Σε έκτακτες ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης του ακραίου κύματος καύσωνα, που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα, προχώρησαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Νίκος Χαρδαλιάς

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με αντικειμένο τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων ενόψει του ιστορικού καύσωνα, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν από το υπουργείο Εργασίας.

«Όλοι μαζί κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Θέλω να τονίσω 4 σημεία στα οποία βασιστεί η ετοιμότητά μας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης παραθέτοντας τα παραπάνω σημεία.

Πρώτο σημείο: Η αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή και την πρόληψη των πυρκαγιών. Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε δυνατή δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Θέλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο η οποία μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο. Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Ιόλαος για τις πυρκαγιές.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών στην «μάχη» ρίχνεται και η ΕΛΑΣ η οποία θα κάνει περιπολίες προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς.
5350668
Δεύτερο σημείο: Αφορά την αδιάληπτη λειτουργία των κρίσιμων δομών. Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει πρόβλημα στις βασικές υποδομές οι οποίες στηρίζουν τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των πολιτών. Ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτήν την περίοδο. Γι' αυτό το λόγο οι εταιρίες διαχείρισης και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ή εάν υπάρξει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Κάνουμε έκκληση για στοχευμένη χρήση του νερού και του ηλεκτρικού. Παρά τις δύσκολες συνθήκες τις πανδημίας το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Παράλληλα και το ΕΚΑΒ και ΕΛ.Α. είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοϊδης απεύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιείται η λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. «Η ΛΕΑ σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Τρίτο σημείο: Αφορά τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη σε ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και κατά τόπους από τους δήμους της χώρας.

Τέταρτο σημείο: Τόσο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων για αυτές τις ημέρες λόγω των συνθηκών.

Όπως τονίστηκε έχουν δοθεί οδηγίες στους δήμους της χώρας για τη φιλοξενία σε κλιματιζόμενους χώρους των αστέγων, ενώ έγινε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν στις άσκοπες μετακινήσεις όσο διαρκέσουν τα φαινόμενα.
5350669

Ακολούθως ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που θα έχει μεγάλη διάρκεια, υποστηρίζοντας πως δεν αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο να σπάσει το φράγμα των 42-43 βαθμών Κελσίου.

«Η κορύφωση του κύματος καύσωνα είναι η Δευτέρα-Τρίτη. Ακολούθως από Τετάρτη το κύμα θα υποχωρήσει, αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδα», σημείωσε ο κ. Κολυδάς.

Λιβάνιος: Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενόψει του νέου κύματος καύσωνα απήυθυνε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος είπε πως ζητήθηκε μέριμνα από τους δήμους να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σε κλιματιζόμενους χώρους. Επίσης, ζητήθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται βραδινές ώρες ενώ έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να τα βγάζουν βόλτα σε ώρα που δεν έχει ζέστη και να αφήνουν και νερό για τα αδέσποτα.

Οι ανακοινώσεις