Η στροφή της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και το επίσημο χρίσμα που δόθηκε στον Νίκο Χαρδαλιά έφεραν σε δύσκολη θέση τον νυν Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος πήρε την απόφαση να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Αττική.

Πώς φτάσαμε στη στήριξη Χαρδαλιά και στην απόσυρση Πατούλη

Η απόσυρση του Γιώργου Πατούλη από την κούρσα έρχεται μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πάρει πολιτικό «διαζύγιο» μαζί του,  το ζεϊμπέκικο του οποίου αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα για τη ρήξη μαζί του.

Μάλιστα, τόσο στην περίπτωση του κ. Πατούλη, όσο και στην περίπτωση Μηταράκη, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω σε φαινόμενα που έχουν πλέον κουράσει τους πολίτες και δεν τα ανέχονται.

Έτσι, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο συσκέψεις, προτάσεις, επαφές και συνεννοήσεις, αποφασίστηκε τελικά ο υφυπουργός Άμυνας να είναι η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης για την Περιφέρεια Αττικής.

Μάλιστα, για να δώσουν και πανηγυρικό κλίμα στην υποψηφιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, έδωσαν χθες το απόγευμα την εξής είδηση: «Ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επέστρεψε από τα στρατόπεδα τα οποία επισκέφθηκε για να επιθεωρήσει τα συστήματα πυρασφάλειας και είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Είχε προηγηθεί το πρωί του Σαββάτου ένα θρίλερ, καθώς οι πληροφορίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου από την Παρασκευή έπνεαν μένεα κατά του Γιώργου Πατούλη, αν και ο ίδιος έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη, οι πληροφορίες επέμεναν ότι αποτελεί παρελθόν για τη Νέα Δημοκρατία, όμως υπήρχαν φωνές που εξέφραζαν επιφυλάξεις αν είναι οριστικές οι αποφάσεις.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, ενεργοποίησαν τις φήμες για αντικατάσταση Πατούλη ως υποψηφίου της ΝΔ.

Η «άγονη» συνάντηση με τον δήμαρχο Γλυφάδας ενεργοποίησε ξανά τις πληροφορίες, δείχνοντας προς τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός θεωρείται «στρατιώτης» της παράταξης και δεν φαίνεται να δίστασε στιγμή, παρά το γεγονός ότι ενδιαφερόταν πρωτίστως να παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, που επαναφέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση Μητσοτάκη-Χαρδαλιά πριν από 1,5 χρόνο. «Είναι επί της ουσίας μια υποψηφιότητα Μητσοτάκη», με δεδομένη τη διαχρονική εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπο του υφυπουργού Άμυνας, ο οποίος δοκιμάστηκε με επιτυχία την πρώτη περίοδο της πανδημίας, όπου όλη η κυβέρνηση κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά και στη διαχείριση και άλλων κρίσεων.

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνουν συνεργάτες του, εκτιμά ότι η Περιφέρεια Αττικής παίζει καθοριστικό παράγοντα στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών, όπως και οι επιδόσεις της σε μια σειρά από θέματα, σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή χτύπησε την πόρτα της Μεσογείου και της χώρας μας. Χρειάζεται, συμπληρώνουν, στο τιμόνι της Περιφέρειας ένα πρόσωπο με αποφασιστικότητα και δεξιότητες που να μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά.

Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός Άμυνας πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου, έχοντας συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο. Πηγές από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι στη συνάντηση με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού αναλύθηκαν μια σειρά από διαδικαστικά θέματα, που απορρέουν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Και παρότι βολιδοσκοπήθηκε ο Γιώργος Παπανικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από το πρωί του Σαββάτου επικοινωνήσει με τον Νίκο Χαρδαλιά για να του αναφέρει ότι είναι μία από τις κεντρικές, προσωπικές του επιλογές για το συγκεκριμένο πόστο.

