Tην ευκαιρία να ενημερώσει, αλλά και να... μετρήσει αντιδράσεις στο φόντο της επιχειρούμενης επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά το ραντεβού του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής. Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου -και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου- ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα μεταβούν στη Λευκωσία για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Νομοθετικές εκκρεμότητες

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη βελγική πρωτεύουσα, η κυβέρνηση επιταχύνει τον βηματισμό της, προκειμένου να διευθετηθούν οι όποιες πολιτικές και νομοθετικές εκκρεμότητες έως το κλείσιμο της Βουλής, που προγραμματίζεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου για τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Σε πρώτο πλάνο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η ψήφιση των δύο πρώτων νομοσχεδίων, που αφορούν την κατάργηση όλων των εμποδίων σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, αλλά και τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις με ορίζοντα το τέλος της 4ετίας. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί στη λογική πολιτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου, εκτός των άλλων, να... δυσχεράνει την ήδη δύσκολη ζωή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς πρόκειται για πολιτικές στις οποίες ο αντίλογος μοιάζει από δύσκολος έως ανεδαφικός.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στοίχημα αξιοπιστίας, βάζοντας στο στόχαστρό τους το ΠΑΣΟΚ κατά μείζονα λόγο, το οποίο εμφανίζεται υπό τη νέα ηγεσία του να τηρεί προσώρας μία επαμφοτερίζουσα στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταθέσει πρώτη φορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τον Απρίλιο του 2021, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση είχαν ψηφίσει ναι, εξέλιξη η οποία με την τρέχουσα κοινοβουλευτική αριθμητική προσφέρει τον μαγικό αριθμό 200+.

Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε αδικαιολόγητη αλλαγή πλεύσης, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, δείχνοντας περισσότερο προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Λίγες ημέρες αργότερα -και συγκεκριμένα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας- προγραμματίζεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που εμπεριέχει τις βασικότερες φοροελαφρύνσεις και τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το υπόλοιπο του 2023, όλο το 2024 έως και το τέλος της 4ετίας.

Οι επισκέψεις

Ταυτόχρονα -και με την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις και τις συσκέψεις του με τις ηγεσίες των υπουργείων, προκειμένου να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, πάντα στο πλαίσιο των «μπλε» φακέλων που έχουν επιμεληθεί οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος.

Στο πλαίσιο αυτό, επόμενοι σταθμοί της «περιοδείας Μητσοτάκη», ακόμη και εντός της εβδομάδας, είναι το υπουργείο Παιδείας, το Ενέργειας και το Υποδομών και Μεταφορών. Η ακριβής χρονική σειρά των πρωθυπουργικών επισκέψεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στον πρωινό καφέ.

Ανακοινώσεις

Αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», και για την ανακοίνωση των νέων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις το αργότερο έως μεθαύριο Τετάρτη, όταν και θα έχει επιστρέψει ο κ. Μητσοτάκης από τη βελγική πρωτεύουσα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή