Μία από τις ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης είναι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 να εγγραφεί το αναγκαίο κονδύλι, το οποίο θα καλύψει την παράταση της θητείας των 20.000 επικουρικών εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, η θητεία των οποίων λήγει σταδιακά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αυτή την πολύ σημαντική διαβεβαίωση παρείχε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης, την οποία διοργάνωσε χθες η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήματα των εκπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ, ο Θάνος Πετραλιάς άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν δια της νομοθετικής οδού πρόσθετα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς και τους εργαζομένους, οι οποίοι θα αποδέχονται να προσέλθουν για υπηρεσία σε δομές Υγείας νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας. Πρόκειται για τις περιοχές εκείνες, όπου καταλήγουν σχεδόν πάντα άγονες οι σχετικές προκηρύξεις για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Η συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Νωρίτερα χθες, η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συνάντησε τον νέο υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο υπουργείο Υγείας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ ότι μία από τις κύριες προτεραιότητές του είναι η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει στη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ότι άμεση θα είναι η νομοθέτηση των αλλαγών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας μας, με την πιο βασική αλλαγή να είναι η αύξηση των ΥΠΕ από επτά σε δεκατρείς, προκειμένου τα γεωγραφικά όρια των αρμοδιοτήτων κάθε ΥΠΕ να συμπίπτουν με εκείνα των διοικητικών περιφερειών της χώρας μας.

Μιχάλης Γιαννάκος: Θετικό το κλίμα, όμως όλα θα κριθούν στην πράξη

Σε δηλώσεις του στο parapolitika.gr, ο Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι χθεσινές συναντήσεις της ΠΟΕΔΗΝ με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Θάνο Πετραλιά πραγματοποιήθηκαν «σε ένα πραγματικά διαφορετικό και πιο θετικό κλίμα για τις θέσεις, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας. Η θετική έκβαση των χθεσινών συναντήσεών μας διαμορφώνει μία νέα κατάσταση για τα αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν στην πράξη και εκ του αποτελέσματος».