Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλάμβανε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ και έφερνε κοντά του τον καθηγητή του ΕΜΠ, Χάρη Δούκα αναθέτοντας, του τον τομέα Ενέργειας του κόμματος, την περίοδο μάλιστα της ενεργειακής κρίσης δεν φανταζόταν ότι θα ήταν και το πρόσωπο που θα έδινε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο της Αθήνας. Από τότε πέρασε αρκετός καιρός και ο Χάρης Δούκας σε αντίθεση με άλλους συμβούλους του Νίκου Ανδρουλάκη που δεν του βγήκαν, έγραψε πολλά χιλιόμετρα για την “φανέλα” του ΠΑΣΟΚ. Είχε διαρκείς παρουσίες στα ΜΜΕ, ανέπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τους δημοσιογράφους μιλώντας για θέματα του αντικειμένου του και όχι μόνο, εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ και στα δύσκολα χωρίς να αποφεύγει τις τηλεμαχίες και έτρεξε εξίσου προεκλογικά γυρνώντας όλη την χώρα και κάνοντας περιοδείες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν διεκδικούσε την εκλογή. Όλα αυτά διατηρώντας το ακαδημαϊκό του προφίλ και αν και μη κομματικό στέλεχος, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει προσφιλής σε όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα προεκλογικά ήταν το πρόσωπο με την μεγαλύτερη ζήτηση στις εκδηλώσεις των νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάνει ομιλίες για την ακρίβεια στην ενέργεια αλλά και τα καύσιμα.

Με αυτά τα δεδομένα, το προφίλ του καθηγητή που περιγράφεται από το Harvard μεταξύ των ακαδημαϊκών με σημαντική επιρροή, το μήνυμα της ανανέωσης να τηρείται καθώς ο ίδιος πέρα από νέος ηλικιακά (γεννήθηκε το 1980), χωρίς να προέρχεται από κάποιο πολιτικό τζάκι όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ και χωρίς να είναι επαγγελματικό-κομματικό στέλεχος, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε την κατάλληλη συνταγή για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει τον πήχη ψηλά καθώς στοχεύουν να ξεπεράσουν το 13% που είχε καταγράψει ο Παύλος Γερουλάνος, παρά το γεγονός ότι το κόμμα στις εθνικές εκλογές και στην Α΄Αθήνας δεν ξεπέρασε το 7%. Στην Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να πλαισιώσουν τον Χάρη Δούκα με πολλά από τα στελέχη του συνδυασμού Γερουλάνου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο καθώς αρκετά από τα πρόσωπα αυτά είχαν επιλέξει προσωπικά τον Παύλο Γερουλάνο και είχαν δραστηριοποιηθεί μαζί του. Το γεγονός δε ότι η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν βρισκόταν ιδιαίτερα κοντά στην αυτοδιοικητική παράταξη Γερουλάνου αλλά και στον ίδιο στις εθνικές εκλογές, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την μεταφορά της σκυτάλης.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ κόπηκαν στα τέσσερα και χρειάστηκε να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για να δώσουν το χρίσμα για τον δήμο της Αθήνας στον Κώστα Ζαχαριάδη, στο ΠΑΣΟΚ έχουν λύσει τουλάχιστον στην πρωτεύουσα το αίνιγμα. Με μια υποψηφιότητα που ενώνει, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που τηρεί παράλληλα τους όρους της ανανέωσης, στους οποίους ποντάρει πολύ ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα αστικά κέντρα δεν είναι το δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον η Αθήνα, ωστόσο με την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα σαν εναλλακτική πρόταση, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.