Με τον Κώστα Ζαχαριάδη θα κατεβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και οριακή επικράτηση, καθώς πήρε το χρίσμα με μόλις δύο ψήφους διαφορά από τον Νίκο Φίλη.

Το τελικό σκορ έδειξε 17-15, με τα υπόλοιπα 8 μέλη να ψηφίζουν λευκό. Είχε προηγηθεί βαριά… τάπα στον Νίκο Παππά, ο οποίος τελικά «πνίγηκε» στον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, ως απόδειξη ότι ο κομματικός μηχανισμός και οι διάφορες βαρονίες ζουν και βασιλεύουν κάνοντας κουμάντο στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Ζαχαριάδης εξελέγη ουσιαστικά με τις ψήφους των άλλοτε «προεδρικών», των στελεχών δηλαδή που βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και από όσους στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ, αντιθέτως, ο Νίκος Φίλης από τα πρόσωπα της παλιάς εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της Ομπρέλας, και όσους συντάσσονται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη διεκδίκηση της προεδρίας.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που εξελίχθηκε σε μάχη εσωκομματικών συσχετισμών, χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη ένταση ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Φίλη. Ο προσωρινός πρόεδρος και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τα βέλη του πρώην υπουργού και ηττηθέντα δελφίνου, καθώς είχαν προηγηθεί δύο συνεντεύξεις του «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο Mega που δεν άρεσαν καθόλου στους κομματικούς.

Σε αυτές ο κ. Φάμελλος, αφού στηλίτευσε την «κομματική γραφειοκρατία», τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας Παππά, σημειώνοντας ότι οι υποψηφιότητες δεν αφορούν εσωκομματικές τάσεις και κομματικούς συσχετισμούς, επικαλούμενος και τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στην Κεντρική του Επιτροπή να υποστηρίξει μια προσπάθεια που θα έκανε και κάνει ο Νίκος Παππάς, ο γνωστός μπασκετμπολίστας, για να κάνουμε ένα προοδευτικό σχήμα και να αμφισβητήσουμε τη δημαρχία του κ. Μπακογιάννη», σημείωνε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος.

Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε τον Σωκράτη Φάμελλο ότι «αντί να κάνει τη βάρδιά του», όπως σύμφωνα με πληροφορίες είπε με υποτιμητική διάθεση, παρενέβη στην όλη διαδικασία υπέρ του μπασκετμπολίστα, ενώ αρμόδια για τη σχετική απόφαση θα ήταν η Πολιτική Γραμματεία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος χαρακτήρισε «προσβολή» την επίθεση που δέχτηκε από τον Νίκο Φίλη και ζήτησε από τα μέλη της ΠΓ να τον υπερασπιστούν. Υπενθυμίζεται ότι εκτός του Νίκου Παππά ενδιαφέρον είχαν εκφράσει οι Όλγα Μπαλαούρα, με τη στήριξη της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, και ο νυν δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

«Παιδί» του Τσίπρα

Όσον αφορά τον Κώστα Ζαχαριάδη, η υποψηφιότητά του θεωρείται δίκοπο μαχαίρι για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ και μένει να αποδειχθεί αν είναι η κατάλληλη υποψηφιότητα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Χάρη Δούκα, καθώς τα προγνωστικά δεν δείχνουν καλά. Γεννημένος το 1985, είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και θεωρείται «παιδί» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ανέδειξε και τον στήριξε σε όλη την έως τώρα διαδρομή του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»