα μπορέσει ο Φρέντη ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».

Μπακογιάννης: «Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται»

Από την πλευρά του, από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την σημερινή παρουσία του στη Χειμάρρα «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία» και συμπλήρωσε:

«Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται.

Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντη Μπελέρης. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί Δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας».

27545935__1_
27545936__1_Ζέρβας: «Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντι βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε, απευθυνόμενος στους ομογενείς, μεταξύ άλλων : «Ο λαός της Μακεδονίας, είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.

Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Ήδη με πρωτοβουλία μου, έχει σταλεί επιστολή σε όλο το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Μπελέρη.

Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο….

Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντι βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του.

Κανείς να μη μπορεί να πει πως δεν ήξερε, πως σε ετούτη τη γωνία της γης, η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται.

Γιατί η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Κι η παράνομη φυλάκιση του δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που θέλει να πάρει η Αλβανία».

Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της Ομόνοιας, κ.α, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, κ.α.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ύβι Κάσο χαρακτήρισε τον Μπελέρη «πολιτικό κρατούμενο», ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ύλλι Μανιάνι. Η συγκέντρωση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.

Μπελέρης: «Είμαι μια χαρά, είμαι δυνατός»

Στο μεταξύ νωρίτερα, αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του «μέχρι να βρεθεί στη θέση για την οποία τον όρισε ο λαός», δήλωσε πως είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Φρέντι Μπελέρης ανέφερε: «Είμαι μια χαρά, είμαι δυνατός. Περιμένω. Έχουν περάσει 3 μήνες. Είμαι αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί για να ορκιστώ δήμαρχος και να πάω εκεί που με όρισε ο λαός της Χειμάρρας».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη σημερινή διαδήλωση που συμμετέχουν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπελέρης είπε ότι «θέλω να τους ευχαριστήσω για την συμπαράσταση. Να ευχαριστήσω και όλο τον ελληνικό λαό που από τα Μ.Μ.Ε παρακολουθώ ότι ενδιαφέρεται για το θέμα και στηρίζει».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το γεγονός πως για όσο είναι προφυλακισμένος έχει ονομαστεί στρατηγικός επενδυτής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο Φρέντι Μπελέρης απάντησε επί λέξει ότι «η μόνη αιτία που εγώ βρίσκομαι μέσα είναι η υφαρπαγή των περιουσιών και το κλέψιμο αυτών των περιουσιών από τους γηγενείς Έλληνες κατοίκους για λογαριασμό των στρατηγικών επενδυτών που, κυρίως, είναι φίλοι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» και συνέχισε «κάθε μέρα αυτούς τους τρεις μήνες φυτρώνουν σαν μανιτάρια παράνομα κτήρια και αλλοιώνονται περιουσίες, δίνονται άδειες μόνο σε μη-ντόπιους».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