Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του δράστη που, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Ρέντη, έριξε ναυτική φωτοβολίδα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας νεαρός αστυνομικός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί αύριο, Σάββατο (09.12.2023), έκτακτη σύσκεψη για την οπαδική βία, στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει σκληρές αποφάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας

Τα μέτρα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το parapolitika.gr, είναι τα εξής:

- Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών

- Απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα

- Διακοπή πρωταθλήματος

Τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο μεγάλος κίνδυνος

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ένα γενικό λουκέτο σε ολόκληρο τον αθλητισμό δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί αβίαστα, ιδίως αν αυτή περιλαμβάνει και τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να μην διεξαχθούν ούτε οι αναμετρήσεις των ελληνικών συλλόγων στις διεθνείς διοργανώσεις (π.χ. Europa League και Conference League στο ποδόσφαιρο, ή Euroleague στο μπάσκετ) αυτομάτως θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος των ομάδων της χώρας μας που φτάνουν έως και πολυετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Για αυτόν τον λόγο, όλα δείχνουν ότι όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και όλα τα σπορ, θα διεξαχθούν κανονικά. Ωστόσο, μπορεί να ζητηθεί να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Όλες οι παράμετροι συζητιούνται σε όλες τις προεκτάσεις τους, ενώ λαμβάνεται υπ’ όψη και η διαφορετική συμπεριφορά που έχουν οι Έλληνες οπαδοί στα παιχνίδια των διεθνών διοργανώσεων (όπου αρχές όπως η UEFA είναι αμείλικτες σε περιπτώσεις επεισοδίων).

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα συμμετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Επίσης, θα συμμετάσχουν και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Μαρινάκης: Οι πράξεις πλέον θα είναι περισσότερες

Το κλίμα για αποφασιστική δράση έδωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες, όπου και ξεκαθάρισε πως «οι δράστες όλων αυτών των φρικτών εγκλημάτων δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τους χιλιάδες φιλάθλους που θέλουν να πάνε στο γήπεδο. Είναι κοινοί εγκληματίες που με την ανοχή κάποιων απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ζωές και καταστρέφουνε περιουσίες».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δια μαγείας. Με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και τη στάση μας για την εφαρμογή του νόμου θα δώσουμε αυτή τη μάχη με κάθε θεσμικό όπλο μέχρι τέλους». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μείνει στα λόγια» και έστειλε το μήνυμα ότι «οι πολλές πράξεις που έχουν γίνει, πρέπει να γίνουν περισσότερες. Είναι δεδομένο ότι η εγκληματικότητα τρέχει με μια ταχύτητα και εμείς πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Όπως είπε «οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα θα λύσουν σε μεγάλο ποσοστό την κατάσταση. Αυτοί όλοι οι εγκληματίες που δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ομάδα, είναι εγκληματίες και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντι τους, διαπράττουν βαρύτατα κακουργήματα μέχρι ανθρωποκτονίες, αλλά κάνουν και πλημμελήματα που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια περιουσία. Δεν θα έχουμε ξανά αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι μπαίνουν με μια διαδικασία αυτοφώρου, καταδικάζονται και βγαίνουν έξω. Αυτά τελειώνουν με τις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα».

«Ένα ζήτημα είναι η δικαιοσύνη που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια για να καταδικάζεται κάποιος και με μια σειρά διεξόδους να μένει έξω και να επιστρέφει στα γήπεδα ή τους χώρους που επιλέγουν να παρανομούν» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι: “Οι στιγμές επιβάλλουν τον σεβασμό στο έργο των Αρχών και την ομόθυμη στήριξη της κοινωνίας, τόσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη όσο και για να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας άνθρωποι με δολοφονική διάθεση”.

Διακόψτε άμεσα όλα τα πρωταθλήματα λένε οι ένστολοι

Στον απόηχο του βαρύτατου τραυματισμού του συναδέλφου τους, οι ενώσεις αστυνομικών ζητούν τη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα.

Στις ανακοινώσεις τους τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για τη «δολοφονική επίθεση εις βάρους του συναδέλφου» τους, ζητώντας, παράλληλα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διακόψει άμεσα, σήμερα, όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα. Επίσης, καλούν τόσο τους αρμόδιους φορείς να υψώσουν τείχος σε παρόμοιες ενέργειες βίας, όσο και την ελληνική Δικαιοσύνη «να αναζητήσει τις ευθύνες, όσο ψηλά και αν αυτές υπάρχουν σε επίπεδο ιδιοκτησιών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί σε δολοφονικές ενέργειες».

Πού στρέφονται οι έρευνες

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία για να βρεθούν οι χούλιγκαν που επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ στου Ρέντη και να εντοπιστεί ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στον αστυνομικό με ναυτική φωτοβολίδα στο περιθώριο του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Ο 31χρονος αστυνομικός δίνει μάχη για τη ζωή του στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ευρισκόμενος σε καταστολή και διασωληνωμένος. 

