«Οι δεσμεύσεις της χώρας για τα οικονομικά της θα τηρούνται», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη Στέλλα Γκαντώνα.

«Τα μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα θα είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που ίσχυαν και τις προηγούμενες ημέρες», υπογράμμισε.

Σχετικά με τον πληθωρισμό των τροφίμων, ανέφερε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης είχε παραγγείλει έρευνα για το αν υπάρχει διαφορά στις τιμές σε σχέση με τις αγορές των ξένων χωρών.

«Βλέπω κάθε μέρα μέλη από συνδικάτα», δήλωσε ο υπουργός, ενώ για τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκε ευχαριστημένος.

«Δεν πρέπει ο νόμος για τους συνταξιούχους να είναι τιμωρητικός», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να δουλεύουν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

εξωτερική εργασία μετά την 12η μεσημβρινή, ότι η απόφαση καθιστά υποχρεωτική την παύση των εξωτερικών εργασιών στην περίπτωση που είσαι στο μαύρο στην κλίμακα βιοκλιματικής δυσφορίας της ΕΜΥ. Δεν είναι παντού στην ελληνική επικράτεια είναι εκεί που έχει κάποιες παραμέτρους η ΕΜΥ θερμοκρασίας, υγρασίας και ανέμου. Υποχρεωτικό είναι εκεί που είναι το μαύρο δηλαδή εκεί που δεν είναι μαύρο δεν είναι υποχρεωτική η παύση φυσικά συνιστάται σε κάθε περίπτωση πολύ αυξημένα μέτρα προστασίας.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η κυβέρνηση εξελέγη στις 25 Ιουνίου και στο δεκαήμερο ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, πριν είχαμε προεκλογική περίοδο από τον

Απρίλιο. Εννοώ ότι μέσα σε μια προεκλογική περίοδο μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να αναληφθεί εύκολα κατά συνέπεια η κυβέρνηση με το που εξελέγη ασχολήθηκε αμέσως, πόσο πιο γρήγορα.

Αναφορικά με την ακρίβεια: Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι διαφορετικός ο γενικός πληθωρισμός και διαφορετικός ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, είναι δύο διαφορετικοί δείκτες. Σε όλες τις χώρες είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθωρισμός στα ράφια απ’ ότι είναι ο γενικός πληθωρισμός. Από την προηγούμενή μου θητεία είχα παραγγείλει και είχε γίνει έρευνα από τον ΙΕΛΚΑ σε 5.000 κωδικούς, είχαμε συγκρίνει Ελλάδα –Ιταλία- Ισπανία–Πορτογαλία-Γερμανία-Γαλλία η Ελλάδα παρέμεινε φθηνότερη απ’ όλες αυτές τις χώρες.

Ερωτηθείς για τις επαφές του με συνδικάτα και σωματεία καθώς και για τη σημερινή του συνάντηση με τη ΓΣΕΕ: Βλέπω κάθε μέρα κάποιο σωματείο και κάποιο συνδικάτο. Σήμερα με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάσαμε ένα πολύ ωραίο διάλογο μεταξύ μας, πιστεύω ότι και εκείνοι έφυγαν αρκετά ευχαριστημένοι. Ανοίξαμε όλα τα θέματα και ποτέ δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε τη ΓΣΕΕ στις αποφάσεις μας. Εγώ δεν θέλω να αιφνιδιάσω κανέναν ως προς τις μεταρρυθμίσεις μας και ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνουμε για παράδειγμα η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις αλλά θα έχουμε τη γνώμη των επιχειρήσεων και της ΓΣΕΕ για το πώς θα γίνει.

Αναφορικά με το επίδομα των 250€ στους συνταξιούχους με τη προσωπική διαφορά: Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι θα το παίρνουν κάθε χρονιά εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας. Η κυβέρνηση θέλει να λύσει το θέμα αυτό, ποτέ δεν είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει, ούτε ότι δεν αναγνωρίζουμε την αδικία, εδώ υπάρχει αδικία σίγουρα.

