Σε μια μακρά συνάντηση, διάρκειας 3 ωρών, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά αναλύθηκε το πλάνο δράσης για την καμπάνια στην Περιφέρεια Αττικής και τη συνδρομή της Νέας Δημοκρατίας στην επίτευξη του στόχου, που είναι η επικράτηση του συνδυασμού στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Στην Πειραιώς, άλλωστε, έχουν φουλάρει τις μηχανές ώστε να συνδράμουν δυναμικά και παραγωγικά στις καμπάνιες των υποψήφιων περιφερειαρχών και στη συγκρότηση ενός προγράμματος σοβαρών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα, που θα κινείται σε παράλληλη τροχιά με τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η ΝΔ στοχεύει άλλωστε να επικρατήσει σε όλες τις περιφέρειες, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της, όπως αποτυπώθηκε στις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υψηλόβαθμες πηγές από την Πειραιώς σχολιάζουν ότι η προσωπική επιλογή Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά σηματοδοτεί μια υποψηφιότητα νίκης: ο ίδιος είναι αναγνωρίσιμος, μαχητικός, εργατικός και ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός ως πρώην δήμαρχος και περιφερειακός σύμβουλος. Επίσης έχει ευρείες συμπάθειες εντός της ΝΔ, αλλά και πέραν αυτής, όπως αποδείχθηκε από την ενεργό παρουσία του τόσο στην Πολιτική Προστασία όσο και κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η στρατηγική, οι προτεραιότητες και η σύνθεση του ψηφοδελτίου

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέπτυξε στον πρωθυπουργό τις βασικές προτεραιότητες της υποψηφιότητάς του, που εστιάζουν στα μεγάλα έργα που πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στη συμβολή της Περιφέρειας στην προστασία των πολιτών από την κλιματική κρίση.

Επίσης, το επιτελείο που συγκροτείται επεξεργάζεται ιδέες για το όνομα της παράταξης, καθώς και τη σύνθεση του ψηφοδελτίου με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.

Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι από τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, πάντως, θα αξιοποιηθούν πολλά στελέχη, αφού είναι γνωστό ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε εν πολλοίς ολοκληρώσει τις λίστες και είχε δώσει, σε όσους είχαν συμφωνήσει, ένα χρονικό όριο έως τις 7 Αυγούστου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, καταβάλλοντας τα παράβολα για τις υποψηφιότητές τους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται σε συνεχή επαφή προκειμένου να έχει τη στήριξη και του οργανωτικού μηχανισμού της ΝΔ, όντας σε άμεση συνεννόηση με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Μπρατάκο, τον Παύλο Μαρινάκη, τον επικεφαλής του εκλογικού αγώνα και γενικό διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Σμυρλή, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, Θανάση Νέζη, και τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη. Κι αυτό γιατί ο χρόνος πιέζει και η προετοιμασία συνδυασμού, προγράμματος και καμπάνιας είναι κάτι περισσότερο από οριακή.

Από την Πειραιώς αναφέρουν ότι η «αναίμακτη» αλλαγή σκυτάλης προδιαγράφει την πολιτική τακτική υπεράσπισης και συνέχισης του έργου Πατούλη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, και κάποια κοινή εμφάνιση Χαρδαλιά-Πατούλη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο Γιώργος Πατούλης επέδειξε μια πολιτικά ώριμη, παραταξιακή και ενωτική στάση. «Το σημαντικό έργο του στην Περιφέρεια Αττικής είναι σίγουρο ότι θα έχει δυναμική και δημιουργική συνέχεια», συμπλήρωναν.

Στο πλαίσιο αυτό η αναφορά Μητσοτάκη από τη Λέσβο, που ευχαρίστησε όσους υποψήφιους δεν στήριξε το κόμμα, καθώς όπως είπε «αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια» την κατάσταση, μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Επρόκειτο για μια ανταπόδοση της κομματικής πειθαρχίας και προσήλωσης που επέδειξε ο απερχόμενος περιφερειάρχης σε μια κρίσιμη για την προσωπική πορεία του καμπή. Κανείς πάντως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμήσει πώς θα αποτιμηθεί η στάση αυτή σε μια επόμενη φάση και με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Γιώργος Πατούλης από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το πολιτικό του λάθος και ζήτησε συγγνώμη.

Στενοχωρημένη για την εξέλιξη της απόσυρσης Πατούλη δηλώνει και η Κατερίνα Στανίση, που τραγούδησε τιμητικά στην εκδήλωση των Απόδημων Ελληνίδων στο Ζάππειο, την περασμένη Πέμπτη. «Από την Παρασκευή δεν έχω κοιμηθεί από τη στεναχώρια μου για την αδικία απέναντι στον Γιώργο Πατούλη», έγραψε σε ανάρτησή της, προσθέτοντας ότι στον χώρο είχαν μείνει λίγοι και ο περιφερειάρχης είχε ήδη φορέσει το σακάκι του και έφευγε... «Τότε τον τράβηξαν επίμονα κάποιες κυρίες από Αυστραλία και Σαουδική Αραβία και πλησίασα κι εγώ, ζητώντας του να κάνει 2 στροφές να τις τιμήσει», σημειώνει.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή, 02/08/2023