Συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ ζητάει σχεδόν απεγνωσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανοιχτό ακόμη το τραύμα της παραίτησης Αλέξη Τσίπρα και της διπλής εκλογικής συντριβής, αλλά και με δεδομένη τη διαχρονική αδυναμία του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες.

Όλες οι εκκλήσεις, όμως, της Κουμουνδούρου, αν όχι όλες, οι συντριπτικά περισσότερες προσκρούουν στις κατηγορηματικές αρνήσεις της ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη που, λογικά, δεν σκοπεύει να προσφέρει σωσίβιο σωτηρίας στον βασικό του πολιτικό αντίπαλο στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά.

Μόλις δύο μήνες πριν από τη νέα εκλογική μάχη, η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να κρύψει τη «γύμνια» της λόγω ένδειας ικανών προσώπων, αδυνατώντας να βρει σοβαρούς υποψήφιους, με δεκάδες κενά να καταγράφονται έως τώρα σε δήμους αλλά και σε κάποιες περιφέρειες.

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ κάνουν δουλειά μυρμηγκιού με στόχο να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη σε τοπικό επίπεδο. Προοπτική που θα ενισχύσει τη βασική επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη να βρεθεί προσεχώς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας υπόψη και την κακή εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, οι συσχετισμοί από τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2019 παραμένουν συντριπτικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ, καθώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σε σύνολο 31 εδρών, τις 19 κατέχει η ΝΔ, 6 το ΠΑΣΟΚ και μόλις 3 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να διευρυνθεί η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξώντας στις Ευρωεκλογές 2024 το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.


Ο Χάρης Δούκας

Εφαλτήριο για την επίτευξη αυτού του στόχου θεωρούνται οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου, με τη Χαριλάου Τρικούπη να προχωρά σε χειρουργικές κινήσεις. Μία από αυτές θεωρείται η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την Αθήνα, ενός εμβληματικού δήμου με μεγάλο συμβολικό φορτίο για όλα τα κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν τα πήγε καλά στην Αττική στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, με το ΚΚΕ να έρχεται τρίτο κόμμα, γι’ αυτό και επενδύει στις υποψηφιότητες Δούκα για την πρωτεύουσα και του έμπειρου Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, θέλοντας να αντιστρέψει τις εντυπώσεις και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται να χαραμίζει ενέργεια και δυνάμεις σε αυτοκτονικές εσωκομματικές έριδες και συγκρούσεις μεταξύ των τάσεων, όπως φάνηκε από αυτά που έγιναν στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία, όπου αντί του γνωστού μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά επελέγη ο Κώστας Ζαχαριάδης. Μία υποψηφιότητα που προκαλεί εύλογα ερωτήματα εντός και εκτός Κουμουνδούρου όσον αφορά τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει ο πρώην βουλευτής.

Πώς, άλλωστε, μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή και με καλές προοπτικές η κάθοδος ενός στελέχους για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την ώρα που ο ίδιος δεν κατάφερε καν να εκλεγεί βουλευτής στο Βόρειο Τομέα όπου κατέβηκε...

Για την ώρα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μάλλον σημάδια μικρότερου κόμματος, συρόμενος σε δύο περιπτώσεις πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει τον Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής του ανεξάρτητου περιφερειακού συνδυασμού.

Πρωτοβουλία, την οποία πρώτο έσπευσε να αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη περιφέρεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει πρόσωπο που υποστηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία», την οποία επίσης πρώτα στήριξε η Χαριλάου Τρικούπη για να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου.

Όλα αυτά δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έως αυτή την ώρα βρίσκεται μόνιμα ένα βήμα μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου παρά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Χαμένη η μάχη

Όπως λέγεται, δε, από στελέχη της Κουμουνδούρου σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ούτως ή άλλως οι αυτοδιοικητικές εκλογές χάθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ήττα των εθνικών εκλογών και η παραίτηση Αλέξη Τσίπρα άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στο κόμμα και, πλέον, ούτε χρόνος υπάρχει ούτε διάθεση και ηθικό, επομένως βασικός στόχος είναι πια οι Ευρωεκλογές. Όσον αφορά τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών δήμαρχος στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη και φαίνεται να συγκεντρώνει την εμπειρία και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων.

Πρόκειται για εξαίρεση στον γενικό κανόνα των προβληματικών Συριζαϊκών επιλογών. Σε αυτό το κακό κλίμα δεν εξέπληξε η πρόταση δέκα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λέσβο, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν από το κόμμα να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον προερχόμενο από τη ΝΔ και «αντάρτη» του κόμματος Κώστα Μουτζούρη, γνωστό για τις ξενοφοβικές και ακροδεξιές θέσεις που αναπτύσσει κατά καιρούς. Σημεία των παρακμιακών καιρών της Αριστεράς και μιας βαριάς ήττας που συνθλίβει.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή