Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα μέτρα προστασίας που θέσπισε το υπουργείο για τους εργαζομένους για τον καύσωνα, για τη βελτίωση των συνθηκών στον τουρισμό, αλλά και για τους νέους στόχους του υπουργείου.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε ένα κύμα καύσωνα, το οποίο δεν έχει σταματήσει και έχουμε αυτή τη βδομάδα την εξέλιξη του φαινομένου αυτού. Την προηγούμενη βδομάδα το Υπουργείο Eργασίας είχε εκδώσει μία υπουργική απόφαση που είχε προληπτικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, καθώς επίσης και τι ατομικά μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα από τον καύσωνα. Και μάλιστα έχουμε κάνει 3 σημαντικές προβλέψεις. Η πρώτη είναι ακόμα και παύση των εργασιών αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40-42 βαθμούς και βλέποντας ταυτόχρονα και τον δείκτη της υγρασίας. Είναι για κάποιες συγκεκριμένες εργασίες, χειρωνακτικές, οικοδομικές, υπαίθριες και κυρίως εργασίες όπως για παράδειγμα το ντελίβερι», είπε αρχικά ο κ. Σπανάκης.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας δείκτης θερμικής καταπόνησης. Όταν αυτός ο δείκτης ξεπεράσει ένα όριο που προβλέπει η υπουργική απόφαση, υπάρχει παύση εργασιών. Το δεύτερο είναι ότι προβλέπουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και τηλεργασία εάν μπορεί να γίνει. Το τρίτο είναι ότι προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία».

Προστασία των εργαζομένων

Για την προστασία των εργαζομένων ανέφερε: «Έχουμε στόχο να προστατεύσουμε κάθε εργαζόμενο. Μπορούν οι εργαζόμενοι να το καταγγείλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Μέχρι σήμερα υπάρχει κατανόηση όσον αφορά στις εργασίες, απλά θεσπίζουμε προληπτικά μέτρα. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε στη Ρόδο. Η ανεξάρτητη Αρχή εξετάζει κάθε καταγγελία. Θα έχουμε και καινοτομίες στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Δουλεύουμε στο να μπει άμεσα ένα νομοθετικό πλαίσιο. Γίνονται εντατικοί έλεγχοι και στοχευμένοι».

«Θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στον τουρισμό, προτιθέμεθα να τη διορθώσουμε. Δεν είναι καθαρά όμως προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας. Θέλει μια συνεργασία αυτό και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τα συναρμόδια υπουργεία. Η παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα άλλα κράτη, ωστόσο αγωνιζόμαστε για το καλύτερο», υπογράμμισε ακόμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανάκη, στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι: «Να υπάρχει υγεία, ασφάλεια στην εργασία, νέοι τρόποι για να αναπτύξουμε σύγχρονες πολιτικές και όλα αυτά θα τα δείτε στη νέα νομοθετική μας πρωτοβουλία».

Το ξεπάγωμα των τριετιών

Τέλος, όσον αφορά τις αυξήσεις μισθών και τις τριετίες, ο κ. Σπανάκης σημείωσε: «Το πρώτο σκέλος είναι το πότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες. Για να γίνει αυτό πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Είμαστε κοντά στο να γίνει αυτό. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ανεργία να είναι στο 8% στο τέλος της 4ετίας. Συνεπώς στο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης θα έχουμε το ξεπάγωμα των 3ετιών. Για να γίνει το ξεπάγωμα, πρέπει να έχεις έναν χρόνο κάτω από το 10%. Δεν είμαστε μακριά από αυτόν τον στόχο».