Από τους μισούς από τους προσαχθέντες ελήφθησαν αποτυπώματα και DNA ενώ παράλληλα και έλεγχος για ίχνη πυρίτιδας σε χέρια και ρούχα για να εντοπιστεί ο χούλιγκαν που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα με πιστόλι. Περίπου 200 έχουν αφεθεί ελεύθεροι από το μεσημέρι. Ανάμεσα στους συνολικά 424 που προσήχθησαν χθες από το γήπεδο, μετά τα άγρια επεισόδια, σύμφωναμε πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι και 25 σεσημασμένοι για χουλιγκανικές επιθέσεις. Εκτιμάται από αστυνομικές πηγές ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης.

Ανάμεσα στα ευρήματα των αστυνομικών είναι ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι που βρέθηκε στο γήπεδο, ενώ δεν έχει βρεθεί το πιστόλι της φωτοβολίδας. Στο μαχαίρι ωστόσο έχουν βρεθεί δακτυλικά αποτυπώματα και θα γίνει ταυτοποίηση.

Η ασφάλεια σχημάτισε δικογραφία κατά αγνώστων σε αυτή τη δικογραφία, που αφορά σε βαριά κακουργήματα, αναφέρει ότι οι 424 προσαχθέντες έχουν εξεταστεί ως ύποπτοι, με την ΕΛΑΣ να εστιάζει την προσοχή της σε 150 άτομα εξ αυτών για συμμετοχή στις επιθέσεις στη διμοιρία των ΜΑΤ. Πρόκειται για άτομα γνωστά στην ασφάλεια και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα οπαδικής βίας για συμμετοχή σε επεισόδια. Οι 25 από τους 150 είναι οι σεσημασμένοι.

Οικονόμου: Αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛΑΣ

«Eπιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ., με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα» τονίζει, μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωση του για τα επεισόδια που έγιναν χθες έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του 31χρονου αστυνομικού, και ενώ όλη η Ελλάδα προσεύχεται για τη ζωή του, επιχειρείται από ορισμένους μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ., με ισχυρισμούς που προκαλούν τη λογική και το δημόσιο αίσθημα. Με αναφορές, μάλιστα, σε σκοτεινές και περίεργες εποχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας», αναφέρει ο κ. Οικονόμου και προσθέτει: «Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει συστηματικά τη δουλειά της, με σεβασμό στα προβλεπόμενα από τον νόμο, ώστε να εντοπίσει τον ή τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό. Στην προσπάθειά της αυτή έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και τη στήριξή μου.

Οι στιγμές επιβάλλουν τον σεβασμό στο έργο των Αρχών και την ομόθυμη στήριξη της κοινωνίας, τόσο για να αποδοθεί δικαιοσύνη όσο και για να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας άνθρωποι με δολοφονική διάθεση. Κάθε άλλη ενέργεια δυσχεραίνει και υπονομεύει το έργο των Αρχών της Πολιτείας μας και είναι σε ριζική αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα».

Ερασιτέχνης Ολυμπιακός: Τακτικές Ναζί από την ΕΛΑΣ, κράτησε σε ομηρία 500 φιλάθλους

Η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού όπου επιρρίπτονται ευθύνες στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, υποστηρίζοντας πως η αστυνομία αναιτιολόγητη βία για να καταλήξει κάνοντας λόγο για «ομηρία» όλων των φιλάθλων, εντός του κλειστού γηπέδου, με τη χρήση βίας. «Αποφασίστηκε από την αστυνομία η απελευθέρωση μόνο τον γυναικόπαιδων και των αθλητών των δύο ομάδων, κατακρατώντας παράνομα περίπου 500 φιλάθλους, δηλαδή όλους τους άντρες άνω των 15 ετών!! Απόφαση που θυμίζει ξεκάθαρα, όχι απλά χούντα αλλά τακτικές αντιποίνων των ΝΑΖΙ!!» ανέφερε η ανακοίνωση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 31χρονος αστυνομικός

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, ο νεαρός αστυνομικός που τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του, δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του άκρου του και δεν δύναται να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση εάν έχουν προκληθεί μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Να σημειωθεί ότι το πρωί οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο για να ελεγχθεί το θέμα της αιμορραγίας, αλλά και για να απομακρυνθούν οι ιστοί που έχουν νεκρώσει. Πριν από λίγο ζητήθηκε μεγάλος αριθμός φιαλών αίματος και αιμοπετάλια από αστυνομικούς, οι οποίοι καλούν σε αιμοδοσία τους συναδέλφους τους.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο. Με επιστολή προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά ζητείται να γίνει απαιτούμενη ενέργεια, προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.