Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι πέθανε το παιδί του επειδή δεν λειτουργούσε το Παίδων Αγία Σοφία

 Ήταν ένα σοκ για μένα και την οικογένειά μου αυτό που έγινε το Σάββατο το πρωί γιατί αυτή την ανάρτηση τη διάβασαν και τα παιδιά μου. Έκανα μήνυση. Όση αντιπαλότητα πολιτική και αν υπάρχει και όση αντιπάθεια πολιτική και αν υπάρχει αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα, η ιδέα να ανακατεύουμε τα παιδιά ο ένας του άλλου είναι πέραν πάσης λογικής. Έχω κάνει νομικές ενέργειες περιμένω να κινηθούν οι αρχές εφόσον μπορέσουν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του δράστη τον οποίο θα πάω στα δικαστήρια.

 Είναι απολύτως θεμιτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του οποιουδήποτε άλλου να κάνει αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι καλό που πρέπει να γίνεται επί πραγματικών γεγονότων και όχι επί φαντασίας. Δεν έχει κλείσει κανένα παιδοχειρουργικό, ανακαινίζεται η μονάδα, είναι γνωστό αυτό εδώ και κάποιο διάστημα και θα γίνει πολύ καλύτερη. Επελέγη η συγκεκριμένη γιατί έπρεπε να έχουμε ένα παιδικό νοσοκομείο για covid, μεταφέρθηκαν οι γιατροί και όλοι στο Ωνάσειο που είναι επίσης ένα πάρα πολύ καλό δημόσιο νοσοκομείο και που επίσης κανένας δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ άρα προς τι όλη η φασαρία.

Αναφορικά με την εφαρμογή e-καταναλωτής

Είναι μια ιδέα που είχαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, την αναπτύξαμε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και που συνεχώς διευρύνεται. Η εφαρμογή αυτή βρίσκει τη διεύθυνση του χρήστη από το GPS, βάζεις τα αγαθά που θέλεις να αγοράσεις, το δικό σου καλάθι της νοικοκυράς, πατάς search και σου βγάζει στην περιοχή σου σε ποιο super market μπορείς να πας για να έχεις μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων. Η πρώτη πιλοτική μας εφαρμογή είχε 1.000 προϊόντα, από σήμερα διευρύνονται τα προϊόντα έτσι ώστε σιγά σιγά ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που υπάρχουν στα super market να υπάρχουν μέσα στην εφαρμογή του e-καταναλωτή. Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να κερδίσει χρήματα εύκολα χωρίς να χάνει χρόνο ο ίδιος για να ψάχνει.

Αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Ντομπρόβσκι και τη δήλωσή του για την ενισχυμένη εποπτεία

Εμάς η αυξημένη εποπτεία δεν μας φοβίζει άλλωστε οι εκθέσεις που έχουμε μέχρι στιγμής ως κυβέρνηση από τους θεσμούς είναι από πάρα πολύ καλές ως διθυραμβικές. Εμείς τις μεταρρυθμίσεις δεν τις κάνουμε επειδή μας πιέζει καμία τρόικα, κανένας θεσμός, τις μεταρρυθμίσεις τις πιστεύουμε. Είναι λογικό να το πει για ένα πακέτο που θα κρατήσει πολλά χρόνια και μπορεί να υπάρχουν διαδοχικές κυβερνήσεις ότι βεβαίως η Ελλάδα είναι δεσμευμένη για την τήρηση κάποιων κανόνων. Αυτό το ξέραμε από το παρελθόν και εγώ το προτιμώ και έτσι υπό την εξής έννοια, τα χρήματα αυτα δεν πρέπει να σπαταληθούν απλά για να τα μοιράσουμε στον κόσμο. Αν απλώς τα μοιράσουμε εμάς θα μας κάνει πολύ καλό εκλογικά προφανώς αλλά η Ελλάδα θα έχει χάσει άλλη μια μεγάλη ευκαιρία. Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά, να έχουν βαθειά και μακροχρόνια επίπτωση στην ελληνική οικονομία και στις ζωές μας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα ακόμη πακέτο στήριξης στην εστίαση

 Είμαστε πάνω από την αγορά αυτή και της εστιάσεως και του τουρισμού και παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την εξέλιξη. Η πρώτη εβδομάδα δεν πήγε καλά πλην του Σαββατοκύριακου που πήγε αρκετά καλά. Επειδή αυτοί οι δύο κλάδοι αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού ΑΕΠ σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της αγοράς, μας ενδιαφέρει αυτή η αγορά να λειτουργήσει, είναι κρίσιμο για την οικονομία μας.

