Φρένο στα σενάρια που ήθελαν την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5% έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5%.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη σκέψη για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% στο 5%. Σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ o πρωθυπουργός απάντησε:  «Δεν είναι συζήτηση που με αφορά, δεν είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει. Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια που εμφανίζονται ως διάττοντες αστέρες. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να αυξάνουμε το όριο εισόδου στη Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι το  όριο του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή θεσπίστηκε το 1993. Εκείνη την εποχή αποτέλεσε ένα εμπόδιο για είσοδο στο Κοινοβούλιο σχηματισμών της μειονότητας, που εκπροσωπούσαν τους μουσουλμάνους της Θράκης ή μεμονωμένους υποψήφιους.  Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση η αύξηση του ορίου στο 5% απαιτείται η θετική ψήφος 200 βουλευτών. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.