Τις «τρύπες» στην επιχειρησιακή λειτουργία και την προφανή έλλειψη επαγγελματισμού και ετοιμότητας της Ελληνικής Αστυνομίας καταγράφει η κυβέρνηση μετά τα τραγικά περιστατικά της καταδρομικής επιχείρησης των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας. Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη δράση και τη στάση όλων των αρμόδιων κρίκων της Αστυνομίας έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί συνεχώς με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Οικονόμου, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντή του γραφείου του, Γιάννη Μπρατάκο, προκειμένου να ενημερώνεται και να δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος αλλά και τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών στους αρμόδιους επιχειρησιακά.

Η δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια έφερε ξανά στην επικαιρότητα το σοβαρό ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, όταν τα Σώματα Ασφαλείας και άλλες δημόσιες Αρχές, όπως η Ελληνική Αστυνομία, έχουν τον σχεδιασμό και τον χειρισμό της αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Συχνά, σε μεγάλες επιτυχίες οι πολιτικές ηγεσίες σπεύδουν να «πάρουν μέρος» της λάμψης, ενώ στις αποτυχίες αποτραβιούνται διακριτικά. Αυτό λοιπόν που συζητείται έντονα είναι η επεξεργασία και η αναθεώρηση όλων των επιχειρησιακών πρωτοκόλλων, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των αρμόδιων διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Και, βεβαίως, η πλήρης διαλεύκανση των αιτιών οι οποίες οδήγησαν στην πλήρη αποτυχία και έδειξε στους πολίτες μια παντελή έλλειψη αστυνόμευσης στην πόλη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι χρειάζονται μια συγκροτημένη αντίδραση και πρωτοβουλίες, προκειμένου να «επικοινωνηθεί» η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αντιμετώπιση των φαινομένων της οπαδικής βίας. Όπως, επίσης, να εμπεδωθεί μια αντίληψη ότι οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Σωμάτων Ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων γενικά και όχι στην απομάκρυνση του υπουργού σε κάθε αποτυχία μιας επιχειρησιακής παρέμβασής τους.

Εμμένουν στην παραίτηση Οικονόμου, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ που, όπως και το ΠΑΣΟΚ, εμμένει στην παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου, σε χθεσινή του ανακοίνωση καταγγέλλει τον πρωθυπουργό ότι εξαφανίστηκε κατ’ εντολή των επικοινωνιολόγων του: «Εδώ και δύο ημέρες η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης, παραμένει εξαφανισμένος. Δεν βρήκε μία λέξη να πει για τα όσα σοκαριστικά έχουν συμβεί», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κάνει, δε, λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο που διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ενώ υποδύεται τον αμείλικτο για ζήτημα πολιτικής ευθύνης, ανέχεται και στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, που φέρει τεράστιες αντικειμενικές και ουσιαστικές ευθύνες.

Για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Επιλέγει για τον ίδιο την “ασφάλεια” της σιωπής, που του εισηγούνται οι επικοινωνιολόγοι του, την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία βυθίζεται στην ανασφάλεια».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»