ΔΗΜ: Βλεπετε στον ορίζοντα να μπορεί να δοθεί κάποια λυση πέρα από αυτή την ενίσχυση;

Όχι αυτό δεν μπορεί να πειραχτεί. Θα υπάρχει άπαξ επίδομα αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας, δεν θα διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα πάμε πολύ προσεκτικά. Δηλαδή οι δεσμεύσεις της χώρας για τα μακροοικονομικά της από αυτή την κυβέρνηση θα τηρούνται απαρέγκλιτα απλώς πιστεύουμε ότι με τη δουλειά που κάνουμε και την προσέλκυση επενδύσεων η τελική απόδοση της οικονομίας μας θα είναι καλύτερη από αυτές τις δεσμεύσεις. Το πλεόνασμα, το πάνω από αυτές τις δεσμεύσεις, θα μοιράζεται με τον τρόπο που λέμε και ένα από αυτά τα κομμάτια είναι αυτό που είπαμε για την προσωπική διαφορά αλλά ποτέ δεν πρόκειται να λάβουμε απόφαση που θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πορεία.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει ποτέ τα λάθη του παρελθόντος.

Για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Πρώτα έπρεπε να εκκαθαρίσουμε τις κύριες συντάξεις και μετά τις επικουρικές. Τώρα που οι κύριες συντάξεις έχουν φτάσει σε ένα πολύ χαμηλό σημείο και πηγαίνουμε ακόμα καλύτερα μετά θα εκκαθαριστούν και οι επικουρικές.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους: Εντός του έτους αυτού θα νομοθετήσουμε ώστε να μην τιμωρούνται οι συνταξιούχοι, σήμερα ο νόμος είναι τιμωρητικός. Ένας συνταξιούχος που εργάζεται ακόμα και αν εργαστεί ένα ημερομίσθιο το μήνα χάνει το 30% της συντάξεώς του. Αυτό είναι τιμωρία δεν είναι εργασία.

Αναφορικά με τους ανθρώπους που χρωστάνε χρήματα στα ταμεία και περιμένουν να βγει η σύνταξή τους: Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι αν έχεις χρέος στον ΕΦΚΑ πάνω από 20 χιλιάδες και είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή αν είσαι αγρότης πάνω από 6.000 πρέπει να πληρώσεις το έως 20.000 εφάπαξ και το έως 20.000 γίνεται 60 δόσεις. Αυτό που θα κάνουμε και έχω ζητήσει μελέτη για να δω πως θα το κάνω ακριβώς, είναι να μην ισχύσει αυτό των 20.000 αλλά με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια διαφάνειας που θα ξεχωρίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από αυτούς που πραγματικά δεν έχουν και οι ευρισκόμενοι πάνω από αυτά τα όρια να μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους. Να φέρω ένα παράδειγμα κριτηρίου, θα δίνει την άδεια να γίνεται άρση του τραπεζικού του απορρήτου αν δεν έχεις χρήματα στην τράπεζα, δεν έχεις περιουσία προφανώς πρέπει να πάρεις τη σύνταξη σου για να ζήσεις. αν έχεις περιουσία και απλώς δεν πληρώνεις το ταμείο σου γιατί θεωρείς ότι είναι καλή ιδέα να μην πληρώνεις όχι.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ: Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μου είναι σχετικά άγνωστα και εξαιρετικά δυσνόητα. Είναι ένας λαβύρινθος, απορώ που βγάζουν άκρη.

Αναφορικά με τη μη υποψηφιότητα του κ.Πολάκη: Διάβασα τις απόψεις του κ.Πολάκη, αν κατάλαβα καλά η βασική του ένσταση είναι ότι πρέπει να εκλεγεί ο αρχηγός τους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν με αφορά, ως πολίτης το κρίνω νομίζω ότι μάλλον έχει δίκιο.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία, Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση χρειάζεται και αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς αν θα δούμε τους πρώτους μήνες του 2024 την αύξηση του κατώτατου μισθού: Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο. Ο σκοπός μας είναι όταν θα γίνουν οι εκλογές οι επόμενες, το 2027, να μπορούμε να λέμε και τότε όπως λέγαμε το ’23, ότι υποσχεθήκαμε δέκα πράγματα να τα. Ο στόχος που έχουμε πει ισχύει εις το ακέραιο.