Με 11 μεγάλα στοιχήματα ξεκινά τη θητεία του ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ο ίδιος αναφέρει στην «Α». Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι η γρήγορη απονομή νέων και εκκρεμών συντάξεων, η αύξηση αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων, η επαναφορά των τριετιών, η κατάργηση της «ποινής» 30% σε συνταξιούχους που εργάζονται, η κάρτα εργασίας, η ενσωμάτωση επιδομάτων σε μια κάρτα, η φθηνή στέγη και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Ταχεία χορήγηση συντάξεων

«Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε το ΔΑΥΚ, το ηλεκτρονικό σύστημα στον ΕΦΚΑ -πατήσαμε το κουμπί δηλαδή-, για το πώς θα παίρνουν από εδώ και μπρος σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πλέον, καταργείται το στάδιο του επιθεωρητού, το οποίο καθυστερούσε την έκδοση της σύνταξης ενός δημοσίου υπαλλήλου για αρκετό διάστημα. Αυτό πια μηδενίζεται, γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στην πραγματικότητα, οι εκκρεμείς συντάξεις είναι κάτω από τις 20.000. Ο στόχος μου ως υπουργού Εργασίας είναι, όταν θα φεύγω από το υπουργείο αυτό, αν με αξιώσει ο Θεός στο τέλος της τετραετίας, να πατάς ένα κουμπί στην οθόνη του κινητού σου και να εκδίδεται η σύνταξή σου».

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

«Έχουμε 780€ κατώτατο μισθό που πρέπει να πάει 950€ και έχουμε και τα 1.170 ευρώ του μέσου μισθού σήμερα που πρέπει να ανέβει στα 1.500 μέσα στην τετραετία. Το μήνυμα προς τις επιχειρήσεις είναι: θέλουμε να κερδίζουν, θέλουμε να προκόβουν, θέλουμε επιχειρηματίες να επενδύουν, αλλά θέλουμε και οι εργαζόμενοι να αμείβονται το ανάλογο της οικονομίας μας».

Επενδυτική βαθμίδα και εισοδήματα

«Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σημάνει πολύ καλύτερα εισοδήματα για όλους τους Έλληνες. Θα οδηγήσει μία σειρά μεγάλων funds του εξωτερικού, τα οποία από το καταστατικό τους δεν μπορούσαν να φέρουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα -γιατί δεν μπορούσαν να φέρουν χρήματα σε χώρα που δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα- να φέρουν ένα κλάσμα από τα χρήματά τους στην Ελλάδα».

Κατάργηση ποινής 30% σε εργαζόμενους συνταξιούχους.

«Η περικοπή 30% θα καταργηθεί, θα είναι 0%! Τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της εφάπαξ εισφοράς υπέρ ΕΦΚΑ στο επιπλέον εισόδημα θα τις δούμε. Γιατί υπάρχουν κάποιες οριακές περιπτώσεις, κάποιων συνταξιούχων ειδικών κατηγοριών -είναι πολύ μικρός ο αριθμός τους- που παίρνουν πολύ μεγάλο μισθό, γιατί είναι σύμβουλοι σε επιχειρήσεις και τα λοιπά, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν παραπάνω από ό,τι χάνουν από τη σύνταξη. Άρα, πρέπει να προβλεφθεί στον τρόπο που θα το φτιάξουμε ότι αυτός ο οποίος πλήρωνε ένα συγκεκριμένο ποσό θα έχει έναν “κόφτη” εκεί, δεν μπορεί να πάει παραπάνω. Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να φέρουμε τον πρώτο μας νόμο για δημόσια διαβούλευση ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη».

Έκδοση σύνταξης για οφειλέτες ΕΦΚΑ

«Η ρύθμιση θα αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αυτούς που έχουν το μεγάλο πρόβλημα. Θα ανακοινώσω κάποια κριτήρια που θα επιτρέψουν στο σύστημα να γνωρίζει ότι εγώ πληρώνω τη σύνταξη με κάποιο μηχανισμό που θα φτιάξουμε έτσι ώστε να μην πάθουν ζημιά τα Tαμεία. Που δεν θα ευνοήσει τον μπαταχτσή, τον στρατηγικό κακοπληρωτή, αλλά δεν θα αφήσει και στο πυρ το εξώτερον αυτόν που του πήγε στραβά η ζωή». 

Τριετίες στους μισθούς

«Όταν πέσει (και πολύ πριν) η ανεργία κάτω του 10%, θα έχουμε δώσει λύση στο ζήτημα των τριετιών». 

Κάρτα εργασίας

«Είμαστε αμείλικτοι στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Επειδή έχω υπάρξει και ο ίδιος εργοδότης επί πολλά χρόνια στη ζωή μου και δεν πιστεύω να υπάρχει ένας εργαζόμενος των επιχειρήσεων Γεωργιάδη που να έχει να πει ότι τον αδικήσαμε κατά 1 ευρώ, θεωρώ ιερό πράγμα μια επιχείρηση να σέβεται τα δικαιώματα του εργαζόμενου».

Νέος τρόπος καταβολής επιδομάτων

«Όλα τα επιδόματα θα είναι συγκεντρωμένα σε μια κάρτα. Ξεκινάμε ένα πρόγραμμα έτσι ώστε και το κράτος να ξέρει τι πληρώνει και ο εργαζόμενος ή ο δικαιούχος να ξέρει τι εισπράττει. Όλα καθαρά και να μην τα παίρνουν άνθρωποι που δεν τα δικαιούνται. Εδώ τίθεται ένα ζήτημα διαφάνειας. Η κάρτα θα βγάλει στην επιφάνεια πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν πρέπει να εισπράττονται τα επιδόματα». 

Αυξήσεις στις συντάξεις, επίδομα προσωπικής διαφοράς

«Έχουμε δεσμευτεί ότι κάθε χρόνο ένα κομμάτι της επιτυχίας της εθνικής οικονομίας θα δίδεται ως έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενη “προσωπική διαφορά” για να μπορεί να διορθώνεται η αδικία ότι δεν παίρνουν αύξηση στις τακτικές αποδοχές τους. Θα χορηγείται κάθε χρονιά ως ενίσχυση από το υπερπλεόνασμα, το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να διανείμουμε ελεύθερα. Το επίδομα θα δοθεί τα Χριστούγεννα, κοντά στις γιορτές μαζί με την επιταγή των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο σκοπός είναι να δοθεί σε όσους το έχουν ανάγκη και σε χρόνο που θα πιάσει τόπο στην αγορά».

Φθηνή στέγη

«Ο προϋπολογισμός, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, θα διπλασιαστεί γι’ αυτό το στεγαστικό πρόγραμμα. Άρα, πρέπει να ξεκινήσουν να ψάχνουν τα νέα ζευγάρια που ενδιαφέρονται για σπίτι, ώστε να είναι έτοιμοι. Μόλις ανακοινωθεί ότι μπήκαν τα λεφτά, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι αιτήσεις». 

Συνθήκες εργασίας

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής και εργασίας των εργαζόμενων. Θέλω οι Έλληνες εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά, αυτή την τετραετία, θέλουμε να τους δώσουμε να απολαύσουν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους».