Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εµπιστεύτηκε το 2021 στον 33χρονο, τότε, πρόεδρο της ΟΝΝΕ∆ το νευραλγικό πόστο του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας, πιθανότατα έβλεπε κάτι στον νεαρό δικηγόρο, που έχει υπηρετήσει τη µεγάλη κεντροδεξιά παράταξη από τα φοιτητικά του χρόνια. Κατά τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Παύλος Μαρινάκης ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος, διατηρώντας παράλληλα τη θέση του γραµµατέα, αποτελώντας έναν εκ των πρωταγωνιστών της διπλής θριαµβευτικής νίκης της Ν.∆. στις εθνικές εκλογές, κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο και στον τοµέα της συσπείρωσης των στελεχών και των µελών του κόµµατος. Από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Π. Μαρινάκης κλήθηκε τις προηγούμενες μέρες, με τις ραγδαίες εξελίξεις στο κυβερνητικό µέτωπο, να αποδείξει ότι η κρίση του πρωθυπουργού ήταν η σωστή.

Τόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου όσο και η παραίτηση του Νότη Μηταράκη από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η υπόθεση µε την Περιφέρεια Αττικής αποτέλεσαν ένα crash test για τον 35χρονο σήµερα πορτ παρόλ της κυβέρνησης. Ο κ. Μαρινάκης κατά τη δύσκολη συγκυρία µε τις φωτιές που έκαιγαν επί ηµέρες και την κατάσταση στη Ν. Αγχίαλο βγήκε µπροστά, ως ώφειλε, και µε τη σχεδόν καθηµερινή τηλεοπτική του παρουσία µίλησε για την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την προστασία των ανθρώπινων ζωών, µεταφέροντας µε ψυχραιµία και νηφαλιότητα τις θέσεις του Μαξίµου. Παράλληλα, προέβαλε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν από τις Αρχές για την αντιμετώπιση των φαινοµένων, αλλά και την αξία των εκκενώσεων, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τη Ρόδο, που αφορούσαν 19.000 άτοµα, εκ των οποίων τα 16.000 µετακινήθηκαν µε επίγεια µέσα.

Με προσεκτικές, λεπτές κινήσεις έγινε και η διαχείριση των εξελίξεων στην Περιφέρεια Αττικής µετά την απόφαση του Μαξίµου να άρει τη στήριξή του από την υποψηφιότητα του Γ. Πατούλη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Καίτοι ο απερχόµενος περιφερειάρχης, επιδεικνύοντας παραταξιακή συνείδηση, αποφάσισε τελικά να αποσυρθεί από την κούρσα, στηρίζοντας τον Νίκο Χαρδαλιά ως υποψήφιο για τη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η διαχείριση του Μαξίµου κατά το έντονο 48ωρο που προηγήθηκε τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσµατική. «Η προσφορά του Γιώργου Πατούλη τόσο στο κόµµα όσο και στην Αυτοδιοίκηση είναι σηµαντική. Και είµαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί αυτήν την απόφαση του πρωθυπουργού και του κόµµατος», είπε ο κ. Μαρινάκης στην ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών, στέλνοντας µε σαφήνεια το µήνυµα του Μαξίµου, καλώντας µε αυτόν τον τρόπο τον κ. Πατούλη να σεβαστεί την προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει το χρίσµα για την Περιφέρεια Αττικής στον Νίκο Χαρδαλιά και να µην επιλέξει τον δρόµο της διάσπασης.

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023