Αντιμέτωπος με το καλημέρα με απαιτητικές κρίσεις -όπως εξελίχθηκε το μοτίβο στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης κυβερνητικής θητείας του- βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ελάχιστες εβδομάδες μετά την επανεκλογή του και τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η μάχη με τα πύρινα μέτωπα ούτε αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό ούτε συνέλαβε εξαπίνης τον κυβερνητικό μηχανισμό. Άλλωστε, η τραγική εμπειρία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, αλλά και η μεγάλη δοκιμασία στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 αποτέλεσαν με πολύ σκληρό, είναι η αλήθεια, τρόπο ηχηρά καμπανάκια ως προς την ανάγκη αποτελεσματικότερης δράσης τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και σε αυτό της κατάσβεσης.

Οι δραματικές, πλέον, επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που εκδηλώνεται με σφοδρότητα στη λεκάνη της Μεσογείου -hot spot της κλιματικής αλλαγής, τη χαρακτήρισε προχθές από του βήματος της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης-, έχουν βρεθεί στην προμετωπίδα της πολιτικής εκστρατείας, που έχει εγκαινιάσει από τους πρώτους σε διεθνές επίπεδο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

H συμβολή Εξού και όσοι τον έζησαν στις πολλές και μακρές επισκέψεις του τα τελευταία 24ωρα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για έναν απόλυτα συνειδητοποιημένο, ψύχραιμο, αλλά και μεθοδικό πρωθυπουργό, ο οποίος παρεμβαίνει στα πεδία, η δε συμβολή του στην εκτόνωση της κρίσης κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ.

Οι... πικρές εμπειρίες των προηγούμενων ετών, άλλωστε, είναι εξόχως διδακτικές: υπό ακραίο καύσωνα με το θερμόμετρο... κολλημένο πάνω από τους 40 βαθμούς και με ανέμους 6-7 μποφόρ επί πέντε 24ωρα, όσα μέσα πυρόσβεσης, εναέρια ή επίγεια, και εάν έχεις είναι επόμενο να μην επαρκούν, αφ’ ης στιγμής μάλιστα είναι σε πλήρη εξέλιξη και άλλα επικίνδυνα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια και Κέρκυρα.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε ο ίδιος πολλές φορές το τηλέφωνο, ώστε να απλοποιήσει και να επισπεύσει την ευρωπαϊκή συνδρομή προς τη χώρα μας, είτε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε κάποιος ομόλογός του.

Τούτο, πάντως, δεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εν συνόλω εμφορούνται από μία μοιρολατρική προσέγγιση των οδυνηρών -είναι η αλήθεια- επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στη γειτονιά μας.

Τουναντίον. Ήταν σε δική του έκτακτη συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2021, μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη από την πύρινη λαίλαπα η Βόρεια Εύβοια, όταν ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σημαντικής ανανέωσης, αλλά και ενίσχυσης των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης με σύγχρονα αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα πρώτα εκ των οποίων θα καταφθάσουν στη χώρα μας κατά προτεραιότητα το 2026.

Επιπλέον, πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις υπαρκτές -είναι γεγονόςαρρυθμίες σε συγκεκριμένες πτυχές δράσης του κρατικού μηχανισμού. «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» όπως συνηθίζει να λέει και δημόσια, ωστόσο την ώρα της μάχης η συζήτηση περί λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών λειτουργεί εξόχως αποπροσανατολιστικά ως προς τον μείζονα στόχο, που δεν είναι άλλος από την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τους γνωρίζοντες, είναι σαφές πως ορισμένες δημοτικές αρχές απέτυχαν να αξιοποιήσουν τα κρατικά κονδύλια που έλαβαν και ως εκ τούτου δεν ενίσχυσαν την προληπτική δυνατότητά τους, κάτι που, όπως διαμηνύεται, θα προσμετρηθεί στο μέλλον και μάλιστα στο εγγύς, αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, είναι επίσης καθαρό πως χρειάζεται μία συνολικότερη επικαιροποίηση του αντιπυρικού σχεδιασμού και δη μία καλύτερη σε ορισμένες περιπτώσεις χάραξη αντιπυρικών ζωνών, ώστε να υποβοηθείται σημαντικά το έργο της δασοπυρόσβεσης.


Πρωτοβουλίες

Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη έχουν συνηθίσει, πάντως, να λειτουργούν σε πολλά διαφορετικά, πλην όμως ταυτόχρονα ταμπλό. Έτσι και η τεράστια εν εξελίξει δοκιμασία των ανά την επικράτεια πύρινων μετώπων δεν αποπροσανατολίζει το Μέγαρο Μαξίμου από τον μείζονα στόχο, που είναι η σύγκλιση της Ελλάδος με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είτε αυτό αφορά την Οικονομία, την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, είτε αφορά την Υγεία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς.

Σε αυτό το πεδίο είναι εξόχως δηλωτικές των προθέσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι δύο πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ερχόμενης 4ετίας: τόσο η άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε προχθές από 208 βουλευτές, όσο και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που εμπεριέχει σχεδόν τις μισές οικονομικές δεσμεύσεις της τρέχουσας περιόδου, μαρτυρούν επί της ουσίας τη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει εν πολλοίς διαχρονικές πολιτικές και κοινωνικές διακρίσεις, να βελτιώσει αισθητά το διαθέσιμο εισόδημα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να μην αφήσει κανέναν πίσω, μεριμνώντας πρώτα και κύρια για τους πλέον ευάλωτους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/07/2023