Με αφορμή τα αποτελέσματα των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με το δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Από την Τρίτη κιόλας σε όποια περιοχή είχαμε ύφεση της πυρκαγιάς αλλά κυρίως όπου μας επέτρεπε το Πυροσβεστικό Σώμα τα κλιμάκια της νέας Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής ήταν στο πεδίο, συνολικά 24 κλιμάκια, για να κάνουν τις πρώτες αυτοψίες και καταγραφές για να προχωράνε γρήγορα οι διαδικασίες στήριξης και αποζημίωσης. Μέχρι χθες είχαμε 151 αυτοψίες και καταγραφές στους τέσσερις δήμους, στο δήμο Σαρωνικού, Λουτρακίου, Μεγαρέων και Μάνδρας. Τις περισσότερες ζημιές τις έχουμε στο δήμο Λουτρακίου 74 συνολικές καταγραφές ζημιών από τις οποίες οι 32 είναι ''κόκκινα'' κτήρια δηλαδή θα πρέπει να κατασκευαστούν εκ νέου ενώ οι υπόλοιπες είναι ''κίτρινες''. 23 είναι κτήρια τα οποία χρήζουν επισκευής για να μπορέσουν να ξαναχρησιμοποιηθούνε. Στο δήμο Σαρωνικού έχουμε 51 τέτοιες αυτοψίες, 17 είναι κόκκινα, τη Μάνδρα είναι 8 και στο δήμο Μεγαρέων είναι λιγότερα. Συνεχίζονται οι καταγραφές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.

Αναφορικά με τη στήριξη των πυρόπληκτων κατοικιών, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε: «Ενεργοποιούμε την πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής δηλαδή να πάρουν κάποιοι χρήματα άμεσα. Είναι 10.000€ για τις περιπτώσεις που έχουμε ένα σπίτι που χαρακτηρίστηκε κόκκινο και 5.000€ για τις περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκε κίτρινο ενώ παράλληλα τρέχει το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με μέγιστο όριο τα 150 τμ όπου εκεί η επιδότηση του κράτους είναι στο 80% για κάποιον να ξαναφτιάξει το σπίτι του ή να το επισκευάσει ή να βελτιώσει τις ζημιές. Οπότε αυτό για το οποίο προτρέπουμε τους πολίτες είναι τα χρήματα που θα πρέπει εμπροστοβαρώς να χορηγήσουν στον ιδιώτη μηχανικό που θα προσλάβουν για να τους φτιάξει το φάκελο γιατί επί της ουσίας φτιάχνεται ένα σπίτι, ενώ παράλληλα έχουμε μεριμνήσει από τα προηγούμενα χρόνια και σε συνεργασία με τους δήμους να αναλαμβάνει το κράτος την κατεδάφιση μέσω του δήμου».

Αναφορικά με το θέμα των κατεστραμμένων οικοσκευών, δήλωσε: «Όσον αφορά το κομμάτι της οικοσκευής αυτό πάλι το συνδέουμε με τη διαδικασία αυτοψίας για πρώτη φορά φέτος, εκεί υπάρχουν τα 600€ που είναι για τις πρώτες ανάγκες συνάμα μέχρι 6.000 είναι η κάλυψη της οικοσκευής. Μέχρι πρότινος καλυπτόταν μόνο οι περιπτώσεις όπου ήταν πρώτη κατοικία, τώρα περνάμε και σε δεύτερη κατοικία στο 50% της ζημιάς έτσι ώστε να καλύπτονται και οι απώλειες στην οικοσκευή που έχουν οι πολίτες».

Σχετικά με την ενεργοποίηση της επιδότησης ενοικίου συγκατοίκησης, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε: «Ήδη από τις πρώτες μέρες έχουμε διαμορφώσει ένα μηχανισμό φιλοξενίας σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και με τους δήμους όπου περισσότεροι από 250 συμπολίτες μας φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία και φιλοξενούνται όπου χρειάζονται. Ενώ ενεργοποιείται και το πλαίσιο της επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης το οποίο φτάνει σε μια επιχορήγηση μέχρι 500€. Η συγκατοίκηση είναι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει σπίτι για να το νοικιάσει κάποιος, κυρίως αυτό είναι στις περιπτώσεις που μιλάμε για μικρούς οικισμούς ή χωριά που είναι η πρώτη κατοικία πάντα, να μπορεί να φιλοξενηθεί είτε σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο είτε σε κάποιο φιλικό του πρόσωπο αλλά θα φιλοξενηθεί πληρώνοντας τη φιλοξενία αυτή μέσα από την επιχορήγηση του κράτους ενώ παράλληλα για αυτα σπίτια αυτά υπάρχει τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε αντίστοιχα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενος των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί».

Ερωτηθείς αν αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια καθαρισμού που δόθηκαν στους δήμους, απάντησε: «Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι έχουν αυξηθεί οι πόροι που έχουν διατεθεί στους δήμους για τους καθαρισμούς των κοινόχρηστων χώρων».

ΔΗΜ: Γιατί λένε ότι δεν τους φτάνουν τα λεφτά αυτά

«Αυτό είναι μόνιμο αντικείμενο συζήτησης αλλά και μόνιμη παραδοχή θα πρέπει να είναι ότι έχουν αυξηθεί τα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν και φυσικά θα πρέπει στη συζήτηση να μπει και η ανάγκη προτεραιοποίησης και εκεί εμπλέκεται ουσιαστικά η επιβολή των προβλεπόμενων από το θεσμικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο ίδιος κλείνοντας.