Για την τήρηση των μέτρων προστασίας

Τις πρώτες μέρες τα μέτρα τηρήθηκαν, τώρα ασφαλώς το Σαββατοκύριακο που υπήρξε μεγαλύτερη πίεση αυτό μπορεί να καταστρατηγήθηκε σε κάποιο βαθμό. Η εικόνα που έχω από τις υπηρεσίες μου είναι ότι γενικώς τα μέτρα τηρούνται.

Για τα δάνεια από τις τράπεζες

Η ιδέα να πιέσουμε τις τράπεζες για να πάνε ταχύτερα σε εκταμιεύσεις έχει ήδη εφαρμογή και ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει. Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ από το πρώτο πακέτο των 1.300 εκατομμυρίων στο μήνα έχουν δώσει πάνω από 800 εκ. ο οποίος είναι ένας πολύ καλός ρυθμός εκταμιεύσεως δανείων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το ΤΕΠΙΧ Ι σε ένα χρόνο περίπου έδωσε 200εκ. για ένα έχετε μια τάξη μεγέθους του πόσο πιο γρήγορα πήγε αυτό το πρόγραμμα. Βεβαίως ακόμα δεν είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε, θέλουμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα και κυρίως ευελπιστούμε ότι με το νέο πακέτο εγγυοδοτικού που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα θα μπορέσει πολύς κόσμος που δεν πήρε από το ΤΕΠΙΧ, να πάρει χρήματα.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις

 Πιστεύω ότι αυτό που έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα είναι το εξής, η κυβέρνηση, και εγώ το έχω προσπαθήσει, έχουμε προσπαθήσει αυτή την περίοδο να φερθούμε λίγο πιο υπερκομματικά. Δηλαδή θα έχετε δει ότι και εγώ γενικότερα τους καυγάδες που μου αρέσουν τους έχω αποφύγει αυτό το διάστημα, προσπαθώ να μιλάω πιο ήρεμα και πιο γαλήνια κυρίως γιατί θέλω να καταλάβουν όλοι ότι δεν έχει σημασία τι κόμμα έχεις ψηφίσει. Περνάμε μια πολύ μεγάλη κρίση, είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε απέναντι και όταν περάσουμε απέναντι με την ησυχία μας θα ξανατσακωθούμε και να το ευχαριστηθούμε αλλά τώρα αυτό που προέχει είναι το να περάσουμε απέναντι και νομίζω ότι αυτό σε κάποιο βαθμό εκτιμάται από την ελληνική κοινή γνώμη ασχέτως κομματικής προτίμησης.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μιας πρωτοφανούς εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, δικαίως γιατί διαχειρίστηκε ταυτόχρονα δύο μεγάλες κρίσεις και τις διαχειρίστηκε με επιτυχία. Δεν πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι και αυτή η καλή δημοσκοπική εικόνα προέρχεται από ονοματολογία, προέρχεται από την άσκηση της πραγματικής πολιτικής. Κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, στο τέλος θα μας κρίνουν.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που θέλουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να έρχονται στη ΝΔ

 Τα θεωρώ τελείως απαράδεκτα, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να έπαιρνε εν ενεργεία βουλευτές άλλου κόμματος αλλά και δεν υπήρχε καμία περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν στη ΝΔ. Ήταν προβοκάτσια εκατέρωθεν πιστεύω από κέντρα που δεν τους αρέσει το να έχουμε μεταξύ μας ένα πολιτισμένο πολιτικό διάλογο. Είναι τελείως ψέματα.

Για την επιτροπή Πισσαρίδη

 Εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης λέτε να δυσαρεστούμε εάν ανθρωποι που είναι παγκοσμίως γνωστοί, καταξιωμένοι και ειδικοί για να κάνουν αυτή τη δουλειά μας δώσουν έναν οδικό χάρτη της προκοπής και μας πουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε; Είναι πάρα πολύ σωστό αυτό που κάνει ο κ. Πρωθυπουργός, είναι πάρα πολύ σωστό που έχει γίνει αυτή η επιτροπή. Θεωρώ την καθοδήγηση από ειδικούς ώστε με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να διαχειριστούμε αυτή τη μεγάλη ελπίδα για τη χώρα ως πολύ σωστό πράγμα και έτσι έπρεπε να γίνει και ευτυχώς που γίνεται έτσι. Δεν υπάρχει θέμα γιατί έχουμε συνείδηση της ιστορικής μας ευκαιρίας.

Αναφορικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών

Αυτή τη συζήτηση η ΝΔ ουδέποτε την έκανε, οι αντίπαλοί μας την κάνανε. Η χώρα χρειάζεται αφόρητα, η χώρα χρειάζεται απελπισμένα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα οι πρόωρες εκλογές είναι στοιχείο μη κανονικότητας