«Αναίμακτα» έληξε τελικά το «θρίλερ» γύρω από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ για την επίσημη στήριξη στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής, ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του και παραμένει στη Νέα Δημοκρατία.

Η κατάληξη αυτή αποδεικνύει την πλήρη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με τις κινήσεις του κάνει πράξη τη δέσμευσή του να μη βάζει κάτω από το χαλί συμπεριφορές που τραυματίζουν την παράταξη και δείχνουν ότι απουσιάζει η ενσυναίσθηση από το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να προβάλλει την ανανέωση του κόμματος, δίνοντας έναν άλλο αέρα στο κόμμα, μακριά από παλιές αντιλήψεις για το πώς ασκείται η πολιτική και τον τρόπο επαφής των στελεχών με την κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε συνεργάτες του, θέλει να περάσει ένα μήνυμα σε όλο το στελεχικό δυναμικό, ότι βασικός οδηγός στην καθημερινή πρακτική πρέπει να είναι η σεμνή και διακριτική πολιτική παρουσία των στελεχών, με την ενσυναίσθηση να κυριαρχεί σε κάθε δημόσια εμφάνιση και συμπεριφορά.

Η εικόνα ανανέωσης, που συστηματικά προωθεί, έχει στόχο να εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία ότι η ΝΔ είναι ένα σύγχρονο κόμμα που παρακολουθεί τα μηνύματά της και να σηματοδοτήσει ότι στην ομάδα υπάρχει βάθος, με την αξιοποίηση στελεχών που πιστεύουν στο πολιτικό όραμα του πρωθυπουργού.

Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν ότι μια λάθος απόφαση ή εκτίμηση κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων των στελεχών της ΝΔ δεν βαραίνει το ίδιο όσο συμπεριφορές και κινήσεις που δεν συνάδουν με την εικόνα ενσυναίσθησης και κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας και του πολιτικού στόχου που έχει ο πρωθυπουργός: ότι, δηλαδή, μπορεί η πολιτική να επικοινωνεί με την κοινωνία και να μη βρίσκεται στο απυρόβλητο. Ο ίδιος άλλωστε δεν έχει διστάσει να κάνει αυτοκριτική για πράξεις ή παραλείψεις στο κυβερνητικό έργο, αλλά επισημαίνουν ότι είναι διαφορετικό αυτό από κινήσεις που έρχονται σε σύγκρουση με ό,τι επιβάλλει κάθε φορά η συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει ήδη από την Παρασκευή να μην κάνει πίσω στο ζήτημα της απόσυρσης της στήριξης του Γιώργου Πατούλη. Γι’ αυτό και έκανε τις απαραίτητες επαφές και διαβουλεύσεις προκειμένου να προωθηθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά, καθώς η έτερη πρόταση για τον Γιώργο Παπανικολάου δεν «περπάτησε».

Όταν όλα ήταν έτοιμα να ανακοινωθούν, υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με στελέχη της παράταξης Πατούλη και κυρίως τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τον γραμματέα της ΝΔ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος ζήτησε ευθέως από τον περιφερειάρχη να διευκολύνει την κατάσταση. Μάλιστα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, η πλευρά Πατούλη διατηρούσε ελπίδες.

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Απογευματινή»