Όταν το βράδυ της 25ης Ιουνίου η Νέα ∆ηµοκρατία επικράτησε θριαµβευτικά στις κάλπες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τη λαϊκή εντολή για σχηµατισµό αυτοδύναµης κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφραζαν δηµόσια το άγχος και τη βαθιά τους ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η παντοδυναµία του στο εγχώριο πολιτικό σύστηµα.

Αλλωστε, αυτή ήταν και η βάση της αντιπολιτευτικής γραµµής της Κουµουνδούρου, που µπορεί να συµπυκνωθεί σε λίγες λέξεις: «Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να µην είναι ανεξέλεγκτος ο Μητσοτάκης». Σε ελεύθερη µετάφραση, το µήνυµα ήταν ότι οι 22,73 µονάδες διαφοράς ανάµεσα στη Ν.∆. και τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κατακερµατισµός της αντιπολίτευσης, όπως προ[1]έκυψε από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, θα επέτρεπαν στον πρωθυπουργό να αισθάνεται πανίσχυρος και άτρωτος. Τα πολιτικά γεγονότα όµως της τελευταίας εβδοµάδας, µε την παραίτηση του Νότη Μηταράκη από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την άρση του «γαλάζιου» χρίσµατος από την υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη, απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο.

Την καλύτερη αντιπολίτευση στον Κ. Μητσοτάκη την κάνει... ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας σηµαδεύτηκε από µια διπλή κρίση εσωτερικής φύσεως, στην οποία ο πρωθυπουργός επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, στέλνοντας εντός και εκτός κυβέρνησης µε τον πλέον εµφατικό τρόπο το µήνυµα ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε συµπεριφορές που ξεπερνούν τις «κόκκινες γραµµές» και προσβάλλουν το λαϊκό αίσθηµα, ιδίως µετά τη διπλή ψήφο εµπιστοσύνης που έδωσαν οι πολίτες στο κόµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε σαφή εντολή για εκσυγχρονισµό και µεταρρυθµίσεις.

 Οι ολιγοήµερες οικογενειακές διακοπές του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, στην Πάτµο και κατά συνέπεια η απουσία του από το εµπλεκόµενο κέντρο λήψης αποφάσεων που είχε αναλάβει υπό την εποπτεία του εν µέσω του πύρινου εφιάλτη που εξελισσόταν στη χώρα οδήγησαν στην υποχρεωτική παραίτησή του.

Αντίστοιχα οι στιγµές διασκέδασης του περιφερειάρχη Αττικής στο Ζάππειο, παρά τη «συγγνώµη» που ο ίδιος ζήτησε, παραδεχόµενος το λάθος του, ώθησαν το Μέγαρο Μαξίµου δύο µήνες πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποσύρει τη στήριξη στην υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη και να ορίσει νέο εκλεκτό, τον Νίκο Χαρδαλιά, ως υποψήφιο για τη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Μια προσωπική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη, καθώς ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας έχει φέρει επιτυχώς εις πέρας τις αποστολές που του ανατέθηκαν στην προηγούµενη κυβερνητική θητεία, ενώ λόγω της στοχοπροσήλωσης και της αποτελεσµατικότητάς του χαίρει της εκτίµησης του πρωθυπουργού. Αλλωστε, µε την επιλογή Χαρδαλιά για την Αττική, αλλά και την περίπτωση του ∆ηµ. Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Κ. Μητσοτάκης κάνει πράξη την εντολή που έδωσαν οι πολίτες στην κάλπη για ανανέωση και φρέσκα πρόσωπα, που µπορούν να υλοποιήσουν τις δεσµεύσεις για αναδιάρθρωση του κράτους.

 Α∆ΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ

Η πολιτική νοµιµοποίηση του Κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, µετά το νωπό εκλογικό αποτέλεσµα είναι αδιαµφισβήτητη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κεντροδεξιάς παράταξης, συνεπώς τόσο η υποχρεωτική παραίτηση του κ. Μηταράκη όσο και η «καρατόµηση» του κ. Πατούλη αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες να συνειδητοποιήσουν τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, αλλά και τα στελέχη πρώτης γραµµής της Ν.∆. ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη και παραστρατήµατα. «∆εν έχουµε δικαίωµα να απογοητεύσουµε τους πολίτες που µας εµπιστεύτηκαν… Αντίπαλοί µας, µόνο τα προβλήµατα και τα τυχόν λάθη», είχε δηλώσει άλλωστε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου τον περασµένο Ιούνιο, ξορκίζοντας φαινόµενα αλαζονείας από τα κυβερνητικά στελέχη και προµηνύοντας πως αντίστοιχες αστοχίες θα έχουν τις ίδιες συνέπειες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε µε αυτόν τον τρόπο πως όποιο στέλεχος αναλαµβάνει θέση ευθύνης και παρεκκλίνει από τη γενικότερη κατεύθυνση για χαµηλούς τόνους και πολλή δουλειά σχεδόν αυτοµάτως θα «αποδεσµεύεται». Η ταχεία και αποφασιστική αντίδρασή του στην αστοχία του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του απερχόµενου περιφερειάρχη Αττικής ταυτόχρονα φανερώνει πως οι αρρυθµίες που παρατηρήθηκαν στην πρώτη κυβερνητική περίοδο ανήκουν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι πως, παρότι στην πρώτη τετραετία δεν έγινε δοµικός ανασχηµατισµός, παρά µόνο διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό σχήµα, ήδη τον πρώτο µήνα της νέας θητείας και µπροστά σε µια κρίσιµη συγκυρία έχουµε την αναγκαστική παραίτηση κορυφαίου υπουργού.

 Την ίδια ώρα, οι επιλογές του Μαξίµου και στις δύο περιπτώσεις αποσκοπούν στη διαβεβαίωση των πολιτών ότι λαµβάνεται σοβαρά υπόψη η ψήφος τους στις κάλπες της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, µε την οποία ζήτησαν συνέπεια και έργο, µε τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να εµφανίζεται αποφασισµένος να τηρήσει κατά γράµµα τη «νέα συµφωνία» που υπέγραψε µε τους πολίτες, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ή τις εσωκοµµατικές ισορροπίες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