Πρωί πρωί έσπευσε, μέσω της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, ο καταδικασμένος για αρχηγική συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, διεκδικώντας τη δημαρχία με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι».
Μάλιστα, όπως λέει, στοχεύει να περάσει στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου.

Η είδηση προκάλεσε αμέσως πολιτική εγρήγορση και τα σενάρια για λήψη μέτρων από την πλευρά της πολιτείας άρχισαν να φουντώνουν. Έχει άλλωστε γραφτεί εδώ και καιρό ότι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν γίνει αποδέκτες εισηγήσεων ακόμη και για τη λήψη φωτογραφικών μέτρων που θα εμποδίζουν την κάθοδό του στις εκλογές.
Πιο ψύχραιμα αντιμετώπισε όμως το θέμα ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επικαλέστηκε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου οι καταδικασμένοι σε κακούργημα παύονται αυτοδικαίως από αυτοδιοικητικές θέσεις. Το ζήτημα όμως είναι ότι η απόφαση Κασιδιάρη επιχειρεί έναν νέο διεμβολισμό του πολιτικού συστήματος και, με δεδομένες τις δυνάμεις που έχει στον Δήμο της Αθήνας, μια δυναμική εκλογική επίδοση θα προκαλέσει σίγουρα προβλήματα, για αυτό υπάρχουν και κάποιοι που επιμένουν να μην επιτραπεί καν η υποψηφιότητά του.

Σε αργία

«Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι ο νόμος 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236α ́, το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β ́ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα. Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς θα εφαρμοστεί. Εμείς αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι ότι όσο απεχθείς και να είναι οι ιδέες κάποιων τις αντιμετωπίζουμε πολιτικά και σκοπός είναι να αποκλείονται αυτοί οι οποίοι έχουν διαπράξει βαρύτατα και σοβαρότατα αδικήματα. Και προφανώς αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, από την πλευρά του, μιλώντας χθες στον Σκάι 100,3, υπογράμμισε«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Μιλάμε για έναν καταδικασμένο ναζί. Θα πρέπει να είμαστε όλοι μία γροθιά και να είμαστε ενωμένοι. Στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο τώρα κλείνει τον κύκλο του, αυτό το είχαμε καταφέρει. Ήμασταν όλοι “μπετόν” απέναντι στο μίσος, τη διχόνοια, τη βία. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς “ναι μεν, αλλά”. Η Δημοκρατία δεν φοβάται κανέναν Κασιδιάρη και αυτή είναι η δύναμή της. Θα είμαστε εδώ και, παρότι δεν τον φοβόμαστε, ας μην τον αφήσουμε ανενόχλητο να αλωνίζει μέσα στην πόλη».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή