Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε: 

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν

Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και είναι μια εξέλιξη η οποία έρχεται σε συνέχεια εκλογικών αναμετρήσεων όπου έχουμε δύο ηγέτες ισχυρούς με νωπή λαϊκή εντολή που είναι πολύ σημαντικό αυτό άρα ας μην χαθεί το μομέντουμ για επικοινωνία ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν. Αυτή η συνάντηση έχει δύο στόχους, πρώτο στόχο να αποκατασταθούν οι δίαυλοί επικοινωνίας. Κάτι πάρα πολύ βασικό ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι γειτονικές, είναι εταίροι και ταυτόχρονα έχουν προβλήματα. Δεύτερος στόχος να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, που λείπει αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε αργότερα να συζητήσουμε για τη διαφορά μας στον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση του δικαίου.

Αναφορικά με την απόφαση Ερντογαν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η απόφαση Ερντογάν ο οποίος έκανε μια θεαματική κίνηση στο παραπέντε της Συνόδου Κουφής δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την επικοινωνία της Τουρκίας με τη Δύση άρα και με την Ελλάδα όμως εδώ θα φανεί τι θέλει και τι μπορεί να πράξει η Αμερική απέναντι στον κ.Ερντογάν γιατί η Τουρκία μας λεει ότι δεν σχετίζεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το παζάρι που κάνει με την Ουάσιγκτον για τα F16. Δεν το πιστεύει αυτό κανείς, προφανώς αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα. Εάν παραδεχτούμε ότι τα δύο αυτά ζητήματα τα συνδέει η Τουρκία έχω τρεις παρατηρήσεις, πρώτον κάποια στιγμή η Τουρκία θα πάρει τα αμερικανικά αεροπλάνα το θέμα είναι ότι θα τα αποκτήσει με όρους και με προϋποθέσεις διότι υπάρχει το Κογκρέσο, υπάρχει το τείχος από αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που ζητούν να μπουν στην Τουρκία συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπάρχει και το βαρύ πυροβολικό ο Μενέντες. Άρα η Τουρκία έχει μπροστά της τρία εμπόδια να υπερπηδήσει, έχει τρεις παράγοντες να πείσει για την ορθότητα των επιχειρημάτων της. Δεύτερη παρατήρηση, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος στη γειτονιά μας και εμείς συνεχίζουμε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων ασχέτως του τι κάνει η Τουρκία. Ακόμα και πάρει η Τουρκία την επόμενη πενταετία F16 εμείς θα έχουμε τελειώσει με τα δικά μας τα αναβαθμισμένα F16 και θα πηγαίνουμε στα F35 άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας που ορισμένες φορές οι έλληνες ανησυχούν ότι η Τουρκία θα ανεβεί επίπεδο κοκ.

Η Τουρκία έχει δρόμο να ακολουθήσει και να διανύσει γιατί μέχρι το βράδυ είχε την εικόνα προβληματικού εταίρου στο ΝΑΤΟ. Δεν συμμεριζόταν την ρωσική απειλή και δεν έδινε το ok για την ένταξη της Σουηδίας άρα η Τουρκία πρέπει να διανύσει δρόμο. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν έχει πάρει ως αντάλλαγμα αναζωογόνηση ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας όμως αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα στην Ευρώπη δεν είναι πολύ ωφέλιμη για την Τουρκία για να διεκδικήσει την πλήρη ένταξή της.

Εμείς ως Ελλάδα χαιρετίζουμε την όποια συμφωνία ΝΑΤΟ και Τουρκίας γιατί θέλουμε τη συμμαχία να μεγαλώσει.

Για το Κογκρέσο

Το Κογκρέσο έχει ξεκάθαρη άποψη για την Τουρκία, δεν έχει αυταπάτες για το πώς η Τουρκία έχει μεταχειριστεί πολεμικό υλικό στο παρελθόν σε βάρος γειτόνων και συμμάχων της. Ξέρει τι έχει γίνει στην Κύπριο και ξέρει τι έχει κανει η Τουρκία στην Ελλάδα με τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις. Δεν έχουν στο Κογκρέσο το άλλοθι της άγνοιας, έχουν πλήρη εικόνα και από δική τους ενημέρωση αλλά και από εμάς. Εμεις οι Έλληνες βουλευτές έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας σταθερά με το Κογκρέσο. Η κοινοβουλευτική διπλωματία λειτουργεί και λειτουργεί πάρα πολύ βοηθητικά για τα εθνικά συμφέροντά.

Ερωτηθείς αν είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν

Πηγαίνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, είμαστε οραματιστές αλλά ταυτόχρονα είμαστε και ρεαλιστές. Θέλουμε με την Τουρκία να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία και να τεθούν οι βάσεις για έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο. Έχουμε μια διαφορά να λύσουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό όμως πρέπει η Τουρκία να παραδεχτεί ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση διαπραγμάτευσης και φυσικά να αφήσει τα περί διευρυμένης ατζέντας. Έχουμε καθαρές θέσεις, απαράλλακτες, με αυτές πηγαίνουμε εμείς, δεν φοβόμαστε να συζητάμε, δεν φοβόμαστε να λέμε τις εθνικές μας απόψεις όμως περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει μια καλή διάθεση.