Η ανακοίνωση μετά το χρίσμα στον Χαρδαλιά

Μετά από μία επώδυνη εσωτερική διαβούλευση και αφού το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε στον Περιφερειάρχη ότι όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέγονται με τη στήριξη της ΝΔ θα υπακούσουν στην κυβερνητική και κομματική εντολή και θα στηρίξουν τον κ. Χαρδαλιά, ο κ. Πατούλης αποφάσισε να μην τραβήξει το σκοινί στα άκρα.

Έτσι, μετά από συσκέψεις με συμβούλους και συνεργάτες του, ο Γιώργος Πατούλης έκανε αυτό που του ζήτησε η κυβέρνηση: απέσυρε την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής.

«Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Πατούλης και ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει τον Νίκο Χαρδαλιά για την περιφέρεια Αττικής.

«Στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου, ευελπιστώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι κι αυτά περίοδος δημιουργίας για την Αττική», αναφέρει ο Γιώργος Πατούλης στην ανακοίνωσή του, με την οποία επιβεβαιώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στην περιφέρεια Αττικής.

Ο Γιώργος Πατούλης φαίνεται να στέλνει και μήνυμα στο… εσωτερικό της ΝΔ. «Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα “σημαία ευκαιρίας” για προσωπική ανέλιξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Πατούλη – Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι ιθύνοντες του Μαξίμου ήθελαν να δηλώσουν, κατά αυτόν τον τρόπο, ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης του «γαλάζιου χρίσματος».

Να σημειωθεί ότι πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε επικοινωνία με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στον οποίο και έκανε γνωστή την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανέφερε ότι θα είναι πάντα στην παράταξη και πως ουδέποτε είχε την πρόθεση να αντιταχθεί και να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για μία πολιτικά ώριμη και παραταξιακά ενωτική στάση του Γιώργου Πατούλη που ανταποκρίνεται με ευθύνη στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης αλλά και της πολιτικής συγκυρίας.


Η ανακοίνωση του Γιώργου Πατούλη

«Όλα τα χρόνια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής μου διαδρομής, στήριζα πάντα τις σωστές κυβερνητικές επιλογές, όλων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα, ως Περιφερειάρχης Αττικής, συνεργάστηκα αποτελεσματικά με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παράγοντας θετικό έργο προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα «σημαία ευκαιρίας» για προσωπική ανέλιξη. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα.

Θέλω να τονίσω πως πάνω από όλα, σέβομαι τον κόσμο της παράταξής μου αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, που διαχρονικά με στηρίζουν στην πολιτική μου πορεία. Στην αυτοδιοικητική και επιστημονική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, προτεραιότητά μου ήταν πάντα να βρίσκομαι διαρκώς, δίπλα στον πολίτη. Αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω και στο μέλλον.

Αισθάνομαι περήφανος για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού σχεδιασμού και μιας εξαιρετικής ομαδικής προσπάθειας.

Το έργο αυτό δεν πρέπει να μείνει στη μέση γι’ αυτό στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου, ευελπιστώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι κι αυτά περίοδος δημιουργίας για την Αττική».

Μαρινάκης: Είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, ο Παύλος Μαρινάκης είχε καλέσει, κατά τη διάρκεια του του briefing της Δευτέρας (31.07.2023), τον Γιώργο Πατούλη να σεβαστεί την προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει το χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής στον Νίκο Χαρδαλιά, και να μην επιλέξει τον δρόμο της διάσπασης των «γαλάζιων» δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής

Όπερ και εγένετο! Ο Γιώργος Πατούλης υπάκουσε στην κομματική (και κυβερνητική) συμβουλή, δεν έγινε “αντάρτης” και δεν θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


Μητσοτάκης για Νίκα και Πατούλη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στην στάση του Γιώργου Πατούλη, εξήρε την αξιοπρέπεια με την οποία υποδέχθηκε την κομματική επιλογή.

«Ευχαριστώ όσους δεν στηρίξαμε, με αξιοπρέπεια αντιμετώπισαν την επιλογή μας», είπε χαρακτηριστικά ανεφερόμενος στον κ. Πατούλη και τον κ. Σωτήρη Νίκα τον οποίον επίσης δεν στήριξε η ΝΔ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.